04.09.2020-17:30 (Son Güncelleme:07.08.2021-16:35)

Beta Virüsü Nasıl Bulaşır, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Boğaz ağrısı ve yüksek ateşe neden olan ve mevsim geçişlerinde sık görülen beta mikrobu hakkında merak edilen; beta virüsü nedir? Beta virüsü belirtileri nelerdir? Beta virüsü nasıl tedavi edilir? Sorularının detaylarını hazırladık…

Mevsim geçişleri arasında sıklıkla görülen beta mikrobu, özellikle çocuklar üzerinde kendini sık göstermekte. Bizde beta virüsü hakkında merak edilen; beta virüsü nedir? Beta virüsü belirtileri nelerdir? Beta virüsü nasıl tedavi edilir? Sorularının cevaplarını sizin için bir araya getirdik. İşte merak edilenler…

Üst solunum yolu enfeksiyonlarından bademcik enfeksiyonlarına neden olan beta mikrobu, boğaz enfeksiyonlarının yaklaşık yüzde 10’undan sorumludur.

BETA MİKROBU NEDİR?

Özellikle mevsim geçişlerinde sık görülen beta mikrobu, ateş, boğaz ağrısı ve şişlik ile kendini belli eder. Okul, kapalı oyun alanları, toplu taşıma araçları, servisler gibi ortamlarda kolaylıkla kişiden kişiye bulaşır ve şikayetler 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay, ebeveynlere uyarılarda bulunurken beta mikrobuyla ilgili dikkat edilmesi gerekenlere değindi.

BETA MİKROBU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Beta mikrobu belirtileri arasında yüksek ateş, dilin üzerinde beyaz lekeler, boğaz ağrısı, bademciklerde şişlik ve beyaz görünümlü iltihap, boyunda şişlik, dokununca ağrıyan lenf düğümleri, mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, ağız kokusu, ciltte kızarıklık ve döküntü yer almaktadır

BETA VİRÜSÜ NEDEN OLUR?

Özellikle çocuklarda sık görülen beta, daha çok kapalı ortamlarda A Grubu Beta hemolitik streptokokların hızla buluşması nedeniyle ortaya çıkar. Hastalık kolayca bulaşabildiğinden dolayı korunmak nispeten daha zordur.

BETA MİKROBU NASIL BULAŞIR?

A grubu beta hemolitik streptokok diğer adıyla beta mikrobu, havadan ve damlacık yoluyla bulaşabilir. Beta mikrobunu taşıyan bir kişiye bir metreden daha fazla yaklaşmak, öksürük ve salya yolu ile hastalığın bulaşmasını sebebiyet verir.

TEDAVİ EDİLMEZSE SONUÇLARI AĞIR

Beta mikrobu genellikle 5-15 yaş aralığındaki çocuklarda görülmektedir. 15 yaşından küçük çocuklarda daha önce bahsettiğimiz belirtilerden biri gözlemleniyorsa mutlaka bir doktora başvurulması gerekir. Hastalık basit yöntemlerle ve kendi kendine geçse de en önemli komplikasyonlardan biri olan akut romatizmal ateş nadir de olsa görülebilmektedir. Şöyle ki, beta mikrobunun salgıladığı toksinler deride kızıl hastalığının ortaya çıkmasına neden olur. Bu iltihaplar tedavi ile kontrol altına alınmazsa; kalp romatizması, eklem iltihapları, böbrek iltihapları, sinüzit, orta kulak iltihabı, zatürre, deri iltihaplarına yol açar.

BETA MİKROBU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Ebeveynlerin çocuklarında gözlemlediği belirtiler doğrultusunda doktor ilk olarak fiziki muayene yapar. A Grubu beta hemolitik streptokok iltihabından şüphelenilirse boğaz kültürü yapılır. Yapılan boğaz kültüründe beta virüsü üremesi söz konusu ise bunun önlenmesini sağlayacak uygun antibiyotikler belirlenir. Eğer A Grubu beta hemolitik streptokok iltihabı olduğu kesinleşirse, ağızdan veya enjeksiyon şeklinde uygulanan antibiyotik ile 10 gün boyunca tedavi edilir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr