Besinleri Saklarken Dikkatli Olun
Buzdolabının kapağını her açtığınızda dolap kapağında saklanan şeyler havayla temas eder ve daha çabuk bozulur. Bu yüzden sütü mutlaka buzdolabının iç raflarına koyarak saklamalı ve üç gün içinde tüketmeye özen gösterilmesi gerekir. Peki sıcak havalarda besinlerimizi nasıl saklamamız gerekir? İşte detaylar...
Özellikle diyabet hastaları ve insülin direnci olan reaktif hipoglisemi tanısı konmuş hastaların, mutlaka doğal şeker kaynağı olan meyveleri yanında taşımaları ve ara öğünlerini saatine uygun tüketmeleri gerekir. Besinleri soğuk tutan ve bozulmasına engel olan termos çantalarımız bu açıdan hayat kurtarıcı bir özelliğe sahiptir.
CAM KAPLARI TERCİH EDİN
Saklama koşulları kadar sakladığınız kaplarda önemlidir. Kapların çok yüksek ısı ile temas etmemesi ve özellikle pişmiş yemekleri saklamak için plastik kapların kullanılmaması gerekir.
Cam kaplar, asit ve alkaliden etkilenmediği için hem saklama, hem de pişirme kabı olarak kullanılmak için tercih edilmelidir. Ayrıca cam kaplar, mikrodalga fırınlar için de sağlıklı bir seçim olacaktır. yemeğinizi doğrudan cam kabı ile mikrodalga fırına atabilirsiniz. Cam kapları kullanırken, yiyecekleri düşük ısıda pişirmelisiniz. Özellikle sıvı yiyecekler, yoğurt, süt, pekmez ve pişmiş yemekler için de cam kaplar kullanılmalıdır.
Yaz aylarında buzdolabının çok doldurulmamasında ve iç sıcaklığının 0 ile -4 derece arasında, derin dondurucunun ise -18 derece olması etkili olacaktır. Sütü mutlaka buzdolabının iç raflarında saklamalı ve üç gün içinde tüketmelisiniz. Dolap kapağında saklanan şeyler, kapağı her açtığınızda sıcak havayla temas eder ve daha çabuk bozulabilir.
TEKRAR DONDURMAYIN
Dondurma derin dondurucuda 2-4 ay süreyle taze kalabilmektedir. Yoğurt satın aldıktan sonra en fazla 7 gün içinde tüketilmelidir. Tereyağını hava almayacak şekilde sıkıca streç filme sardıktan sonra buzdolabında 1 ay, derin dondurucuda 6 ay boyunca bozulmadan saklamak mümkündür.
Çözülmüş olan bir yiyeceği tekrar dondurmamanız gerekir. Tahıl, baklagiller ve kuru besinler kuru ve serin ortamda saklanması önemlidir. Sebze ve meyveler buzdolabında ayrı raflarda olmalıdır, birbirlerine değdiklerinde çabuk bozulma riski görülür. Sarımsak, soğan, domates, patates, avokado, muz, elma, kavun gibi besinler oda sıcaklığında saklanmaya özen gösterilmelidir.
KIYMAYI KAVURARAK SAKLAYIN
Alışveriş yaptığınız sırada en son et satın alın. Etleri buzdolabının en soğuk kısmında 2 ile 4 derece arasında olarak saklayın. Eğer eti aldıktan sonra 1-2 gün içinde tüketmeyecekseniz et paketini bir kez de alüminyum folyoya (et alüminyum folyo ile temas etmemeli) sararak derin dondurucuya koyun ve üzerine paketlediğiniz tarihi yazabilirsin.
Aldığınız kıymanın tamamını tüketemeyecekseniz, kavurup küçük kaplara bölerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Pişmiş hindi veya tavuk eti 3-4 gün içinde tüketilmeli ya da dondurulmalıdır. Tavuk ve hindi eti derin dondurucuda 9-12 ay süreye kadar saklanabilir. Et, tavuk ve balık ayrı paketlerde ya da kaplarda saklanmalı; bir-iki gün içinde tüketilmeyecekse yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurucuya konulmalıdır.