Benzine Zam Yolda! İşte Gelecek Zam Miktarı
Benzine gelen indirimden sonra tüketiciye kötü haber geldi. Benzine, LPG'ye ve motorine zam bu geceden itibaren geçerli olacak zam iptal edildi.
Akaryakıta zamlar gelmeye devam ediyor. ÖTV'nin sıfırlanması, akaryakıtın bütün dengesini yerle bir etti.
AKARYAKITA BÜYÜK ZAM GERİ ÇEKİLDİ
EPGİS'in sosyal medya hesabından benzine 62 kuruş, motorine 55 TL, LPG'ye 57 kuruş zam yapılmıştır. Döviz kurundaki ani düşüş sebebiyle yapılan zamlar iptal edildi.
BENZİNE 28 KURUŞ ZAM GELMİŞTİ
Bu gece yarısından itibaren benzine 28 kuruş zam gelecek. ÖTV'nin sıfırlanması dolayısıyla her dolar kuru değişimi benzine yansıyacak. Motorin ve LPG için şu anlık yeni bir zam haberi gelmedi.
Akaryakıtta tüm dünya can çekişiyor. Geçen haftalarda ünlü futbolcu Ronaldo, İngiltere'de 5 saat benzin kuyruğunda beklemiş, benzinini alamadan eve eli boş dönmüştü. Şu an tarihinin en yüksek benzin fiyatlarına yaklaşan Avrupa'dan sonra Türkiye'ye de akaryakıt fiyat yükselişi furyası ulaştı. Ham petrol fiyatlarının artışı, dünya genelinde fiyatların yükselmesine neden oldu.
ÖTV SIFIRLANIYOR
Devlet bir süredir Eşel Mobil Sistemi (EMS) sayesinde akaryakıt fiyatlarına zam yapılmasını önlüyor. Zammı önlemek için 31 milyar liralık bir bütçeyi direkt olarak akaryakıta aktarıyor. Yıl sonunda kadar 46 milyar TL'ye kadar çıkabilir. Bu sistemden vazgeçileceği gelen son dakika bilgileri arasında.
Devlet akaryakıtın belirli bir düzeyde kalması için ÖTV'den vazgeçiyor. Bu sistemin sürdürülebilirliğini kaybettiğini söyleyen uzmanlar, EMS'den vazgeçilirse 3-4 TL'ye yakın zam gelebilir. Gelir İdaresi E. Strateji Geliştirme Daire Başkanı Nazmi Karyağdı'ya göre EMS'nin son kullanma tarihinin yaklaştığını ve devletin bu sistemden vazgeçeceğini düşünüyor.
AKARYAKITA 3 TL ZAM YOLDA
Akaryakıtta enflasyonun oluşmaması için var olan EMS, akaryakıttan alınan ÖTV'yi sıfırladı. Kullanılacak ÖTV'nin kalmadığını söyleyen Karyağdı, hükümetin akaryakıt enflasyonu oluşmaması için birçok kaynak aradığı ama henüz bulamadığını, bulsa da geçici olacağı için bu zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Hükümet, akaryakıta kaynak bulmak için alkol ve tütün ürünlerinin ÖTV oranlarını arttırdı. Bu kaynak yaratmaların etkisinin geçici olduğunu söyleyen Karyağdı, çözümlerin yıkıcı sorunları olacağından bahsetti. 2005 yılında yüzde 70'e kadar vergi alan Türkiye, şu an akaryakıtta en düşük vergisini alıyor. Şu an benzinin sadece yüzde %27'si vergiyken, Avrupa Birliği'nde bu yüzde 57lerde seyrediyor.
AKARYAKITA YAPILAN ZAMMIN NEDENLERİ
Talebin yoğunluğu, yaklaşan kış ve geçen yılki tarihi düşük petrol fiyatlarından sonra ham petrol üreticisi ülkelerin zararlarını karşılama isteği olarak görülüyor. Akaryakıt fiyatları, uluslararası ham petrol fiyatları ve döviz kurundaki artış sonucu tekrardan yükselişe geçti. Bu artışlar, gelen ÖTV'yi sıfırlardı ve üzerine geçti. Bu sebepten ötürü artık yükselen her dolar kuru, yeni zam demek.