03.06.2017-17:09 (Son Güncelleme:14.06.2021-16:16)

Bel Fıtığıyla İlgili Doğru Bildiğiniz Yanlışlar!

Birçok kişinin korkulu rüyası olan bel fıtığı hakkında dikkat etmeniz gereken, doğru bilinen yanlışları sizin için hazırladık. İşte detaylar…

Bel fıtığı tedavisi ile ilgili birçok alternatif bulunmaktadır. Özellikle bel fıtığı hastalarının doğru bildikleri yanlışlar, tedavi sürecini olumsuz etkilemektedir. Peki bel fıtığı hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir? Gelin beraber bakalım.

BEL FITIĞI HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Öncelikle bel fıtığı nedir? Sorusuna ufaktan bir değinelim. Bel fıtığı; beldeki kemikler arasında bulunan dokunun, yanlış hareketle deforme olması ve bacak ağrısıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalıkta en önemli şey ağırlık kaldırmamaktır. Çünkü ağırlık kaldırmak vücudun dengesini bozacağından bel fıtığı riskini artırmaktadır.

Ağır Kaldırmak

Ağır olan bir cismi kontrolsüzce kaldırılmaya çalışıldığında bel omurgasının belli yerlerinde basınç meydana gelir. Bu da diskin içindeki çekirdeğin yer değiştirmesi ve basınca dayanamayıp dışarı doğru yönelmesine neden olur. Ancak burada şöyle bir parantez açmakta fayda var. Bel fıtığı oturan ve hareketsiz insanlarda da görülebilmektedir.


Korse Kullanımı

Genellikle zayıflamak için kullanılan korse, zayıflamada etkili olabilir. Ancak uzun süreli kullanımlarda bel fıtığına neden olabilmektedir. Kullanılan bel korselerinin, asıl doğru olanı bel kasalarını destekleyen türde tasarlanmış korselerdir. Ancak kas ağrısının yoğun olduğu dönemlerde, uzun saatler ayakta kalma, yolculuk gibi durumlarda iki haftayı geçmeyecek şekilde korse takılabilir.

Ameliyat Sonrası Kendini Salmak

Bel fıtığı tedavisinde uygulanan en önemli yöntemlerden biri ameliyattı. Ancak ameliyattan sonra her şey bitti gibi yaşamamak gerekir. Özellikle ameliyattan sonraki bir ay içinde, aşırı bel hareketi yapmak, öne-arkaya eğilmek, dönmek ve uzun süre oturmaktan kaçınmalısınız. Yavaş yavaş hareket ve egzersizler yapmaya başlayabilirsiniz.


Son zamanlarda birçok çeşit tedavi yöntemleriyle karşı karşıyayız. Bel fıtığı hastalığında Felçli olma vb. durumlarda çok az görmekteyiz. Ameliyat gerekliliği gerçekten çok önemli ve gerekliyse bu işlem uygulanır.

Fizyoterapi

Bel fıtığı rahatsızlığında kullanılan en yaygın yöntemde fizyoterapidir. Oldukça etkili olan fizyoterapi, uzman doktorlar eşliğinde yapılmalı ve tedavi sonrasında da hareketlere dikkat edilmeli. Fizyoterapiyle alınan yol, yanlış hareketlerle yok edilebilir ve bel fıtığı hastalığı tekrardan kendini gösterir.


Haber365
bilgi@haber365.com.tr