25.03.2022-16:00 (Son Güncelleme:25.03.2022-17:39)

Bel ağrısı neden olur, nasıl geçer? Bel ağrısını hafifleten çözümler

Bel ağrısı tüm insanlarda yaygın bir sorun olup zaman içinde daha sık görülmektedir. Peki, bel ağrısı niye olur? Bel ağrısına ne iyi gelir? İşte tüm detaylarıyla bel ağrısı hakkında bilinmesi gerekenler...

Bel ağrısı tüm insanlarda yaygın bir sorun olup zaman içinde daha sık görülmektedir. Erişkin toplumun en az yüzde 10 kadarında çeşitli nedenlerle gelişen kronik bel ağrıları olabilmektedir.

Bel ağrısının yaygın nedenleri;

- Kas spazmları, kas gerginliği veya kas ve bağların yırtılması

- Yanlış bir şekilde eğilme

- Hatalı bir şekilde kaldırma, taşıma, itme veya çekme

- Kambur oturma

- Uzun süre ayakla kalma veya eğilme

- Burkulma

- Aşırı gerilme

- Ara vermeden uzun süre oturma veya araba sürme

- Güçsüz kaslardan kaynaklanan kas iritasyonu ve kaza, aşırı kas çalışması veya spor yaralanmaları

İş yerinde yaşanan bel ağrılarının sebepleri nelerdir?

-Hatalı bir şekilde eşyaları kaldırma, taşıma, itme veya çekme

-Ara vermeden uzun süre oturma veya araç kullanma

-Uzun süre ayakta kalma veya eğilme

Bel ağrısı nasıl geçer?

Bel ağrısının tedavisi diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi nedenine göre yapılır. Bel ağrısı tedavisinde; basit ağrı kesiciler, kas gevşeticiler gibi ilaç kullanımına sıklıkla rastlanmaktadır.

Kasları güçlendirme ve yıpranan sinirleri uyarma, elektrik akımları ile ağrı kesme, lazer terapi ile derin dokuları gevşetme, ultrason, yüzeysel sıcak ya da soğutma uygulamaları gibi fizik tedavi ajanları uygulanır. Korseleme ve ağrı bantları kullanılır. Monipulasyon, mobilizasyon ve masaj yapılır. Egzersiz programları ve lokal enjeksiyonlar uygulanır. Cerrahi uygulamalar yapılır.

Bel ağrısını hafifleten çözümler

Fizyoterapistlerin tavsiye ettiği egzersizler, bel bölgesinde yer alan kasların güçlenmesini sağlayıp ağrıların hafiflemesine olanak sağlar. Ağrının başladığı ilk 24 ila 48 saatlik dilimde ağrıyan bölgelere 5 ila 10 dakika boyunca soğuk tamponlama yapılması bel ağrısını geçirmek için yapılması gerekenler arasında yer alır.


Çok fazla beli yormadan kısa yürüyüşler yapmak, yüzmek, bisiklet kullanmak, esneme ve gerilme egzersizleri yapmak bel ağrısına çözüm olabilir. Oturulduğu zaman bel kavisini destekleyen özel yastık kullanmak ve uzun süre aynı pozisyonda oturmaktan kaçınmak bel ağrısına iyi gelebilir. Ancak bel ağrısı dinlenme ile geçmiyor, hareketlerde aşırı kısıtlanmaya yol açıyor ve bacağa yayılarak bacaklarda uyuşma ve karıncalanmaya sebep oluyor ise vakit geçirmeden uzman bir doktora gidilmelidir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr