Bekçilik deneme sınavı ne zaman? Bekçi eğitimi ne kadar sürüyor? Bekçiler aylık ne kadar maaş alıyor? Bekçilik şartları ve eğitim süreleri
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 3 bin bekçi alımı yapacağını duyurmasının ardından, 2022 bekçilik sınavının ne zaman yapılacağı merak konusu oldu. Bekçi olmak isteyen binlerce kişi, şimdilerde 2022 bekçilik sınavı ne zaman? Bekçi olmak için ne kadar süre eğitim alınıyor? Bekçilerin maaşı ne kadar? Gibi sorulara yanıt aramaya başladı.
Cumhurbaşkanının kararıyla Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde, çarşı ve mahallelerde çalışacak 3 bin bekçi alımı yapılacağının açıklanması gündeme bomba gibi düştü. Bekçi olmak isteyen kişiler şimdiden bekçilik sınavının tarihini, bekçilerin alacakları eğitimi ve en önemlisi ne kadar maaş aldıklarını araştırmaya başladı.
Bekçi olmak için başvuracak adaylar, Mülakat Merkezi tarafından 6 Mart 2022 tarihinde yapılacak deneme sınavına tabi tutulacak. Deneme sınavındaki başarısına göre adayların seviyeleri değerlendirilecek.
Deneme sınavında yeterli başarıyı elde edemeyen adaylar ise bir sonraki aşama olan fiziksel parkur ve sözlü mülakata katılamayacak.
Bekçiler ne kadar maaş alıyor?
2022 yılı için planlanan bekçi maaşıyla ilgili bir açıklama yapılmazken 2021 yılının bekçi maaşları araştırılıyor. Buna göre 2021 yılında ilkokul mezunu bir bekçi 5 bin lira, lise mezunu olan bir bekçi 5 bin 186 lira, üniversite mezunu bir bekçi ise 5 bin 421 lira maaş aldı.
Bekçilerin mesai saatleri ne kadar?
Çarşı ve mahallelerde görev yapan bekçiler genellikle gece saatlerinde ve 12 saat mesai yapmaktadır.
İstanbul'da bekçilere 19:00-07:00 saatleri arası 12/36 çalışma sistemi uygulanmaktadır. Fakat İstanbul'un bütün ilçelerinde bu sistem uygulanmaz. Şehrin bazı ilçelerinde polis sayısının yeterli olmamasından dolayı, her ilçede 12/36 sistemi uygulanmaz. O ilçelerde çalışan bekçiler, 6+1 olarak isimlendirilen sistemde çalışır. Bu da 6 gün boyunca 12 saat çalışacakları ve haftada bir gün izin kullanacakları anlamına gelir.
Bekçiler ne kadar süre eğitim alıyor?
Bekçilere teorik ve pratik olarak uygulanan iki tür eğitim programı vardır. Bu program Polis Akademisi Başkanlığı tarafından koordine edilir.
Bekçiler, hazırlanan program ile durdurma ve kimlik sorma, yakalama ve muhafaza altına alma, sor kullanma, silah kullanma, suça el koyma, disiplin mevzuatı, önek olayları inceleme, insan hakları, davranış ilkeleri, etkili iletişim ve iletişim teknikleri gibi konularda eğitim alır.
21 saatlik bu eğitimler 3 aylık rutinler ile yenilenirken, yurdun her köşesinde görev yapan 28 bin 265 bekçi de eğitimlerden yararlanıyor.