16.04.2021-10:35 (Son Güncelleme:05.02.2022-13:42)

Behçet Necatigil Hayatı ve Eserleri

'Behçet Necatigil kimdir?' sorusu büyük sanatçının eserlerini okuyan herkesin merakını uyandırmıştır. Peki, Behçeh Necatigil kimdir? Behçet Necatigil hangi toplulukta? Behçet Necatigil kaç yaşında öldü? Behçet Necatigil şiirleri nelerdir?

Uzun yıllar Edebiyat öğretmenliği deneyimi kaynaklı okullar için, edebi şahsiyetler ve eserlerle ilgili el kitabı tarzında sözlük ve antolojiler hazırlayan Necatigil, radyo oyunları yazmış, eski yazarlardan uyarlamalar konusunda çalışmış, ayrıca Knut Hamsun başta olmakla birlikte Rainer Marie Rilke, Hermann Hesse, Thomas Mann, Stefan Zweig gibi Batılı şairler ve yazarların da birçok eserini Türkçeye kazandırmıştır.

BEHÇET NECATİGİL KİMDİR?

Esas adı Mehmet Behçet olan Behçet Necatigil, babası, Sarıyer ve Beyoğlu müftülükleri yapmış müderris Mehmet Necati Efendi, annesi Geyveli İbrahim Hakkı Efendi'nin kızı Fatma Bedriye Hanım'dır. Henüz iki yaşındayken annesini kaybeden Necatigil, Beşiktaş, Cevri Usta İlkokulu'nda başladığı öğrenimine babasının memuriyetinden kaynaklı bir süre Kastamonu'da sürdürdü. Daha sonraki dönemlerde İstanbul Kabataş Lisesi'ni bitirdi (1936).

1937 yılında henüz öğrenci iken Berlin Üniversitesi dil kurslarına katılım sağlamak için dört ay boyunca Almanya'da yaşadı. Bunun yanında Kabataş Lisesi'ndeki öğretmenliği sırasında iki yıl Edebiyat Fakültesi Alman Filolojisi'nde eğitimini sürdürdü. 1940 yılı içerisinde Kars Lisesi'ne edebiyat öğretmeni olarak atandı. Bu bölgenin hava şartlarına uyum sağlayamadığından ötürü ertesi yıl Zonguldak Çelikel Lisesi'ne geçti. Sonraki yıllarda da İstanbul Pertevniyal Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği görevini sürdürdü.


BEHÇET NECATİGİL HANGİ TOPLULUKTA?

Cumhuriyet dönemi sanatçılarımızdan olan Necatigil, hiçbir toplulukta bulunmamıştır. Daha çok kendine has bir tarzda ev, aile, çevre aşk, bunalım, hastalık, yalnızlık ve ölüm gibi temaları şiirlerinde konu edinmiştir. Bir grup içerisinde olmayıp Ziya Osman Saba'dan etkilenmiştir denilebilir. Batı kültürünün yansımaları bu dönemin diğer şairlerinde olduğu gibi kendisinde de bulunur.

EDEBİ KİŞİLİĞİ

1960 yılında yayımlanan Edebiyatımıza İsimler Sözlüğü'nde şiir serüvenini şu ifadeler ile özetlemiştir: 'İlk şiiri lisede öğrenciyken, Varlık dergisinde çıkmıştı (Ekim 1935) Şiirde kırk yılını, doğumundan ölümüne, orta halli bir vatandaşın, birey olarak başından geçecek durumları hatırlatmaya,; ev-aile-yakın çevre üçgeninde, gerçek ve hayal yaşantılarını iletmeye, duyurmaya harcadı. Arada biçim yenileştirmelerinden ötürü yadırgandığı da oldu ama genellikle, eleştirmenler, onun için, tutarlı ve özel bir dünyası olan bir şair dediler.'

BEHÇET NECATİGİL ESERLERİ

Şiir kitapları

Kapalı Çarşı

Çevre

Evler

Eski Toprak

Arada

Dar Çağ

Yaz Dönemi

Divançe

İki Başına Yürümek

En/Cam

Zebra

Kareler Aklar

Beyler

Söyleriz

Sevgilerde

Eine verwlkte Rose beim Berühren / Solgun Bir Gül Dokununca

Silinir Ayak İzleri

Behçet Necatigil'in Radyo Oyunları

Yıldızlara Bakmak

Gece Aşevi

Üç Turunçlar

Pencere

Behçet Necatigil'in Düzyazıları

Bile/Yazdı

Behçet Necatigil'in Antolojileri

Küçük Mitologya Sözlüğü

Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü

Edebiyatımızda Eserler Sözlüğü

ÇEVİRİ ESERLERİ

Fener, Gece ve Yıldızlar / Ve Ölümünden Sonra Yayımlananlar - Wolfgang Borchert

Ve O Hiçbir Şey Demedi - Heinrich Böll

Rosa - Knut Hamsun

Venedik'te Ölüm - Thomas Mann

Tûtînâme - Behçet Necatigil

Sis - Miguel de Unamuno

Gençlik Güzel Şey - Hermann Hesse

Kapıların Dışında - Wolfgang Borchert

Yaman Adam - Miguel de Unamuno

Malte Laurids Brigge'nin Notları - Rainer Maria Rilke

Haber365
bilgi@haber365.com.tr