20.01.2024-12:43 (Son Güncelleme:20.01.2024-17:46)

Behçet hastalığı nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir?

Uluslararası bir dijital platformda yayınlanan Çağatay Ulusoy’un başrolünde olduğu ‘Kübra’ dizisinde geçen Behçet hastalığı, tüm izleyiciler için merak konusu oldu. Biz de konuyu ele aldık. Sizler için detaylı bir araştırma yaptık. Peki Behçet hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

Behçet hastalığı vücutta sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Tüm organları etkileyebilen, damarlarda iltihaplanma ön planda olduğu kronik rahatsızlığı olan iltihaplı bir hastalıktır. Her hastalıkta olduğu gibi burada da erken teşhis oldukça önemlidir. ‘‘İpek Yolu’’ hastalığı olarak da bilinen Behçet hastalığı, ipek yolu üzerinde bulunan ülkelerde sıklıkla görülmektedir. Türkiye bu ülkeler arasında yer almaktadır.

Behçet hastalığı nedir?

Göz, eklem, bağırsak, toplardamar, beyin, omurilik ve sindirim sisteminde tahribata yol açan Behçet hastalığı; tüm organları ve sistemleri etkiyebilen, özellikle damarları iltihaplandıran bir kronik hastalıktır. Genetik ve çevresel faktörün hastalık da etkili olduğu düşünülmektedir. Kadın ve erkek fark etmeksizin tüm cinsiyet grubunda bulunabilirken, her yaş grubunda da karşılanan bu hastalık, çoğunlukla 20 ve 40 yaş arasında görülmektedir.

Behçet hastalığının belirtileri nelerdir?


Behçet hastalığının başlıca belirtileri şunlardır;

Ağız ve genital bölgede tekrarlayan yaralar,

Gözlerde kırmızılık, iltihap, ağrı,

Ayaklarda ve dizlerde artan eklem ağrıları,

Kanlı ishal, karın ağrısı, kanama, bağırsak iltihabı,

Cilt hassaslaşması,

Kan pıhtılaşması,

Bacaklarda kırmızı lekeler,

Şiddetli baş ağrısı,

Deride, damarlar ve sinirlerde şişlikle birlikte ağrı.


Behçet hastalığının tedavisi!

Behçet hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Yani belli bir tedavi gördükten sonra iyileşilecek gibi bir durum söz konusu değildir. Hastalığın belirtilerini kontrol altına almak ve atakları önlemek amaçlanmaktadır. Behçet hastalığı, iltihaplandığı bölgeye ve hastalığın şiddetine göre tedavi altına alınmaktadır. Çeşitli ilaç tedavileri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra akut atak döneminde geçici olarak kortizon tedavisi de uygulanmaktadır. Bu hastalıkta en riskli grup ataklar sırasında gerekli ve yeterli ölçüde alınamayan tedavilerdir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr