03.07.2020-13:56 (Son Güncelleme:03.07.2020-13:56)

Bebeklerde Şant Ameliyatı

Bebeklerin, anne karnında ya da sonradan yaşayabileceği bazı rahatsızlıklar bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de beyinde su birikmesi ile ortaya çıkan hidrosefali adlı hastalıktır.

Bu hastalık sonucu kafanın içerisindeki basıncın artmasıyla kafatası şekli değişebilir ve bazı hayati fonksiyonlarda da değişimler meydana gelebilir.

Hidrosefali hastalığının tedavisi genellikle şant ameliyatıdır. Hidrosefali, erken müdahale gerektirmesi nedeniyle bebeklerde şant ameliyatı yapılmaktadır.

Peki, bebeklerde şant ameliyatı nedir? Bebeklerde şant ameliyatı nasıl yapılır?

Hidrosefali Nedir?

Hidrosefali, etimolojik olarak Latince kökenlidir. Hidro, su; sefali, kafa anlamına gelir.

Genellikle beyinde aşırı miktarda su birikmesi olarak bilinir. Bu su, beyin- omurilik sıvısıdır. Beynin bazı odacıklarında biriken su miktarının artması kafanın içerisindeki basıncı arttırmakta ve bu durum da kafatası büyümesine neden olmaktadır.

Bebeklerde Hidrosefali Ne Zaman Tespit Edilebilir?

Hidrosefali, bebek henüz anne karnındayken tespit edilebilmektedir. Bunun dışında erken bebeklik ve çocukluk döneminde hidrosefalinin tespit edilmesi nispeten daha kolaydır. Çocuk doktorları, bebeğin kafasındaki anormal büyümeyi tespit ederek gerekli testleri uygulamaktadır. Kafatası büyümesine neden olan tek şey hidrosefali olmadığı için kapsamlı tetkikler yapılarak hastalığın kesin tanısı koyulabilir.

Hidrosefali hastalığı için riskli olan belirli bir yaş aralığı yoktur. Bebeklerde ortaya çıkabileceği gibi yetişkin bireylerde de gözlemlenebilir.

Bununla beraber hidrosefali tanıları sıklıkla bebek ve çocuklar ile yaşlılarda koyulmaktadır. Çocuklarda hidrosefali hastalığının ortaya çıkma oranı 500’de birdir.

Bebeklerde Hidrosefali Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Hidrosefalinin en yaygın nedenleri arasında beyin içi kanamalar, kafa travması, beyin tümörü, prematüre doğuma bağlı kanamalar ve menenjit sayılabilir.

Belirtileri ise 2 aylık ve daha altında olan bebeklerde kafanın normal dışı büyümesi, kafa derisinin incelmesi, başın üzerindeki damarların belirginleşmesi ve çeşitli nöbetlerdir.

2 aylık ve daha üzeri bebeklerde ise, yine kafanın normalden fazla büyümesi, baş ağrısı, kusma ve bulantı, yüksek ateş ile iletişim bozukluğu olarak sıralanabilir.

Bebeklerde Şant Ameliyatı Nedir?

Şant, deri altına yerleştirilen boru şeklinde bir materyaldir. Dışarıdan gözlenemeyen şantın bir de kafa derisinin altında bir pompaya sahiptir.

Şantın görevi, beyin omurilik sıvısı akışının normal seviyelere getirilmesini sağlamaktır diyebiliriz. Şant, beyindeki su basıncını dengeler ancak şant ameliyatının da bazı riskleri bulunmaktadır. Bu nedenle birçok uzman doktorun görüşlerini alarak karar vermekte fayda vardır.

Bebeklerde şant ameliyatı hidrosefali hastalığı nedeniyle yapılan bir operasyondur. Hastalığın erken teşhisi, tedavi sürecinin verimi açısından elzemdir.

Bebeklerde şant ameliyatı kafatasında minik bir delik açılmasıyla yapılır. Ameliyattan önce hasta genel anestezi yöntemiyle bayıltılır. Şantın bir ucu beyin omurilik sıvısının olduğu odacığa yerleştirilir. Diğer ucu ise, sıvı emiliminin daha kolay olduğu kalp ya da karın boşluğuna yerleştirilir. Böylelikle omurilik sıvısının dengelenmesi sağlanır.

Ameliyat oldukça uzun süren operasyonlardan bir tanesidir.

Riskli olmasına karşın, prematüre doğan bebeklerde bile yapıldığında olumlu sonuçlar verebilmekte ve bebek sağlığına kavuşabilmektedir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr