Bebeklerde Pamukçuk Neden Olur Ve Nasıl Tedavi Edilir?
Bebeklerde damak ve dil üzerinde ve yanaklarda pamuğa benzeyen lezyonlar şeklinde kendini gösteren pamukçuk hastalığı candida albicans adlı bir mantar paraziti nedeniyle oluşurken genelde yeni doğan bebeklerde yaygın olarak bir yaşına kadar bütün bebekler de görülebilir.
PAMUKÇUK NEDENLERİ
Annenin hamilelik döneminde aşırı antibiyotik kullanması ve hormon değişiklikleri mantarın üremesine neden olurken doğumla beraber bebeğin solunum yollarına ve sindirim sistemine geçen cadıda albicans, ilk bir haftada ortaya çıkar. Moniliazis olarak da bilinen pamukçuk hastalığı tedavi edilmezse bebeklerin akciğerlerinde ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Folik asit, B12 ve demir gibi vitamin ve mineral eksiklikleri, bazı gıda alerjileri, bebeğin stres altında olması gibi durumlarda pamukçuk hastalığının nedenleri arasındadır. Ayrıca annedeki pamukçuk enfeksiyonu da emzirme yoluyla bebeğe geçebilir ya da bebekteki enfeksiyon annenin göğüslerinde enfeksiyon oluşmasına neden olabilir. Dezenfekte edilmeyen emzik ve biberon kullanımı ağız içinde enfeksiyon oluşturur.
PAMUKÇUK BELİRTİLERİ
Ağız içinde yanaklarda, dilde, sert ve yumuşak damakta beyaz bir küf tabakası görünümünde olan lezyonlar kazınırsa alt tabakada yanmış deri görünümüne benzer yaralar gözlenir. Kanamalar ve ülser benzeri yaralar tedavi edilmediğinde ağrılara yol açar. Bebekler ağızda pamukçuk nedeniyle emme isteğini kaybedebilir. Emmede ve yutmada güçlük çeken bebeklerde iştahsızlık ve kilo kaybı yaşanır. Huzursuzluk, isteksizlik, sinirlilik gibi belirtilere zaman zaman hafif ateş de eşlik edebilir. Prematüre bebeklerde pamukçuk daha sık görülür. Genellikle ağızda ve dilde pamukçuk daha sık rastlansa da anüste de pamukçuk görülebilir. Kırmızı bir tabaka şeklinde kendini gösteren anüs pamukçuğu pişik ile karıştırılabilir. Bebekteki enfeksiyon emzirme yoluyla anneye geçebilir. Meme ucunda hassaslık, kırmızılık ve kaşıntı, meme ucunun etrafındaki arala bölgesindeki deride pul pul döküntüler ve göğüste ağrı ve emzirme sırasında acı annede görülen pamukçuk enfeksiyonu belirtileridir.
PAMUKÇUK TEDAVİSİ
Pamukçuk hastalığı kendiliğinden geçen bir hastalık çeşidi değildir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Ağız içinde yer alan pamuğa benzeyen beyaz lezyonlar el ile temizlenmemelidir. Aksi halde ağız içinin mukus tabakası bozulur ve enfeksiyon daha da yayılabilir. Pamukçuk tedavisinde en çok yapılan yanlışlardan biri de karbonat ile lezyonların temizlemesidir. Karbonatın hastalığı herhangi bir şekilde tedavi edici etkisi yoktur. İlk aşamada beyaz küf tabakası geçmiş gibi görünür ancak kısa bir süre sonra tekrarlar ve bu sefer çok daha ağır bir tablo ile geri döner. Doktor kontrolü altında pamukçuk için ilaç kullanılır. Bir mantar enfeksiyonu olduğu için antimikotikli damlalar 7-10 gün süreyle bebeğe verilir. Annenin göğsünde de enfeksiyon varsa bebek için kullanılan mantar önleyici ilaçlar göğüs ucuna sürülebilir. Bebeğin kullandığı tüm emzikler, biberonlar mutlaka steril edilmeli ve anne göğüs ucunun temizliğine dikkat etmelidir.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.