25.06.2020-09:50 (Son Güncelleme:25.06.2020-09:40)

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde diş çıkarma olayı ebeveynleri çok yakından ilgilendiren bir konudur. Anne ve babalar için oldukça keyifsiz ve huzursuz hissedilen süreçtir. Peki bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde...

Bebekler ilk dişlerini 7. aydan itibaren ağızda yerlerini almaya başlar. Bu süre bebeğinizdeki kalıtsal özelliklere göre de değişiklik gösterebilir. Tüm dişlerin çıkması ise 7-30 aylık bir periyotta tamamlanır. Bu süreçte bebeğinizde ateş, huzursuzluk ve ağlama gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

DİŞ ÇIKARMA BELİRİTİLERİ

Bebekler 7. ayda çıkarmaya başladıkları dişlerinden dolayı farklı süreçte girerler. Bu zamanda bebeklerinde huzursuzluklar yaşadığını söyleyebiliriz. Genel olarak tüm bebeklerde aynı belirtilere rastlanır. Bu belirtileri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

SALYA ARTIŞI

Bebeklerde salyaların akması 10 haftalıkken başlar. Dişlerin çıkmaya başlamasıyla beraber bebeğinizin salyasında fazlalaşşma görülür. Bu olay her bebekte yaşanır. Salya artışıyla birlikte ağız kısmında fazla ıslak kalmadan dolayı kuruluk görülebilir. Bu kuruluğun geçmesi için doktorunuza başvurarak size verdiğin kremleri kullanabilirsiniz.

PARMAK EMME

Parmak emme durumu bebeklerde çok sık görülen bir durumdur. Dişlerin çıkmasıyla bebekte bir kaşınma hissi oluşur. Bebeğiniz bu hisse karşılık olarak parmak emmeye başlayabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken olay, bu durumun alışkanlık haline getirilmemesidir. Çünkü parmak emmek dişlerin çıkış şeklini değiştirerek dişlek denilen diş görünüme sebep olabilir. Bunu engellemek için bebekler için özel yapılan plastik diş kaşıyıcıları kullanabilirsiniz.

DİŞ ETİNDE KIZARIKLIK

Bebeklerde diş çıkarma sırasında diş etinde kızarıklık ve şişlik görülebilir. Bu dönemde diş etleri oldukça hassastır. Bu yüzden bebeğinize çok sert gıdalar vermemelisiniz. Fazla olmasa da hafif kanamalar meydana gelebilir. Korkmanıza gerek yok bu normal bir olaydır.

UYKUSUZLUK VE HUZURSUZLUK

Bu zamanda bebeğinizin uyku düzeni, duyduğu ağrılarla beraber düzensizlik gösterebilir. Diş çıkarma sürecine kadar uyku düzeni normalken, bu süreçte bebeğinizin uykusunda hafiflik ve uyku süresinde kısalma görülebilir. Birdenbire huzursuz olup ağlayabilir ve bu durumlar gayet doğaldır.

İSHAL VE ATEŞLENME

Bebeklerde diş çıkarma dönemi ebeveynler için oldukça zor bir dönemdir. Görülen ateşlenme sonucu bebekte huzursuzluk oluşur ve ağlamaya başlar. İshal de sık görülen bir durumdur. İshalin geçmemesi ve ateşin 38 dereceden yukarı çıkması durumunda vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız.

DİŞ ÇIKARMA DÖNEMİNDE NASIL BESLENİLMELİDİR?

Bebekler diş çıkardıkları zaman ağızları çok hassaslaşır. Bu yüzden verdiğiniz yiyecekleri kabul etmeyebilirler. Sonuç olarak yemesi zayıflayan bebek de kilo kaybı görülebilir. Bu dönemde bebek soğuk ya da ılık besinleri daha çok tercih etmektedir. Özellikle bolca yoğurt tüketebilir.

Diş kaşınmalarına karşı bebeğinize havuç ve kereviz verebilirsiniz. Kereviz rahatlatıcı etkisi olduğu için bebeğinize iyi gelecektir. Evde sıktığınız meyve sularını da oldukça tüketebilecektir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr