Bebeklerde ilk süt dişleri çıkar ve bu süt dişleri bebeklerin beslenmesi için önemlidir. Süt dişlerinin erken kaybedilmesi ağızdaki dengeyi bozar. Diğer dişler açılan boşluktan faydalanarak alttan gelen kalıcı dişlerin yerlerini daraltabilir. Bu da şekil bozukluğuna sebep olabilir. Dolayısıyla bu durum konuşma gelişimini bozabilir.
BEBEKLER DİŞLERİNİ NE ZAMAN FIRÇALAMALIDIR?
Bebeğin ilk dişleri 6-8 ay civarı çıkmaya başlar. Bebekler ortalama 2,5-3 yaşına geldiğinde diş sürme tamamlanır ve arka dişlerin de tamamlanmasıyla ağızda 20 süt dişi olur. Bebeklerin diş temizliğinin dişlerin görünmesinden itibaren yapılmalıdır. Ortalama 2-2,5 yaşından itibaren sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce düzenli fırçalanma alışkanlığını kazanılması sağlanmalıdır.
Bebeğinizin dişlerini ve dilinin önünü temiz bir bez veya ıslatılmış pamuk kullanarak nazikçe silebilirsiniz. 1 yaşından itibaren bebeğinize uygun, yumuşak diş fırçalarını da kullanabilirsiniz. Kullanılmaya başlanan fırçanın kullanımdan sonra iyice temizlenmesi ve en geç 3 ayda 1 yenisiyle değiştirilmesi gerekir. Elbette bu süre, fırçanın yıpranmasına göre daha erken de olabilir.
BEBEKLERİN DİŞLERİ NASIL TEMİZLENMELİDİR?
Bebeğinizin dişlerini ve dilinin önünü temiz bir bez veya ıslatılmış pamuk kullanarak nazikçe temizlenmelidir. 1 yaşından itibaren bebeğinize uygun, yumuşak diş fırçalarını tercih ederek kullanabilirsiniz. Kullanılmaya başlanan fırçanın kullanımdan sonra iyice temizlenmesi ve en geç 3 ayda 1 yenisiyle değiştirilmesi gerekir.