09.02.2021-09:39 (Son Güncelleme:05.05.2021-15:30)

Bebekler Ne Zaman Oturur?

Bebekler ne zaman oturur? Ya da Bebekler ne zaman desteksiz oturur? Anne ve babaların en çok merak ettiği sorulardan biridir. Sizler için araştırdık.

Ebeveynler, bebekler ne zaman oturur? Bebekler ne zaman desteksiz oturur? Gibi soruları oldukça merak etmekte. Bebekler kendi başlarına oturmaya başladıklarında çok sevimli görünürler ve ilerleyen aylarda yürüme ve adım atmaya evresine geçmeye başlarlar. Bizde merak edenler için bebeklerin oturma dönemleriyle ilgili merak edilenleri için araştırdık.

BEBEKLER NE ZAMAN OTURUR?

Bebekler, kendi başlarına oturmaya başladıklarında ve herkesin desteğine ihtiyaç duymadan bağımsız olarak oyuncaklarıyla oynamaya başladıklarında oldukça sevimli görünürler. Oturmak, çocuğa dünyanın önünde yeni bir bakış sağlayan ve aynı zamanda ona yeni bir bağımsızlık seviyesi kazandıran önemli bir durumdur.

Kendi başına oturabilen bir bebek için yeni keşiflerin kapısı aralanır, ve dünyasını yeni bir perspektiften görmeye başlar. Bebekler oturmaya başladığında, sırt ve boyun kasları gerekli güce sahip olduğu için baş ve bacakları üzerinde yeterli kontrol sağladığından, emekleme, ayakta durma ve yürüme gibi aktiviteler onun için çok daha kolay hale gelir.

Bebekler genellikle 4 aylıkken oturmaya başlarlar. Ancak bazılarında bu süreç daha uzun olabilir. Bazı bebekler 7 aylık olduğunda bağımsız olarak kendi başlarına oturmayı başarırlar.

Bebekler 8 . ayına geldiklerinde ise uzun süre dik bir şekilde hiç devrilmeden oturabilirler. Ancak, uzun süre dik durmaktan yorulduklarında kendi özgür iradesiyle yan yatabilir kendilerini bırakabilirler.

Ne Zaman Endişe Edilmeli?

Eğer bebeğiniz 4. ayalıkken kafa ve baş kontrolünü sağlamakta zorlanıyorsa çocuğunuzun gelişimi hakkında endişe edip bir uzmana danışabilirsiniz. Üstelik kafa kontrolü ile beraber oturma eylemini 9. Ayına kadar da gerçekleştiremiyorsa muhakkak bir uzmana danışılması gerektiğini unutmayın.

BEBEKLER NE ZAMAN DESTEKSİZ OTURUR?

Bebekler doğdukları günden itibaren bir oturma pozisyonunda desteklenebilse de, baş kontrole sahip olana kadar bağımsız olarak kendi başlarına oturamazlar. Bebeklerin ne zaman oturmaya başladığını öğrendiğinize göre ona oturma alışkanlığı kazandırmak için yapmanız gerekenleri bilmenizde oldukça önemli.

Bebeklerin Oturması İçin Zaman Çizelgesi

-3-4 Ay

Bu aşamada, bebeğin boyun kasları hızlı bir şekilde güçlenir ve karnın üzerine yatarken başını kaldırmasına izin verecek kadar güç kazanır. Yakında omuz kasları vücudunu destekleyecek kadar güçlü olacak ve onlara ağırlık vermeye başlayacak ve sanki mini bir şınav yapıyormuş gibi göğsüne itecektir.

-5-6 Ay

Bebekler 6 aylık olduğunda düzgün bir şekilde oturabilir, başını ve sırtını düz tutar. Ancak, bu pozisyonda uzun süre kalamayacak ve oturmaya devam etmesi için destek gerektirecektir. Bu aşamada, onu yastıklar ile sarmak en iyisidir, böylece devrildiğinde, incinmez. Bebek 6 aylık olduğunda, dik pozisyonda otururken dengesini nasıl tutacağını ve destek almak için kollarını kullanmaya başlayacağını anlayacaktır.

-7-8 Ay

7 aylıkken, bebek desteksiz dik olarak oturabilir ve dengeyi korumak için kollarına bile güvenmek zorunda değildir. Elleriyle bir oyuncağa ulaşmak için oturma pozisyonunda kalırken büyük olasılıkla dönebilir. İlerleyen zamanlarda , oturma pozisyonunda onu yukarı çekmek için kollarını kullanarak yatar pozisyondan oturabilme yeteneğini kazanacak.

Aşağıdaki önerilerden yararlanarak, kendi kendinize nasıl oturacağınızı öğrenme konusunda bebeğinize yardım edebilirsiniz. İşte bebekler oturmaya alıştırmanın

1- Çekirdek Gücünü İnşa Et

Yapmanız gereken ilk şey bebeğin çekirdek gücünü inşa etmektir. Bunu yapabilmek için sırtlarını, yanlarını, uyluklarını ve gövdesini içeren vücudun çekirdek kaslarını güçlendirmek zorunda olduğunuzu unutmayın. Bu kasların birlikte güçlendirilmesi görevi, bir egzersiz topu kullanılarak ve bebekle denge takviyesi tekniklerinin uygulanmasıyla gerçekleştirilebilir.

2- Oturma Hareketini Gün İçerisinde Tekrarlayın

Bebeğe, nasıl yapılacağını pratikte öğreterek nasıl oturacağını öğretebilirsiniz. Çocuğunuzla günde 5 ila 6 kez oturma hareketleri yapmayı deneyin. Bebeğin nasıl oturması gerektiğine dair bütün rutin hareketleri ezberlemesini sağlayın. Sonrasında ise kendi başına yapmaya başlaması için bebeğinizi gözlemleyin.

3- Destek Sağlayın

Çocuğunuza bağımsız olarak nasıl oturacağını öğretmenin bir başka yolu, onun için bir koltuk haline gelmektir. Çocuğu yerde otururken bacaklarınızın arasında tutun ve oturma pozisyonuna getirin. Sonrasında ise desteğinizi yavaş yavaş çekerek kendi başına oturması için ona yardımcı olun.

4- Oyuncuklardan Yardım Alın

Oyuncakları bir motivasyon aracı olarak kullanmak, bir çocuğun nasıl oturulacağını öğretmenin başka bir harika yoludur. Çocuğunuzun en çok sevdiği oyuncağı seçmesi için ona önünüzde uzanacak şekilde oyuncağı sallamalısınız. Sonrasında ise elinizden alması için onu teşvik etmelisiniz.

5- Kendi Başına Oynamasına İzin Verin

Çocuğunuz kendi başına nasıl oturacağını ve dengede durmayı öğrendiğinde ona destek vermeden dışarıdan gözlemleyerek tek başına oturmasını sağlayın. Eline bir oyuncak verin ve güvenli bir mesafeden onu izleyin. Bu şekilde kendi kendine oturması gerektiğini öğrenecek ve ilerleyen zamanlarda size ihtiyaç duymayacaktır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr