02.05.2022-16:10 (Son Güncelleme:02.05.2022-16:10)

Bayramda alkol içilir mi, günah mı?

Ramazan ayının bitmesi bayramın başlaması ile Ramazan Bayramında alkol alınmanın günah olup olunmadığı araştırılmaya başlandı. Peki, Bayramda alkol almak günah mıdır? Alkol kullanmanın zararları nelerdir? sorularınız cevapları haberimizin içeriğinde yer almaktadır.

Oruçların bitmesi, Ramazan Bayramının gelmesi ile insanlar bayramda alkol almanın günah olup olmadığını araştırmaya başladı. Alkol kullanmak bayramlarda da diğer günler de günah ve haram olarak bilinmektedir. Ramazanda yada bayramlarda alkol tüketmek diğer günlerle eş değer olarak günah sayılmaktadır. Ancak Müslüman olan ülkelerde bayram günlerinde, arife gününde, oruç zamanları Ramazan ayında, Kadir gecesinde alkol kullanmanın diğer günlere göre daha günah olduğunu savunmaktadırlar. Ancak “Kur'an'a göre içki günah ama hukuki müeyyide öngörmemiş”, Maide ayetinde 'içki, kumar şeytan işi iğrenç işlerdir' der.

Alkol kullanmanın zararları nelerdir?

Alkol tüketmek günah ve haram olmasının dışında kişinin vücuduna da bir çok zarar vermektedir. Her yıl 3,5 milyon insan alkole bağlı sebeblerden dolayı hayatlarını kaybetmektedir. Karaciğerden akciğere kalpten beyne kadar tüm organlar ve sistemler üzerinde ciddi hasarlar ortaya çıkaran alkol, vücuda girdikten 3 dakika sonra tüm hücrelere ulaşarak yıkıcı etki oluşturmaya başlamaktadır.

- Alkol vücuttaki su miktarını azaltmaktadır. Bu sebeple vücudun susuz kalması sese, konuşmaya ve şarkı söylemeye olumsuz sonuçlar doğurur. Alkol kullanımı öksürük, ses kısıklığı, düşük perdeli kalın bir sese yol açmaktadır.

-Alkol, toksik bir maddedir. Bu sebeple damar tıkanıklığına yol açmaktadır.

-Alkol tüketimi uyku probleminede sebep olur. Alkol kullanan kişi derin uykuya dalamaz ve rahat uyuyamaz. Buda vücuda zarar vermeye başlar.

-Alkol, kalpte ritim bozukluğuna, damar kireçlenmesine ve kalp yetersizliğine neden olmaktadır.

-Alkol, çeşitli mide rahatsızlıklarına ve sindirim bozukluklarına neden olmaktadır. Uzun vadede gastrit, ülser ve mide iltihabına sebebiyet gösterir.

- Karaciğer hücreleri alkol sebebi ile hasar görür ve yapısal değişikliklere uğramaktadır. Alkole bağlı karaciğer hastalıkları; karaciğer yağlanması, sonra alkole bağlı hepatit ve sonuçta siroza kadar devam eder.

-Alkol kullananlarda tüberküloz görülme riski 28 kat daha fazla. Kusmalar sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçması nedeniyle akut akciğer iltihabı oluşabilmektedir.

- Alkol beyin fonksiyonlarınında kısa sürede olsa kullanımını engeller. Uzun vadede ise beyin hücrelerinin ölümü sonucu bunamaya yol açmaktadır.


  


Haber365
bilgi@haber365.com.tr