Bayram İçin Hafif Tatlı Tarifleri
Ramazan Bayramı tatlısız olmaz. Ramazan’da değişen yeme alışkanlıkları sonrası Ramazan Bayramı’nda tüketebileceğiniz hafif tatlı tarifleri.
Bir ay boyunca tutulan oruçlar sonrası gelen Ramazan Bayramı’nın, vazgeçilmezlerinden biri sofralarımızı şenlendiren tatlılar. Yeme alışkanlıklarımızın değiştiği Ramazan sonrası bayramda ikram edilen ve yapılan çoğu tatlı kan şekerinizi anında yükseltir ve midede bazı problemlere neden olabilir.
Ramazan Bayramı'nda şerbetli ve ağır tatlılar tüketmek yerine, hafif tatlılar tüketmek istemez misiniz? Birbirinden lezzetli bayram için hafif tatlı tariflerini sizler için hazırladık. Bu tatlılar midenizi rahatsız etmeyecek ve kan şekerinizi anında yükseltmeyecek. Misafirleriniz ve kendiniz için yapacağınız hafif tatlı tariflerimiz için şimdiden malzemeleri not etmeyi unutmayın.
İncir Uyutması
Malzemeler: -2,5 su bardağı süt -7 adet kuru incir (yaklaşık 150 gram) -1 tatlı kaşığı iri dövülmüş ceviz içi Nasıl yapılır? -Kuru incirleri suda bekleterek işe başlayın. 2-3 dakika kadar suda beklettiğiniz kuru incirleri sudan çıkardıktan sonra saplarını ayırın ve küçük küçük doğrayın. -Sütü, yoğurt mayalarken gelmesi gereken sıcaklığa kadar güzelce ısıtın. -O sıcaklığa ulaştığında ısıtma işlemini sonlandırın ve içine küçük parçalar haline getirdiğiniz incirleri ilave edin. -El blenderı yardımıyla sütün içindeki incirleri parçalayın ve tüm incirlerin parçalandığından emin olun. -Ardından hazırladığınız bu sütlü incirli karşımı servis kaselerine paylaştırın. -Her birinin üzerine bir tatlı kaşığı kadar dövülmüş cevizden serpiştirin. -Son olarak üzerine kaşıkla zarif hareketlerle bastırın. Servis kaselerinizi hazırladıktan sonra hepsini bir tepsiye dizin. -Üstlerini streç film kullanarak güzelce kapatın. -Son olarak üzerine bir de temiz bir mutfak örtüsü serin ve bırakın tatlınız mayalansın. -Yaklaşık 3 saatin ardından mayalanacak olan tatlıları buzdolabında bir süre bekletin ve soğuk olarak servis edin.
Şekersiz Yağsız Kakaolu Muffin
Malzemeler: -2 adet büyük boy olgun muz -2 adet orta boy olgun avokado -3 yemek kaşığı pekmez -4 yemek kaşığı bal -2 çay kaşığı vanilya özü -1 çay kaşığı tarçın -1 adet yumurta -1 paket kabartma tozu -1,5 su bardağı tam buğday unu -2 yemek kaşığı kakao -1/2 çay kaşığı tuz Nasıl yapılır? -Unu eleyerek işe başlayın ve ardından unu elediğiniz kabın içine tarçın, kakao, kabartma tozu ve tuzu da ilave edip karıştırın. -Muzların ve avokadoların kabuklarını soyun, avokadoların çekirdeklerini çıkarmayı da unutmayın. -Kullanıma hazır hale gelen muz ve avokadoları mutfak robotunun içine alın ve kremamsı, homojen bir kıvam alana dek karıştırın. -Ardından mutfak robotunun içine vanilya özütü, yumurta, bal ve pekmezi de ilave edin ve son bir kez daha güzelce karıştırın. -Kuru malzemeleri karıştırdığınız kabın içine mutfak robotundan aldığınız sıvı karışımı ilave edip bir spatula ile alttan üste doğru güzelce karıştırın. -Homojen bir kıvam alan karışımı muffin kaplarına paylaştırıp önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.
Elmalı Kup
Malzemeler: -4 adet orta boy elma -1/2 adet taze sıkılmış limon suyu -4 yemek kaşığı esmer şeker -1/2 tatlı kaşığı tarçın -1 çay kaşığı vanilya özütü -200 gram yulaflı bisküvi -1/2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi Üzeri için: -Kiraz ya da başka meyveler Nasıl yapılır? -Bol suda yıkayıp dört eşit parçaya böldüğünüz elmaların çekirdekli kısımlarını temizleyin. Kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. -Kararmaması için taze sıkılmış limon suyuyla harmanladığınız elma küplerini geniş tabanlı bir tencereye aktarın. -Esmer şeker eklediğiniz elma küplerini, suyunu salıp hafif bir renk alana kadar orta ateşte soteleyin. -Tarçın ve az miktarda vanilya özütü katıp karıştırdıktan sonra ocaktan alın. -Yulaflı bisküvileri küçük parçalara bölün, arzuya göre mutfak robotundan geçirip küçük parçalar haline getirin. -İnce çekilmiş ceviz içiyle harmanlayın. -Cam servis bardaklarına; bir kat bisküvi kırığı, bir kat sotelenmiş elma ekleyip beş katlı tatlılar hazırlayın. -Sınırlı sayıda malzemeyle kısa sürede hazırlayabileceğiniz tatlıyı bekletmeden servis edin.
Sütlü İrmik Tatlısı
Malzemeler: -5 su bardağı süt -12 yemek kaşığı irmik -8 yemek kaşığı toz şeker -1 adet orta boy rendelenmiş portakal kabuğu -1 adet orta boy rendelenmiş limon kabuğu -1/2 adet çubuk vanilya Nasıl yapılır? -Süt, irmik ve toz şekeri derin bir tencereye alın. Tüm malzemeyi bir çırpıcı yardımıyla karıştırdıktan sonra tencereyi ocak üzerine alın. -Rendelenmiş portakal ve limon kabuğu katın. Ortadan ikiye kestikten sonra keskin bir bıçağın ucu yardımıyla kazıdığınız vanilya çekirdeklerini ilave edin. -Sürekli karıştırdığınız tatlıyı kısık ateşte kıvam alana kadar pişirin. -Servis kaselerini bol suda durulayıp fazla sularını süzdürün. Kıvam alan tatlıyı, servis kaselerine paylaştırın. -Kıvam alması için buzdolabında soğuttuğunuz tatlıyı çilek dilimleriyle süsleyip servis edin.
Kayısılı Yulaf Topları
Malzemeler: -15 adet kuru kayısı -6 adet hurma -1/2 su bardağı yulaf -2 çay kaşığı tarçın Nasıl yapılır? -Kuru kayısıları ve hurmaları bir kabın içerisine alın. Yumuşaması için üzerine sıcak su ilave edin ve yaklaşık 10 dakika bekletin. -Yumuşayan kayısıları ve hurmaları sudan çıkarın. İyice kurulayın. -Hurmaların çekirdeklerini çıkarın. -Hurma ve kayısıları blenderın içine alın. İyice ezilmesini sağlayın. -Yulafları ilave edin. -Yulaflar ve meyveler homojen bir hal alana kadar karıştırın. -Karışımı bir kaba alın ve içerisine tarçın ilave ederek karıştırın. -Bir tepsinin üzerine pişirme kağıdı serin. -Karışıma dilediğiniz boyutlarda elinizle şekil verin ve pişirme kağıdı serili tepsinin üzerine dizin. -Buzdolabında yaklaşık 3 saat dinlendirin.
Su Muhallebisi
Malzemeler: -2 su bardağı süt -4 su bardağı su -1 su bardağı nişasta -1 su bardağı şeker -1 paket vanilya Üzerini süslemek için: -Tarçın ya da istediğiniz bir meyve Nasıl yapılır? -Vanilya hariç tüm malzemeleri tencereye alıp iyice karıştırın. Ocağın üzerine alıp, kaynama noktasına gelene kadar, sürekli karıştırarak pişirin. -Kaynamaya başladıktan sonra bir kaç dakika daha pişirip ocaktan alın. -Vanilya ekleyip tekrar karıştırın ve su ile ıslatıp iyice süzdürdüğünüz kaselere paylaştırın. -Oda ısısına geldikten sonra buzdolabına kaldırıp, iyice soğuyana kadar ama en güzeli bir gece dinlendirin. -Kaseleri servis tabaklarına ters çevirerek çıkartıp süsleyerek servis edebilirsiniz