Bayram çikolatalarında da salmonella virüsü olabilir mi? Bayram çikolatalarına dikkat!
Kinder marka bazı çikolatalarda Salmonella adlı virüsün tespit edilmesi üzerine oldukça ciddi çalışmalar yapılmaya başlanmıştı. Peki bayram çikolatalarında da aynı virüs olabilir mi? Hangi konulara dikkat edilmesi gerekiyor? Tüm detaylar haberimizde.
Ramazan Bayramı öncesi sağlıkla ilgili bir problem yaşanmaması adına uzmanlar Salmonella virüsü ile ilgili uyarılarda bulundu. Peki çikolatalarda dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.
Bayram çikolatalarında salmonella virüsü var mı
Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı olarak görev yapan Abdussamed Boyu konu ile ilgili uyarılarda bulundu. Abdussamed Boyu şu konulara değindi; "Bayram yaklaşırken insanlar şeker, çikolata, lokum gibi gıdaları almaya başladı. Fakat çikolata ve şeker alınırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var. Sağlık için kaliteli çikolata tercih edilmelidir. Özellikle son zamanlarda bir çikolata markasında ortaya çıkan Salmonella virüsü bizlere ünlü ve güvenilir markalarda da zaman zaman sıkıntı çıkabileceğini gösterdi. Bu sebeple bu konularda çok özenli olunması gerekiyor. Kakao bilindiği üzere salmonella virüsü hususunda önemli bir risk ürünüdür. Bu konuyla ilgili çikolata üretenlerin sıklıkla testlerini yapması gerekmektedir. Bayram zamanı en çok üretilen gıdalardan biri de çikolata olduğu için dikkatli olunması gerekiyor çünkü bayramınız zehir olabilir. Çikolata satın alırken kokolin ve çikolata ayrımının iyi yapılması gerekiyor. Çikolata kakao ve gerçek çikolata yağlarıyla üretilen bir üründür ancak kokolin denilen ürün kakao ve daha farklı bitkisel yağlar kullanarak üretildiği için birçok insan çikolataya benzetiyor. Gerçek olan çikolatanın tadı ve fiyatı kokolinden daha fazladır. Uygun fiyatlı olarak alınan ve çikolata zannedilen ürünler çoğu zaman kokolin olabiliyor. Bayram dönemlerinde sıklıkça tüketimi sağlandığı için birçok merdiven altı firmanın kokolin üretimi yaptığı ve tüketicinin de sağlığını tehlikeye attığı bilinir. Daha farklı yağların kullanıldığı ürünler yenildiği zaman insanın ağzında mumsu bir tat bırakır ancak gerçek çikolatalar oda sıcaklığında bile yumuşar hatta el ile tutulduğu zaman kendi kendine bile erir. Bu sebeple alışveriş yaparken etiketlerin dikkatlice incelenmesi gerekiyor. Gerçek çikolataların görünümlerinin parlak olması gerekir ve üzerlerinde beyazlama olmamalıdır. Bazı ambalajlarda izinler olan bölgelere etiket yapıştırılabiliyor. Çikolatayı alan insan ürün ambalajını kontrol etmeli ve delik ya da yırtık olmadığını garantilemeledir. Çikolatalar ambalajları tarafından tamamen sarılmalıdır. Çikolata alınırken bu konulara dikkat etmek sağlık açısından oldukça önemlidir."