Bayburt yöresine ait olan kete tarifini sizin için derledik. Yapımı oldukça kolay olan bu yöresel tarifi günün her saatinde tüketebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun…
BAYBURT İÇLİ KETE TARİFİ
İçli kete hamuru için gerekli olan malzemeler:
- 1 adet yaş maya 1 tatlı kaşığı toz maya
- 3 su bardağı süt
- 1,5 su bardağı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı margarin
- 1 kahve fincanı şeker
- 1 adet yumurta (Akı içine sarısı üzerine)
- Tuz
- Un kontrolü sizde olacak >(Ele yapışmayan fakat yumuşak bir hamur olmalı )
İçli ketenin içi için gerekli olan malzemeler:
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 3 yemek kaşık tereyağı
- 1 yemek kaşık margarin
- Göz kararı un
- Ketenin üzeri için gerekli olan malzemeler:
- Yumurta sarısı
- Az zeytinyağı
BAYBURT İÇLİ KETE NASIL YAPILIR?
İlk olarak yaş mayayı ve toz mayayı bir su bardağı ılık su ile eritin. Hamurumuz için bir geniş kaba tereyağı ve margarini eriterek üzerine süt, zeytinyağı ve şekeri ilave edin. Bu karışımı ocakta ılıtın, sonrasında soğutun. Hamur kabına göz kararı unu ekleyin ortasını açın yumurta akını, tuzu, mayayı ve ılık sütlü karışımını dökerek karıştırın. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin. Hamurun üst kısmına az zeytinyağı sürüp üstünü kapatın. Hamurunuzu mayalanması ve kabarması için iyice sarın. İçli ketenin içi için; geniş bir teflon tavada tereyağı ve margarini eritip zeytinyağı koyun üzerine unu ekleyip aynı helva kavurur gibi kavurun.
Mayalanan hamuru mandalina büyüklüğünde koparın, sofranıza un serpip önce merdane ile sonrasında da oklava ile açın. Bir kenarını tutup hamurun üstüne doğru koyun size doğru olan kenara iç harçtan koyun bol olsun ve ne sıkı ne gevşek olmayacak şekilde sarın. Sonra bir ucundan tutarak eliniz ile hafif sıkıp uzatın ve sarın ardından da kalan ucu hafifçe kaldırıp altına koyun ve eliniz ile bastırın biraz inceltin. Kabarması için üzerine yumurta sarısı ve az zeytinyağı koyup karıştırın ve üstüne sürün. Ketenizi 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkınca hafifçe elinizle su serpip hemen üstünü kapatın.