17.10.2024-15:48 (Son Güncelleme:17.10.2024-15:48)

Batman'da Emekli Öğretmenden Hat Sanatı Atölyesi

Emekli öğretmen Hilmi Beyca, Batman'da hat sanatını gelecek nesillere aktarmak için atölye açtı.

Hilmi Beyca'nın Hat Sanatı Yolculuğu

Batman'da yaşayan emekli öğretmen Hilmi Beyca, İstanbul'da aldığı hat eğitimini yeni nesillere öğretmek için kolları sıvadı. (69) yaşındaki Beyca, 2016 yılında emekli olduktan sonra memleketi Batman'a yerleşerek, bir atölye açmaya karar verdi.

Eğitim Süreci

1990'lı yıllarda ünlü hattat Hasan Çelebi'den eğitim alan Beyca, daha sonra Kamil Nazik ile bilgilerini pekiştirdi. "Şu anda yazma ve eser verme aşamasındayım," diyen Beyca, Batman'da atölyesi aracılığıyla hem eserler üretmeyi hem de öğrenci yetiştirmeyi hedefliyor.

Hat Sanatında Eksiklik

Beyca, bölgesinde hat sanatıyla ilgili bir faaliyet olmadığını fark ettiğini belirterek, bu boşluğu doldurmak için atölye açtığını ifade etti.

Sanatın Yeri ve Önemi

Sanatın insanın doğasında var olduğunu ve İslam medeniyetinde de özel bir yerine sahip olduğunu vurgulayan Beyca, şunları kaydetti: "İslamiyet, hat sanatı gibi pek çok sanatın gelişmesine katkıda bulunmuştur. Hat, tezhip, minyatür ve ebru gibi diğer İslami sanatlarla iç içe olan bir disiplindir."

Hat Sanatı Malzemeleri

Beyca, hat sanatında kullanılan mürekkeplerin kimyasal mürekkeplere göre çok daha dayanıklı olduğunu belirterek, "Bu sayede geçmişte yazılan el yazması kitapların günümüze kadar ulaşabilmesi mümkün oldu," dedi. Ayrıca, hat sanatında kullanılan kağıdın, nişasta ve yumurta akı ile parlatıldığını ve kaleme uygun hale getirildiğini sözlerine ekledi.

Ücretsiz Eğitim

Atölyesinde isteyenlere ücretsiz hat sanatı eğitimi vermeyi planlayan Beyca, bu alanda daha fazla insanın bilgi sahibi olmasını sağlamak istiyor.

Batman'da yaşayan emekli öğretmen Hilmi Beyca, İstanbul'da aldığı hat eğitimini gelecek nesillere aktarmak istiyor.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr