Tarih dizilerinin artmasıyla birlikte Türklerin tarihine olan merak da oldukça arttı. Eski Türklerin yaşam biçimleri, kullandıkları dil, benimsedikleri din ve yaptıkları savaşlar büyük küçük demeden herkesin ilgisini çekmeye başladı. Türk seyircisinden büyük beğeni alan Uyanış Büyük Selçuklu’da geçen Batınilik kavramı ise son dönemin en çok merak edilen konularından oldu. Batınilik nedir, Batiniler kimlerdir, batıniliğin amacı nedir gibi sorular sosyal medyada en çok tartışılan ve araştırılan konular arasına girdi.
Batınilik nedir sorusunun cevabı İslam’la oldukça ilişkili. Bir tür inanç sistemi olan Batınililiğin diğer adı İsmaililik. Kuran ayetlerinin görünen anlamları dışında daha derin anlamları olduğunu düşünen Batıniler, Kuran ayetlerini bu anlamlarıyla yorumlarlar. Batınilik kelimesinin kökeni Arapça bir kelime olan Batın’dan gelir. İslami anlayışa göre Allah’ın 99 isminden biri olan Batın, gizli olanın gerçek yüzü anlamında kullanılır.
Batınilik sadece bir akıma ya da bir grup kişiye atfedilmiş bir isim değildir. Batınilik, tarihte ve günümüzde bazı kesimlerin kabul ettiği bir düşünce sistemidir. Örneğin Kuran’da geçen bazı kavramlar Sünni gelenekte şekil, kapsam ve miktar gibi ayrıntılı olarak ele alınırken; Alevilik’te bu anlamlarının dışında manevi anlamlarıyla yer alırlar. İslamın mistik yönünü savunan Batıniler, bazı felsefi akımlar ve felsefecilerin düşüncelerinden de oldukça etkilenmişlerdir.