30.07.2020-10:09 (Son Güncelleme:30.07.2020-10:06)

Barmah Forest Virüsü Nedir?

Bahman Forest Virüsü nedir denildiğinde, Alphavirüs ailesine mensup bir RNA virüsünden bahsedilmesi mümkündür. 1986 yılını takiben de, insandan ilk örnek alınmıştır. Dişi bir sivri sinekte keşfedildiği için, virüsün ondan insanlara geçtiği ifade edilmektedir.

Dişi sivrisinek önce hastalıklı bir hayvanın kanını emdiyse, daha sonra da bir insanın kanını emdiyse, hastalığı kişiye de geçirmiş olmaktadır. Hatta, hastalığın, hayvandan hayvana geçen de bir özelliği vardır. Sinek bunu canlılar arasında taşır. Hasta hayvandaki bütün belirtiler sağlıklı hayvanlara ve insanlara geçer.

Barmah Forest Adı Nereden Gelmektedir?

Bahman Forest Virüsü nedir sorusu, onun konumunu da belirleyen bir içeriğe işaret eder. Nitekim, ilk izolasyon tarihi 1974 yılını kapsamakta olup, Avusturalya’daki Bahman Ulusal Parkı’nda görüldüğü için bu adı almıştır. BFV şeklinde de kısaltılmıştır.

Barmah Forest Virüsü Nasıl Oluşur?

Bahman Forest Virüsü nedir diye sorduğumuzda, pek bilmediğimiz bir rahatsızlıktan bahsederiz. Eğer, birtakım belirtiler görülürse, hemen doktora gidilmesi, erken teşhisin konulması gerekmektedir. Bu belirtileri yüksek ateş, titreme, kusma, şiddetli baş sağrısı, vücut ağrısı, halsizlik, bedende gelişen kızarıklıklar, iştahsızlık, burun akıntısı biçiminde tespit edebiliriz. Bunların dışında, deri döküntüsü, şişen lenf düğümleri görülür. İleri semptomları da, gözlerin acıması, avuçlarda, tabanlarda ve topuklarda karıncalanma biçimindedir.

Yaz ve sonbahar dönemlerinde belirme ihtimali fazladır. Ateşle başlar, ardından eklem ağrılarına değin ilerleyen yoğun bir halsizlik süreciyle devam eder. İyileşme süresi altı aydan bir yıla kadar olan bir zaman dilimini de alabilir. Kolay kolay tedavisi uygulanamamaktadır.

Alphavirüs ailesinden gelen bir başka çeşitle de kimi kez benzerlikler taşır. Onun adı da Ross River virüsüdür (RRV) ve yine Avustralya’da görülmekle birlikte, Güney Pasifik’teki adalarda ve Papua Yeni Gine’de de ortaya çıkmıştır. O da Ross River denilen ve Avusturulya’da bulunan 49 kilometrelik bir nehrin çevresinde, bir sivrisinekte saptanmıştır. Günümüzde hâlâ bu virüsten ötürü Avusturalya’nın başı beladadır. Orada, her sene bu yüzden yüzlerce insan vefat etmektedir.

Barmah Forest Virüsü Oluşursa Neler Yapılmalıdır?

Bahman Forest Virüsü (BFV) nedir diye düşünülecek olursa; sivri sinekten insana geçerken, insandan insana yayılmayan bir konak yarı canlısına vurgu yapılabilir. Keza, virüslerin canlı sayılması da tartışmalı bir konudur. Kimi bilim insanları onları öyle görürken, kimi bilim insanları da vücuda geçip, orada hareket alanı açtıkları için, yarı canlı sayıldıklarını belirtirler. Virüsler bir çeşit protein kılıfı sayılıp, diğer canlının hücresine yerleştiklerinde yaşam sürdürmeye başlarlar. RNA’larını onlarda çoğaltırlar.

Bahman Forest Virüsü’nün de öylesine büyük etkisi vardır ki, bulunduğu yerde hemen Sağlık Bakanlığı’nın haberdar edilmesi ve tüm ekiplerin harekete geçirilmesi gerekmektedir. Özellikle, virüs uzmanı virologların bu konuda çalıştıkları, veterinerlerle ve entomolog diye tabir edilen böcek bilimcilerle de disiplinlerarası bir etkileşim halinde oldukları belirtilmiştir.

Bu virüse yakalanıp yakalanmadığını kişi bilemezken, sadece bulunduğu bölgedeki sivri sinek popülasyonundan, ısırık yoğunluğundan belli birt tahmin yürütebilir. Ateş semptomları baş gösterdiğinde, doktora gidebilmektedir. O andan itibaren de, uzun ve meşakkatli bir tedavi süreci meydana gelmeye başlar. Kan testiyle, bu rahatsızlığın diğer viral rahatsızlıklardan farkı belirlenmeye çalışılır.

Hissedildiği anda, vakit geçirmeden bir doktora gidilmesi tavsiye edilir!

Haber365
bilgi@haber365.com.tr