İçeriğinde bulunan yüksek protein sayesinde neredeyse etten alınan proteini karşılayan barbunya, haftada en az 2 kere tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Birçok tarifte kullanılan barbunya, Türk mutfağında oldukça popülerdir. Ülkemizde genellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen barbunya kısmen Anadolu ve Karadeniz bölgesinde de yetiştiriliyor. Oldukça doyurucu olan barbunya özellikle kış aylarında tüketilmek için stok yapılır. Sizin için barbunyanın faydalarını bir araya getirdik. İşte detaylar...
BARBUNYANIN FAYDALARI
Baklagiller ailesinden olan barbunya, bu aileye ait olan diğer tüm besinler gibi protein açısından oldukça zengindir. Pembe ve beyaz benekli olan barbunya, sıcak ve soğuk olmak üzere tüketilir. Haftada en az 2 kere tüketilmesi tavsiye edilen barbunyanın faydalarını ise şu şekilde:
- Güçlü bir antioksidan olan barbunya vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını sağlar ve zehirlenmelerin önüne geçer.
- Antioksidan özelliği bulunan barbunya kanser hücrelerinin vücutta yayılmasını engeller.
- Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlayarak hastalıklara karşı korur.
- Özellikle vejeteryan olan kişilerin diyet listelerine barbunya eklemeleri gerekir. Çünkü protein açısından et kadar zengin olan barbunya vücudun ihtiyaç duyduğu proteini karşılayabilir.
- Kemik gelişimini destekler ve güçlenmesini sağlar.
- Kas ağrılarına iyi gelir.
- Romatizmal ağrıların geçmesine yardımcı olur.
- Enerji deposu olan barbunya vücuda güç verir.
- Lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk hissi verir ve bu sayede kilo vermeyi hızlandırır. Bel bölgesindeki yağların erimesinde de barbunya oldukça etkilidir.
- Böbrek taşı oluşumunu engelleyerek sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
- Hücre yenilenmesine yardımcı olarak hasar gören dokuların yenilenmesini ve ciltteki kırışıklıkların geciktirilmesini sağlar.
BARBUNYANIN BESİN DEĞERİ
Karbonhidrat: 22.81
Protein: 8.67
Yağ: 0.5
Lif: 6.4
Kolesterol: 0
Sodyum: 2
Potasyum: 403
Kalsiyum: 28
Vitamin A: 0
Vitamin C: 1.2
Demir: 2.94