Merkez Bankası’nın faiz indirimiyle birlikte mevduat faiz oranları da düşüşe geçmeye başladı. Özellikle yılın ilk aylarında yüzde 50’leri gören faiz oranları, bir yıl aradan sonra ilk defa yüzde 40’ın altına düştü.
Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele etme amacıyla uygulamaya soktuğu sıkı para politikası ve yüksek faiz oranları, bankalardaki mevduat faizi oranlarını da yükseltmişti. Fakat son zamanlarda enflasyonda yaşanan düşüş ve küresel çaptaki gelişmeler, Merkez Bankası’nın faizleri düşürmesine sebep oldu. Bu da bankaların mevduat faizi oranlarını düşürmesini tetikledi.
6 AY VADELİ MEVDUAT FAİZİ YÜZE 39’A DÜŞTÜ
Ekonomi gazetecisi Barış Soydan, sosyal medya hesabından, "Bankalar faiz indirimlerinin başlayacağı beklentisiyle uzun vadeli mevduat faizlerini indirmeye başladı. Büyük özel bankalardan biri 6 ay vadeli mevduat faizini %39'a düşürdü, daha önce %45 ila %47 arası veriyordu. Daha da öncesinde %50 - %51 vardı." dedi.
Ekonomistlere göre, mevduat faiz oranlarının düşüşü, ekonomiyi olumlu anlamda etkileyebilir. Düşük faiz oranları, kredi maliyetlerini düşürerek vatandaşı yatırıma teşvik edebilir. Ancak, olası bir enflasyon yükselmesinde, faizlerin tekrar artırılabileceğini de belirtildi.