19.09.2024-10:01 (Son Güncelleme:19.09.2024-10:01)

Bankalar Mevduat Faiz Oranında Düşüşe Geçti: Faizler Yüzde 32'ye Kadar İndi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün Para Politikası Kurulu'nu topluyor. Merkez Bankası'nın faiz indirimine gideceği söylentileri vadeli mevduat faiz oranlarını da etkiledi.

Fed'in faiz kararını açıklamasının ardından bugün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplanıyor.

TCMB Toplanıyor

Son yapılan 20 Ağustos toplantısında bir değişikliğin yapılmadığı ve Merkez Bankası'nın sıkı para politikasını korumaya devam ettiği bildirildi. Küresel ölçekte faiz indirimine gidildiği bir dönemde uzmanlar, Merkez Bankası'nın da önümüzdeki aylar için faiz indirimi kararı alacağını tahmin ediyorlar.

Enflasyonun Düşecek Olması Faizleri de Düşürebilir

Piyasaların gözü kulağı bugün ki toplantının ardından yayımlanacak olan PPK metninde bir faiz indiriminin olup olmayacağı olacak. Uzmanlara göre 12 aylık vadede enflasyonun düşecek olması faiz indiriminde de bir düşüşün yaşanmasına neden olabilir. Önceki toplantıda yayımlanan metinde yer alan "enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" ifadesi önümüzdeki aylar için faiz indirimi olabileceğini işaret ediyor.


Merkez Bankası Kaçta Toplanacak?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında toplanacak. Yılın dokuzuncu faiz kararı saat 14.00’te açıklanacak.

Ekonomistlerden Faiz Öngörüsü

Foreks Haber TCMB faiz anketi sonuçlarına göre bankanın Eylül ayı toplantısına ilişkin medyan beklentisi, faizin yüzde 50,00 seviyesinde tutacağı yönünde oluştu. Ekonomistlerin tamamı aynı görüşte buluştu. Ankette, 2024 yıl sonuna ilişkin görüş veren 22 ekonomistin medyan faiz tahmini yüzde 47,00 oldu.

Ekonomistlere göre bu yıl gelmesi beklenen faiz indirimi ilk olarak Kasım ayında gelebilir. İndirimin 250 baz puan olacağı öngörülüyor.

Faizlerde Düşüş Başladı

Ekonomi Gazetesi’nin aktardığı bilgiye göre ise, bankacılık sektörü bu beklentiyi standart TL mevduat faizleriyle fiyatlamaya başladı. Yılın ilk yarısında 3 aydan uzun vadeli mevduatlara yüzde 50’nin üzerinde faiz veren bankacılık sektöründe artık 3 aydan uzun vadeli mevduatlarda faiz oranları yüzde 32-38 arasına geriledi.

Faizlerin yüksek seyretmesi ve borsada yaşanan dalgalanmalar sonucunda standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payının yüzde 52’nin üzerine çıkmasına neden oldu. Yatırımcıların yılın ilk aylarında en çok tercih ettiği 3 aya kadar vadeli mevduatın yerini yüksek faiz oranlarıyla birlikte 6 ay ve 1 yıla kadar vadeli mevduat aldı. Nisan itibariyle yatırımcının yüksek TL mevduat faizinden daha uzun süre yaralanma talebi ve dezenflasyon sürecinde faizlerin düşüş trendine gireceği beklentisiyle 1 yıla kadar vadeli mevduatın toplam mevduat yatırımları içindeki payı 1 yılda neredeyse 5’e katlandı.

Bankalar, yılın ilk aylarında, özellikle 1 milyonun üzerindeki mevduatlar için yüzde 50'yi aşan faiz oranları sunarken, yaz aylarına doğru bu oranlarda düşme meydana geldi. Temmuz ve ağustos aylarında enflasyon verilerinin etkisiyle mevduat faizleri yüzde 40’ın altına indi. Uzun vadeli mevduat faizleri yüzde 32-34 seviyelerine geriledi.

Mevduat Faizleri Düşebilir

Merkez Bankası'nın Politika Faizinde indirime gitmesi durumunda bankalar, 3 aya kadar olan vadeli mevduat faiz oranlarında düşüşe gidecek. Şu an 40-45 bandında seyreden vadeli mevduat faiz oranlarının önümüzdeki aylarda düşeceği öngörülüyor.

damlaeroglu@haber365.com.tr