24.06.2019-14:32 (Son Güncelleme:14.01.2022-15:12)

Doğası ve tarihiyle büyüleyen Balkan coğrafyası büyüleyici mekanlarıyla ziyaretçilerini bekliyor. Vizesiz gidebileceğiniz birçok ülkesi olan Balkanlar'da gidip görmeniz gereken turistik on yeri sizler için derledik.

1

AZİZ YUHANNA KİLİSESİ – MAKEDONYA


Aziz Yuhanna Kilisesi, Kuzey Makedonya'nın Ohri ilinde Kaneo sahilindeki sarp kayalık üzerinde Ohri gölüne hakim bir arazide bulunan bir Makedon Ortodoks kilisesidir. Yapının mimarı bilinmezken 20. yüzyılda ahşap bir ikonostasis eklenen kilisenin apsisi yine aynı dönemde 20 ayrı azizin tasvirlerini sergileyen bir resim programı ile süslenmiştir. Apsisin merkezinde Meryem ana tasviri bulunmaktadır. Yapının kubbesinde ise ortodoks kiliselerde sıkça tasvir edilen İsa Pantokrator resmedilmiştir.

2

BUDİN KALESİ – MACARİSTAN


İlk kale, 1265 yılında tamamlanmıştı, ancak günümüzde alanda yer alan devasa Barok saray, 1749-1769 yılları arasında inşa edildi. Geçmişteki kompleks, Kraliyet Sarayı ya da Kraliyet Kalesi olarak bilinmekteydi. Budin Kalesi, Castle Hill'in güney ucunda; Orta Çağ, Barok ve 19. yüzyıl evleri, kiliseler ve kamu binaları ile ünlü Castle Bölgesi olarak bilinen bölgede yer alır. Kale, 1987'de ilan edilen Budapeşte Dünya Mirası Alanının bir parçasıdır.

3

ALACA CAMİİ – MAKEDONYA


Alaca Cami, Kuzey Makedonya’nın Kalkandelen şehrinde, bu şehirde akan Pena Nehri yakınında yer alır. Cami, 1438 yılında yapılmış, 1833 yılında Abdürrahman Paşa tarafından onartılmıştır.İnce işlemeli, görüntüsüyle de ihtişamı olan bir cami örneğidir. Adı da mimari yapısındaki alacalıktan, renklilikten kaynaklanır. Dönem camilerinin çoğu bir sultan, bey, paşa veya bir makam sahibi kişinin mali desteği ile yapılırken, Alaca Cami Kalkandelenli iki kız kardeşin mali desteği ile yapılmıştır.

4

DRACULA KALESİ - ROMANYA


Bran Kalesi, Romanya'da Bran yakınlarında ve Braşov'un yakın çevresinde bulunan ulusak anıt ve sınır nişanıdır. Kale Erdel Prensliği ve Eflak sınırları arasındadır. Yaygın adıyla yazar Bram Stoker'ın hayali karakteri olan Drakula ile ilgi "Drakula'nın Kalesi" olarak da bilinir. Bununla beraber Stoker'ın bu kale hakkında bilgisi olduğuna dahil herhangi bir kanıt yoktur, ancak Stoker'ın Drakula'yı oluştururken Kazıklı Voyvoda'dan ilham aldığına dair bir çağırışım yapılabilir.

5

MOSTAR KÖPRÜSÜ – BOSNA HERSEK


Mostar Köprüsü, Bosna-Hersek'in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü. Orijinal köprü Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildi ve 9 Kasım 1993'te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılıncaya dek 427 yıl kullanıldı. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullanmıştı.Köprü, çevresindeki kente adını da verdi. Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti oldu. Köprüyü yeniden inşa etmek için bir proje hazırlandı ve 23 Temmuz 2004'te yeni köprü hizmete girdi. Köprü, 2005'te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.

6

GRACANICA MANASTIRI – KOSOVA


Graçaniça Manastırı, Kosova'nın Graçaniça kasabasında bulunan bir Sırp Ortodoks manastırıdır. 1321 yılında, Sırp kralı Stefan Milutin tarafından 6. yüzyıldan kalma bir bazilika kalıntısı üzerine inşa edildi. Gračanica Manastırı, Kral Milutin'in son anıtsal varlıklarının biridir. Manastır 1990'da Olağanüstü Önemde Bir Kültür Anıtı ilan edildi. Manastır, Kosova'daki Ortaçağ Anıtları Dünya Mirası alanının bir parçasını oluşturmaktadır.

7

TUNA NEHRİ - MACARİSTAN


Balkanları müthiş doğasıyla saran Tuna Nehri, birçok kültürel unsura konu olmuştur. Macaristan'da zincirli ve aslanlı köprünün bulunduğu, Buda ve Peşte şehirlerine büyüleyici bir şekilde sınır çizen Tuna Nehri kenarında yürümek yapılabilecek en güzel etkinliklerden biri.

8

ST. MARK KİLİSESİ – HIRVATİSTAN


Zagreb'te bulunan St. Mark Kilisesi 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Çatışı Hırvat bayrağını andıran seramiklerle kaplı yapı, Avrupa mimarisinin en özgün eserlerinden biri. Pencerelerinde Romanesk mimari izler taşıyan kilise, 14. yüzyılda gotik bir görünüm kazanmıştır. İçerisinde İsa'nın evlatları olduğuna inanılan Mary ve Aziz Mark'ın heykeli bulunuyor.

9

UMUT TÜNELİ – BOSNA HERSEK


Umut Tüneli, Bosna Savaşı'nın deri hikayesini tam anlamıyla yaşamanızı sağlıyor. Saraybosna Umut Tüneli, Bosna Savaşı sırasında kuşatma altındaki Saraybosna’yı o sırada Birleşmiş Milletler kontrolünde olan Saraybosna Uluslararası Havalimanı’na bağlamak üzere 30 Temmuz 1993'te açılmış 800m. uzunluğundaki tüneldir. Gıda, insani yardım ve cephanenin şehre ulaşması ve insanların şehirden çıkabilmesi için kullanılmıştır. 1 m. genişliğnde, 160 cm. yüksekliğinde ve 800m. uzunluğundadır. Bosnalıların İgman Dağı yakınlarında Butmir bölgesinde Kolar ailesine ait evin altından inşa etmeye başladıkları tünelin yapılması 4ay 4 gün sürdü. Savaş döneminde günde ortalama 1000 kişi tüneli kullanmaktaydı.

10

VİS ADASI – HIRVATİSTAN


Vis Adası'nın güzel, çakıllı sahillerine, kristal mavi denizine ve ağız sulandıran yerel lezzetlerine rağmen şaşırtıcı bir şekilde huzur dolu ve turistlerden yoksun bir adadır. Burası eski Akdeniz cazibesinin çoğuna halen sahip olmasıyla birlikte kesinlikle ziyaret etmeye değer bir yerdir. Ağzının tadını bilenler arasında, bu ada çoğunlukla küçük balıkçı köyleriyle ve deniz yemeklerinin bolluğuyla bununla beraber ise yerel beyaz şarap ve birçok şarap imalathanesi ile tanınmaktadır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr
Haber365
bilgi@haber365.com.tr
BAKMADAN GEÇME
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR