Balık Zehirlenmesi
Balık zehirlenmesi, balığın saklama ve pişirme koşullarından kaynaklı olarak kötü olmasından veya balığın bayatlamış yada çiğ olmasından kaynaklanabilir. Balıktan zehirlenme yaşayan kişi doktora başvurmalı bol su tüketmelidir.İşte balık zehirlenmesinin nedenleri ve tedavi şekli haberimizde....
Balık zehirlenmesi, balığın saklama ve pişirme koşullarından kaynaklı olarak kötü olmasından veya balığın bayatlamış yada çiğ olmasından kaynaklanabilir. Balıktan zehirlenme yaşayan kişi doktora başvurmalı bol su tüketmelidir.İşte balık zehirlenmesinin nedenleri ve tedavi şekli haberimizde....
BALIK ZEHİRLENMESİ NEDENLERİ
Kusma, mide kasılmaları, ishal gibi sindirim sistemi sorunları
Baş ağrısı, yorgunluk
Baygınlık geçirme, nadiren bayılma
Kas ve eklem ağrıları
Ağız çevresinde veya parmaklarda karıncalanma
Ciltte döküntü
Soğuk su ile temas eden ciltte yanma veya ağrı
Aşırı kaşıntı
Şiddetli vakalarda koma
BALIK ZEHİRLENMESİ NEDEN OLUR?
Bazı balık türlerinde histidin isimli bir aminoasit vardır.Histamin ise tüketildiği zaman zehirli etkiye yol açar. Histamin zehirlenmesi veya Scombroid zehirlenmesi de denilen bu balık zehirlenmesine aşağıdaki balıklar yol açabilir:
Ton balığı
Uskumru (çiroz)
Torik (palamut)
Uskumru balığının diğer türleri
Sarıkanat
Sardalya
Diğer canlılarda olduğu gibi balıklarda da parazit, bakteri veya virüs bulunabilir. Isıl işlemden geçerek bu mikroplarından arınmamış çiğ balık tüketiminde balık zehirlenmesi riski her zaman vardır.
Pişmiş balığı derin dondurucu haricindeki bir yerde uzun süre bekletmek
Balığın temizlenmesi için kullanılan mutfak gereçlerinin başka gıda maddelerine temas etmesi
Balık temizleme işlemi esnasında eli ağzın yakınında bir bölgeye götürmek
BALIK ZEHİRLENME TEDAVİSİ
Balık zehirlenmesinin yol açtığı ishal ve kusma, vücuda önemli ölçüde su kaybettirir. Bu nedenle su tüketimi artırılmalıdır. Bazı şiddetli vakalarda kişinin su kaybını telafi etmek için serum verilmesi gerekebilir.
Baharatlı, yağlı, ağır gıdalardan uzak durun. Süt ve süt ürünleri tüketmeyin. Haşlanmış patates, kızarmış ekmek, muz gibi sade ve hafif gıdalara ağırlık verin.
Aşağıdaki koşullar söz konusu olursa doktora gitmelisiniz:
Şiddetli ishal 3 günden uzun sürerse
Sık kusma 2 günden uzun sürerse
Dışkıda kan görürseniz
İdrar söktürücü ilaç kullanıyorsanız
Ateşiniz 38.5 dereceyi aşarsa
Nefes darlığı, yutkunma güçlüğü, kalp çarpıntısı, görüş bulanıklığı gibi tehlikeli belirtiler ortaya çıkarsa acilen tıbbi destek almalısınız.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın