15.03.2021-15:44 (Son Güncelleme:15.03.2021-15:44)

Son yapılan çalışmalarla balık yağının kalp ve damar sağlığı üzerindeki etkisinin yanı sıra karaciğer ve obezite üzerindeki etkilerini ortaya çıkardı.

1


Balık yağı, iltihaplanma karşıtı ve kalp koruyucu omega-3’ler yönünden çok zengin bir besin. Kronik iltihaplanma yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan hastalıklarda anahtar bir rol oynadığı artık bir çok kişi tarafından bilinir bir gerçek ancak tüm bunlarında ötesinde balık yağı karaciğer enzimlerine de oldukça fayda sağlıyor. Yeni kanıtlar, omega-3 tüketiminin obezite, diyabet, metabolik sendrom ve yağlı karaciğer gibi hastalıklarda olumlu etkilerinin olduğunu gösteriyor.

2


Bel çevresinde yağlanma, yüksek kan basıncı, kan şekeri ve kan lipid profili ile seyreden metabolik sendrom, kalp hastalıkları, inme ve diyabet riskini önemli düzeyde arttırır. Omega-3 takviyeleri metabolik sendrom üzerine olumlu etki gösterir, özellikle obezite ve bel çevresinde yağlanmayı ve yüksek kan basıncını azaltmaktadır. Omega-3 karaciğere kan akışını arttırır, karaciğerdeki yağ depolanmasını azaltır, kandaki karaciğer enzim seviyelerini düşürür ve insüline olan hassasiyeti arttırır.

3

BALIK YAĞI NEYE İYİ GELİR?


DHA ve EPA gibi omega-3 yağ asitleri depresyonda, Alzheimer hastalığı ve bazı demans türlerinde de olumlu katkılar sağlar. Beyindeki omega-3 yağ asitleri miktarı, yaş ilerledikçe azalır. Bu durum, yeni bağlantılar kurma ve yeni anılar oluşturma kabiliyetinin yani beynin esnekliğinin hızla kaybolmasına yol açar, ayrıca glikozu yakıt olarak kullanma kabiliyetinin azalmasına bağlı olarak enerji açığı ortaya çıkmasına neden olur. Bu enerji açığı, zihinsel olarak yavaşlama ve nörolojik sorunlarla sonuçlanır. İyi haber şu ki, omega-3’ler beynin yapısını ve işlevini de önemli oranda iyileştirebilir. Kronik böbrek hastalığı, yüksek seviyedeki iltihaplanma ile yakından ilişkilidir. Omega-3 yağ asitleri kronik böbrek hastalığının özellikle rahatsızlık veren kaşıntı belirtilerine karşı etkilidir.

4


Tümör, kötü huylu bir hücre geliştikten sonra, bazı iltihabi değişimlere yol açar. Omega-3 tüketimi tümöre bağlı iltihaplanmayı azaltarak özellikle kalın bağırsak, meme, pankreas ve kan sistemi tümörlerinde olumlu etkiler sağlar.

5


Kandaki Omega-3 ve DHA seviyeleri, bağırsağımızdaki mikroplarla yakından ilişkilidir. Bağırsak bakteri çeşitliliği ne kadar çok olursa, hastalıklara karşı o kadar büyük direnç oluşur. Omega-3 yağ asitleri, bu çeşitliliğin korunmasına yardımcı olur.

Balık Yağının Karaciğere Faydalarını Biliyor Musunuz?
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
BAKMADAN GEÇME
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR