Baklavaya şerbet nasıl dökülür? Baklavaya şerbet sıcak mı, soğuk mu dökülür?
Ramazan Bayramı'nın gelmesiyle birlikte internet üzerinden en çok araştırılan konulardan biri de baklava oldu. Peki baklava şerbeti nasıl yapılır? Baklava şerbeti sıcakken mi soğukken mi dökülmelidir? Tüm detaylar haberimizde.
Özellikle de bayramlarda misafirlere ikram etmek için özenle hazırlanan tatlımız baklavanın kökeni Orta Asya Türklerine dayanmaktadır. Aslında yalnızca bayramlarda değil yılın her ayında evlerde bulunabilir. Peki baklava şerbetinin püf noktaları nelerdir? Baklava şerbetiyle ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.
Baklava şerbetinin püf noktaları
Baklavanın şerbeti ile buluşması tatlının en önemli anlarından biridir. Bu sebeple bazı püf noktalara çok dikkat edilmesi gerekmektedir. İlk püf nokta baklavanın şerbeti yeterince çekebilmesi ve şerbet döktükten sonra baklava hamurunun hamurlaşmaması için hamurun yoğurulduktan sonra 4-5 saat kadar bir süre dinlendirilmesi gerekmektedir. Baklava şerbetinin ölçüleri kullandığınız malzemelere göre değişmektedir. Genel olarak tüm şerbetli tatlılarda su ve şeker oranı bire bir şeklinde ayarlanmaktadır.
Baklava şerbeti tarifi
Neredeyse tüm şerbetli tatlılarda şerbet bire bir olarak ayarlanır. Baklava şerbeti de bire bir oranla ayarlanmaktadır. Yani bir tepsi baklava yaptıysanız şerbeti için 4 bardak su ve 4 bardak şeker yeterli gelecektir. Şerbet ölçüsünü doğru hazırladıysanız baklava ile ilgili diğer işleriniz daha da kolay olacaktır. Baklava şerbetinin yapım aşamaları şu şekildedir; Öncelikle bir tepsi baklava için 4 bardak su ve 4 bardak şeker hazırlanır. Suyun oda sıcaklığında olması gerekmektedir. Su ve şeker bir tencereye eklenir. Şeker eriyene kadar tahta bir kaşık yardımıyla karıştırıp ocağın altını orta ateşte açmalısınız. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra da 15-20 dakika kadar kaynatılır. Ocaktan alınmadan önce şerbetin içerisine dört beş damla kadar limon suyu eklenir. Diğer tatlılar için un ile yapılan tatlılardan şeker miktarının sudan daha fazla olması, irmikli tatlılarda ise irmiğin daha çok şişmesi için suyun daha fazla olması gerekmektedir.
Baklava şerbeti ne zaman dökülür
Öncelikle baklava yapmaya şerbet yapımından başlanmalıdır ve baklava hamuru açılırken şerbet soğumaya bırakılmalıdır. Fırından çıkarılan baklavaya soğuyan şerbet dökülmelidir. Yani baklava sıcak, şerbet soğuk olmalıdır. Şerbeti direkt olarak dökmektense kepçe yardımıyla ağır ağır dökmeyi tercih edebilirsiniz. Şerbeti baklavanın üstüne eşit şekilde döktüğünüze dikkat etmelisiniz. Şerbeti baklavanın üstüne döktükten sonra üstünü yarım olarak kapatıp tatlının şerbeti daha iyi çekmesini de sağlayabilirsiniz. Baklavayı üstünü kapattıktan sonra fırın içinde, kilerde ya da ısı ve ışık almayan temiz bir yerde bekletebilirsiniz. Ancak şerbeti dökülmüş baklavayı dolaba koymamalısınız çünkü tatlınız bu şekilde şekerlenir. Eğer baklavada şerbet gözünüze az gelirse tekrar bir şerbet yaparak ilave edebilirsiniz ancak bu seferki şerbeti hazırlarken daha az su kullanmanız iyi olabilir. Şerbeti soğuk döktüğünüz takdirde baklavanız kıtır kıtır olacaktır.
Şerbetin piştiğini anlayabilmek için bir kaşıkla şerbeti biraz yukarıdan tekrar tencerenin içine dökmeniz gerekir. Eğer ki döktüğünüz şerbet ip gibi çizgi halinde dökülürse olduğunu anlarsınız, eğer ki damla damla dökülürse birkaç dakika daha kaynatmanız gerekmektedir. Eğer hazırladığınız şerbet çok sulu olursa tatlınız lezzetli olmaz, şerbetli sos yerine ağzınızda sulu bir aroma kalır. Eğer şerbeti çok pişirirseniz de tatlının şerbetini çekmesi uzun sürer ve hepsini çekemez. Şekerpare, kalburabastı ve revani gibi unlu tatlılarda şerbet kaynar olmalıdır. Lokma tulumba gibi mayalı hamur ile yapılan tatlılarda da şerbetin çok ince olmaması gerekmektedir. Burgu baklava gibi tek tek açılmış tatlılarda şerbet ılık tatlı soğuk olmalıdır. Antep baklavasında ise hem tatlının hem şerbetin sıcak olması gerekmektedir. Baklava şerbeti genel olarak 20 dakika kaynatılır ve bahsettiğimiz kaşık testi yapılarak olup olmadığı kontrol edilebilir. Baklavanın bir süre sonra şerbetlenmesi sağlıklı şeker kullandığınızı göstermektedir. Hazır satılan tatlılar şekerlenmez çünkü glikoz şurubu kullanırlar. Glikoz şurubu sağlığa oldukça zararlıdır. Aynı zamanda baklava şekerleniyorsa şerbeti kaynarken içine limon suyu eklememişsinizdir. Şekeri su içinde iyice eritmeden şerbeti pişirmiş olabilirsiniz. Şerbetli tatlıları buzdolabında saklamak da tatlıların şekerlenmesine yol açar. Şekerlenme olmasını istemiyorsanız şerbetine limon suyu ya da limon tuzu ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda şeker eriyene kadar karıştırıp daha sonra pişirmeye başlarsanız baklavanız şekerlenmez. Eğer şekerlenme olduysa fakat şekerlenme oranı az miktarda ise tatlıyı bir tava içinde hafifçe ısıtarak hem çekeri çözebilirsiniz hem de tatlınız tazelenmiş olur.
Eğer baklavanız şerbetini çekmediyse tatlının hamurunu katı yapmış olabilirsiniz. Fazla ya da az un kullanmış olabilirsiniz, şerbeti soğuk tatlıyı sıcakken dökme kuralına uymamış olabilirsiniz, tatlınızı yeterince pişirmemiş olabilirsiniz, şerbet kıvamı katı ya da fazla sulu olmuş olabilir. Şerbeti çekmeyen tatlılarınızı fırın içerisinde düşük ayarda biraz ısıttıktan sonra şerbeti daha çok çekmesini sağlayabilirsiniz. Eğer her yolu denediyseniz fakat yine de baklava şerbetinin kıvamını tutturamıyorsanız birçok hazır şerbet satan marka bulunmaktadır. Hazır şerbetler %100 pancar şekerinden üretilir ve GDO içermezler. Litrelik olarak teneke kutular içinde satılmaktadır. 23-25 kilogram için 240 ve 350 TL arasında farklı fiyatlara satılabilmektedir. Hamurlu tatlılarda veya sütlü tatlılarda kullanılabilmektedir. Şerbeti sıcak dökmeniz gereken bir tatlı yapıyorsanız hazır aldığınız şerbeti ısıtarak kullanabilirsiniz. Baklava şerbetleri fiyatları markalarına ve miktarlarına göre değişmektedir.