11.06.2022-15:19 (Son Güncelleme:11.06.2022-15:19)

Bakaya nedir? Bakaya kalanlar hapse atılır mı? 2022 bakaya kalma cezası hakkında bilgiler

Askerlik çağına gelmesine rağmen askerlik işlemlerini başlatmamış olan kişiler bakaya kalmaktadır. Peki Bakaya nedir? Bakaya kalanlar hapse atılır mı? 2022 bakaya kalma cezası hakkında bilgiler haberimizde...

Askerlik celp ve sevk dönemlerinin gelmesiyle beraber bakaya kalma ve bakaya kalma cezası birçok kişinin gündeminin üst basamaklarında kendisine yer edindi. Askerlik zamanı gelmesine rağmen askerlik işlemlerini gerçekleştirmeyen kişiler bakaya kalmaktadır. Bakaya hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isteyenler internet üzerinden ‘’Bakaya nedir? Bakaya kalanlar hapse atılır mı?’’ sorularıyla araştırmalarına devam ediyor.

Bakaya nedir?

Bakaya ise yoklamasını ve sağlık muayenesini yaptırdığı takdirde belirlenen süre içerisinde hizmet vereceği askeri bölgeye gitmeyen kişilere deniyor. Yani askerlik görevini yerine getireceği yer belli olan ancak buraya gitmeyen kişilere bakaya adı verilmektedir.


Bakaya kalanlar hapse atılır mı?

1111 sayılı Askerlik Kanunu'nda yer alan bilgilere göre; Asker edildikleri halde istenildikleri sırada gelmeyenlere veya gelipte askerlik yapacakları kıtalara gitmeksizin toplandıkları yerlerden veya yollardan savuşanlara 'bakaya' deniliyor.

Kanunda yer alan diğer bilgilere göre; sevkten önceki veya sonraki iki ay içinde çocuğunun doğması, nedeniyle askerlik şubesine gelemeyecek olanlar, bu mazeretlerini kanıtlayan belgeleri askerlik şubesinde bulundururlar. Bunlar hakkında bakaya işlemi yapılmaz. Bu mazeretler dışındaki nedenlerle sevkin son gününe kadar askerlik şubesine gelmeyenler ile gelip de sevk evrakını alanlardan, kendilerine verilen yol süresi sonunda birliğine katılmayanlar, bakaya olarak kabul edilirler.

Tabi oldukları celp döneminde silah altına alınacakları bildirilmiş olan yedek subay aday adaylarından, sevk öncesi hazırlık işlemlerini yaptırmak maksadıyla belirlenen tarihlerde yurt içinde askerlik şubesi başkanlıklarına gelmeyenler, yabancı ülkelerde bulundukları yerin elçilik veya konsolosluklarına müracaat etmeyenler ile sınıflandırılan yedek subay adaylarından askerlik şubesi başkanlıklarına gelip sevk tarihlerinde sevk evrakını almayanlar yahut sevk evrakını alıp kendilerine verilen yol süresi sonunda sınıf okulu veya eğitim merkezine katılmayanlardan birinci fıkrada belirtilen mazeretleri bulunmadığı anlaşılanlar bakaya olarak kabul edilirler.

Bakayalar, askerlik ödevlerini yerine getirmek maksadıyla yakalanmaları için Milli Savunma Bakanlığınca İçişleri Bakanlığına, askerlik şubelerince de mahallin en büyük mülki amirine bildirilirler. Yakalanarak muhafaza altına alınan yükümlüler, vakit geçirmeksizin ve en geç yirmi dört saat içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilirler. Askerlik şubesince teslim alınamayan yükümlüler, ilgili kolluk kuvveti tarafından hazırlanan tutanağa istinaden derhal serbest bırakılırlar.

2022 bakaya kalma cezası ne kadar?

Milli Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinde 2022 bakaya kalma cezası hakkında şu ifadeler yer almaktadır:

’’Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanununun 24'üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır. 2. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.''

Haber365
bilgi@haber365.com.tr