19.02.2024-10:28 (Son Güncelleme:19.02.2024-11:59)

Bakan Yerlikaya’dan son dakika Erzincan açıklaması: “Tekrar toprak kayması riski var!”

Bakan Yerlikaya, Erzincan İliç'teki maden sahasında yaşanan heyelan olayının ardından gerçekleşen arama kurtarma çalışmalarına dair detaylı bilgiler verdi. Sabırlı Deresi'nin yanı sıra maden ocağı bölgesindeki toprak kütlesinin büyüklüğünü paylaşan Bakan, tehlikenin devam ettiğini ve tekrar kayma riskinin bulunduğunu vurguladı.

Haber7'nin haberine göre, Türkiye'nin Erzincan iline bağlı İliç ilçesinde bulunan Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin işlettiği Çöpler Maden Sahası'nda meydana gelen toprak kayması, ülke gündemine oturdu. 10 milyon metreküp toprağın 200 metrelik yamaçtan vadiye doğru aktığı olayda, 9 işçi göçük altında kaldı. Soruşturma kapsamında şirketin Türkiye müdürü C.D. gözaltına alınırken, göçüğünün 6. gününde ulaşma çalışmaları hızla devam ediyor.

Anagold Maden Sahası'nda 2010 yılı Aralık ayından bu yana altın üretimi yapıldığı ve toprak kaymasının 13 Şubat tarihinde gerçekleştiği belirtildi. Toprak kayması sonucu 9 işçinin göçük altında kaldığı belirtilirken, yetkililer ve kurtarma ekipleri, işçilere ulaşmak için yoğun çaba sarf ediyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yaptığı açıklamada, >"Sabırlı Deresi'nin olduğu yerde 5 milyon metreküp, maden ocağının olduğu yerde 1,2 milyon metreküp ve yukarıda asılı kalan ama yerinden oynamış 3,5 milyon metreküplük bir toprak kütlesi var. Tekrar kayma riski var." dedi.

Tekrar kayma riski var

Her iki tepeye radarların koyulduğunu belirten Yerlikaya şu bilgileri aktardı:

"Sabırlı Deresi'nin olduğu yerde 5 milyon metreküp, maden ocağının olduğu yere 1,2 milyon metreküp ve yukarıda asılı kalan ama yerinden oynamış 3,5 milyon metreküplük bir toprak kütlesi var. Bizim zamanla yarışıp, çok dikkatli olmamız lazım. Tekrar kayma riski var. Her iki tepeye radarlar koyduk. Bir yandan iş sağlığı ve güvenliği, bir yandan da zamanı olabildiğince en verimli kullanmanın yarışını yapıyoruz. Hepimizde büyük bir hırs ve kararlılık var. En büyük amacımız bir an önce müjde vermek. Günlük bin araçla kayan toprağı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın belirlediği alana taşıyoruz. Fırsat buldukça bu gücümüzü daha da yukarı taşıyacağız ama toplam büyüklük 400 bin ton kamyon." açıklamasında bulundu.

Alarm sistemi kurularak çalışanlar uyarıldı

Her türlü riske karşı tedbir alındığını belirten Yerlikaya, konuya ilişkin açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü: "Çalıştığımız ortamda daha önce bir toprak kayması olduğu için, en düşük ihtimalle bile tekrar bu risk olmayacak şekilde, güvenli ortamda çalışabilmek adına tedbir alıyoruz. Teknolojiden faydalanıyoruz. Arkadaşlarımız her göreve çıkarken sık sık uyarlıyor ve bir alarm sistemimiz var. Bu doğrulukta çalışıyoruz. Önce bunda bir net açıklığa kavuşuyorlar. Siyanür ile ilgili aynı şekilde çalışılıyor. Bu noktada toprak numuneleri bilimsel olarak alınması gereken yerden alınarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın buradaki geçici laboratuvarlarında bakılıyor ve bizlerle paylaşılıyor. Bunların her an bulunduğunuz yerde ölçüm yapıp, oradaki arkadaşları uyardığımız sistemler var. Sağlık Bakanlığının da bununla ilgili tavsiyeleri ve direktifleri var. Bunları harfiyen uyguluyoruz. Dolayısıyla vardiyalı olarak işe çıkarken anbean burada çalışan arkadaşlarımıza bahsetmiş olduğunuz sağlık riski oluşmamasıyla ilgili tedbir ve tavsiyelerle çalışma saatleri sürelerine varıncaya kadar bunların hepsi talimatlandırılıyor. Sıkı kontrol ve denetim yapılıyor."


Bakanlık arama kurtarma noktasında aktif

940 hektarlık bir arazi üzerinde dev bir tesis kurulduğunu aktaran Yerlikaya,

"O 2 bin 700 arkadaşımızın içerisinde 500 arama kurtarma, bunların her biri işlerinde tecrübeli ve deneyimli arkadaşlar. Her zaman olduğu gibi her şeyin başı iş sağlığı ve güvenliği diyoruz. 940 hektarlık bir arazi üzerinde dev bir tesis burası, her bakanlık kendi görev alanını yapıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı buranın ruhsat sahibi, bakanımız sağ olsun başından beri burada. Biz de ona güç veriyoruz. Adalet Bakanlığımızın süreci belli, Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığımız süreci yönetiyor. Tarım ve Orman Bakanlığımız özellikle DSİ Genel Müdürlüğünün burada büyük bir çalışması var. 5 milyon metreküpün aktığı ve kaydığı Sabırlı Deresi'nin geldiği o alanda Sabırlı Deresi haline gelen o 3 kolun kayan toprakla bir araya gelmeden onun tahliyesiyle uğraşıyor. Belli bir noktaya geldiler ve kısa zamanda bitecek. DSİ aynı zamanda bu kayan 5 milyon metreküp toprağın önündeki yere tedbir amaçlı set yapıyor." dedi.

"Konteynerle ilgili olan şeyi arıyoruz"

Kayıp işçilerden 5'inin konteyner içerisinde, 1'inin manganez ocağına düşen kamyonda ve 3'ünün başka bir araçta olduğunu aktaran Yerlikaya, "Bunlarla ilgili tam hangi noktada olduğunu bilmiyoruz ama onun etrafında ve mücavirinde olduğu bir alanı işaretledik, oraya odaklanıyoruz. Seyir tepesinden göstermiş olduğumuz, basın buluşmasını yaparken gösterdiğimiz yerde konteynerle ilgili olan şeyi arıyoruz. Yer belli oraya odaklanıyoruz." dedi.

Yerlikaya, bölgede hizmet veren araç sayısı hakkında da bilgi vererek, şunları söyledi:

"50'nin üzerinde ekskavatör, günlük 1000 kamyonla hafriyat toprağını mermer ocağının olduğu güvenli ve geçici depolama alanına bir taşıma işleminden bahsediyoruz. Her gün bir öncekinden daha hızlı nasıl olabiliriz ama güvenli ortamda nasıl olabiliriz gayretiyle çalışıyoruz. Basın mensuplarımızla gece gündüz demeden her zaman bir araya geleceğiz. Tek bir niyetimiz var, doğru bilgileri zamanında aktarmak, sizler aracılığıyla milletimize aktarmak. Sizler aracılığıyla duyurulmayan hiçbir şeye de değer vermesinler. Doğruyu bizden alsınlar, biz de bunları sizler aracılığıyla milletimizle paylaşalım ki gereksiz yere tartışma konusunu uğraş alanı haline getirmeyelim."

Bakan Yerlikaya, bir gazetecinin firari şüphelinin olup olmadığına dair soru sorması üzerine "Firari bir şüpheli bilmiyorum, şu vakitte bilmiyorum. En son adli kontrol ve yurt dışı yasağı getirilen genel müdür olduğunu sizler de haber ettiniz. Adalet Bakanımız ve buradaki Erzincan Başsavcılığımız kamuoyunu çok yakinen izliyorlar. Eğer bununla ilgili bilgilendirme ihtiyacı hissettikleri zaman kesinlikle onlardan bir paylaşım görürsünüz, zaten yapıyorlar. Şu ana kadar 3-4 paylaşım yaptıklarını biliyorum." açıklamasını yaptı.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr