21.05.2024-14:31 (Son Güncelleme:21.05.2024-16:35)

Bakan Uraloğlu vatandaşı uyardı: Kabul etmeyen uçağa binemeyecek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, havalimanlarında güvenlik tedbirlerinin artırılacağını ve yeni bir dönemin başlayacağını duyurdu. Uraloğlu, "Havalimanı girişlerinde tüm yolcular cihazla aranacak. Cihazla aranmanın yetersiz kaldığı durumlarda elle arama yapılacak. Aranmayı kabul etmeyen yolcu uçağa kabul edilmeyecek" şeklinde konuştu.

>Bakan Uraloğlu, bakanlığın bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlarının muhtelif konularına ilişkin olarak ihtiyaç duyulan kanuni düzenlemelerin hayata geçirilmesi amacıyla hazırlanan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi komisyonuna sunulan kanun teklifi taslağına göre Sivil Havacılık Kanunu'nda değişiklikler yapmayı planladıklarını belirtti. Uraloğlu, "Kanun taslağına göre havalimanı girişlerinde tüm yolcular cihazla aranacak. Cihazla aranmanın yetersiz kaldığı durumlarda elle arama yapılacak. Kendisinin veya eşyasının elle aranmasını kabul etmeyen yolcu uçağa kabul edilmeyecek" dedi.

Yeni düzenlemeler yoldaUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın ve bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlarının muhtelif konularına ilişkin olarak ihtiyaç duyduğu kanuni düzenlemelerin hayata geçirilmesi amacıyla hazırlanan Kanun Teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi komisyonuna sunduklarını söyledi.

Bakan Uraloğlu, Taslağa göre 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle havalimanı girişinde tüm yolcuların cihazla aranacağını belirtirken, cihazla aranmanın yetersiz kaldığı durumlarda elle arama yapılacağını ancak kendisinin veya eşyasının elle aranmasını kabul etmeyen yolcunun uçağa kabul edilmeyeceğini söyledi. Uraloğlu, "Yine yapılan düzenlemeyle havacılık güvenliği ile sınırlı olmak üzere özel güvenlik personeli genel kolluk nezaretinde eşya, bagaj ve kargolarda arama yapabilecek." dedi.

Gemi kaynaklı emisyonların azaltılmasıBakan Uraloğlu, yalnızca havacılık alanında değil, denizcilikte de önemli değişiklikler yapılacağını açıkladı. Gemi kaynaklı emisyonların azaltılmasına yönelik çalışmalar neticesinde getirilecek yeni düzenlemeyle emisyon fiyatlandırma sistemi kurulacağını belirtti. Bu adımın, Türkiye'nin çevresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda atıldığını ve denizcilik sektöründe daha temiz bir gelecek için önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bu kapsamda önümüzdeki süreçte deniz taşımacılığını etkileyecek en önemli konulardan bir tanesi de Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) olacak. Avrupa Birliği son aldığı kararla ETS sistemini denizcilik sektöründen kaynaklanan taşıma emisyonlarını da kapsayacak şekilde genişletecek. Avrupa Birliği ETS düzenlemesi Avrupa Ekonomik Alanı ile bu alanın dışında kalan limanlar arasındaki seferlerde üretilecek olan emisyonlardan elde edilecek gelirin yüzde 50'sini almayarak diğer ülkenin tasarrufuna bırakacak. Bu noktada uluslararası ve bölgesel karbon fiyatlandırma uygulamalarından toplanan gelirlerin ülkemiz tarafından en verimli şekilde kullanılması büyük önem arz ediyor. Bu nedenle, emisyon fiyatlandırma sisteminin ülkemizde kurulması durumunda mütekabiliyet esasına göre toplam üretilen emisyonlardan alınacak gelirin belirlenecek bir miktarının ülkemizce alınması sağlanarak buradan elde edilecek gelir ile Türk deniz ticaret filosunun yenilenmesi veya dönüştürülmesi sağlanacak. Bu sayede, dünya deniz ticaretinde rekabet gücümüz artarak devam ettirilecek"

Güvenlik ve sürdürülebilirlik ön plandaBakan Uraloğlu'nun açıklamaları, hem havacılık hem de denizcilik sektörlerinde güvenlik ve sürdürülebilirlik önlemlerinin artırılacağını gösteriyor. Havalimanlarında uygulanacak yeni güvenlik prosedürleri, yolcuların güvenliğini en üst düzeye çıkarmayı amaçlarken, denizcilikte emisyonları azaltmaya yönelik adımlar, çevreyi koruma hedeflerini desteklediğini belirten Uraloğlu, açıklamalarını şu ifadelerle sonlandırdı:

"Özel gelir ve ödeneklerin kullanımına ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanımız tarafından belirlenecek. Uygulama kapsamına alınacak gemilerin cinsi, sefer bölgesi, tonajı, gemilerden alınacak emisyon bedeli oranları, emisyonların izlenmesi, raporlanması ve doğrulanmasına ilişkin usul ve esaslar yine Cumhurbaşkanımız tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. Düzenlemeyle 4922 sayılı kanunu gereğince halihazırda fiziki olarak yapılan limanlara giriş ve çıkış işlemleri, dijital olarak sunulan belgeler üzerinden yapılabilecek."

Yeni düzenlemeler, Türkiye'nin uluslararası havacılık ve denizcilik standartlarına uyum sağlamasını ve bu alanlarda güvenliği ve çevre korumasını daha da güçlendirmesini sağlayacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bu adımları, yolcuların ve çevrenin güvenliği konusunda kararlılığını bir kez daha gözler önüne seriyor.

Yolculara uyarıUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yolcuları da yeni güvenlik prosedürlerine uymaları konusunda uyardı. "Aranmayı kabul etmeyen yolcuların uçağa binemeyeceklerini unutmayın. Güvenliğiniz için bu önlemler gereklidir," diyen Uraloğlu, yolcuların iş birliği yapmalarının önemine dikkat çekti.

Yeni dönemde, havalimanı girişlerinde uygulanacak sıkı güvenlik önlemleri ile yolcuların daha güvenli seyahat edebilmesi amaçlanıyor. Bu düzenlemelerin, ulusal ve uluslararası havacılık güvenliği standartlarını yükseltmesi bekleniyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr