09.06.2024-16:27 (Son Güncelleme:09.06.2024-16:27)

Bakan Şimşek’ten yeni proje açıklaması: Kamu harcamalarına yapay zeka destekli takip

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu harcamalarını daha iyi denetlemek amacıyla Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi'ni hayata geçireceklerini bildirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi doğrultusunda bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalara ilişkin detaylı bilgi verdi. Genelgeyle, kamu harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanımı için tedbirlerin alınmasının öngörüldüğünü vurgulayan Şimşek, Milli Güvenlik Kurulu'nun son toplantısında yapay zeka konusunun da ele alındığını belirtti.

Kamuda küçülme hizmetten ödün verme anlamına gelmiyor

AA’da yer alan habere göre; Türkiye'nin bu alanda ileri kabiliyetler geliştirmesinin önemine dikkat çeken Bakan Şimşek, bakanlık kaynaklarının daha verimli kullanılacağını ve gereksiz harcamaların önleneceğini ifade etti. "Hizmet kalitesinin artırılması kapsamında muhasebe hizmetlerinin merkezden, modern bilişim teknolojileri kullanılarak yürütülmesinin, iş süreçlerinin hızlanmasını sağlayacağını dile getirmiştim. Teknoloji ile kamuyu küçültürken hizmet kalitesinden de ödün verilmeyeceğini tekrar vurguluyorum," dedi.


Tasarruf Tedbirleri Genelgesi'ne uygun tedbirlerin bakanlığında titizlikle planlandığını ve uygulamaya konduğunu belirten Şimşek, kamu mali yönetiminde dijital uygulamaları yaygınlaştırarak muhasebe ve harcama sistemlerinin bilişim altyapısını güçlendirmeye devam ettiklerini ifade etti. Şimşek, "Erken uyarı sistemiyle kamu harcamalarında verimlilik, kalite, hız ve tasarruf sağlamak amacıyla Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi'ni hayata geçireceğiz. Yapay zekayla, karar verme ve politika geliştirme süreçlerinin etkinliği artırılacak, verimsiz harcama alanları tasfiye edilecek ve yeni harcama alanları sınırlandırılacak," dedi.

Projenin, Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi kapsamında yürütüleceğini aktaran Şimşek, yapay zekanın kamu harcamalarına büyük değer kazandıracağını belirtti. "Yapay zeka giderlerimizi ayrıntılı analiz ederek, tasarruf fırsatlarını belirleyecek ve kurumlarımızın harcama alışkanlıklarını analiz ederek kurumsallaştırılmış harcama önerileri sunacak," ifadesini kullandı.

12 ay sonunda hayata geçecek

Şimşek, TÜBİTAK BİLGEM'in teknoloji paydaşı olduğu projede, yapay zekanın muhasebe, ödeme, emanet, tahsilat, mali istatistik, harcama, maaş ve taşınır gibi platformlarda kullanılacağını belirtti. İki ay içinde ön hazırlık çalışmalarını tamamlayıp 12 ay sonunda yapay zeka destekli harcama ve ödemeleri gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Projenin ülke ekonomisine katma değer sağlayacağını ve Tasarruf Tedbirleri Genelgesi'ni somut bir projeyle destekleyeceğini ifade etti.

Sosyal medya hesabından projeye ilişkin paylaşımda bulunan Bakan Şimşek, "Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi ile bürokratik işlemlerin azaltılmasını, kaynakların etkili ve verimli kullanımını sağlayacağız. Kamuda verimliliği artırırken hizmet kalitesinden ödün vermeyeceğiz," dedi.

muratcankilic@haber365.com.tr