02.10.2024-15:30 (Son Güncelleme:02.10.2024-15:30)

Bakan Şimşek, Şeffaf Reform Programıyla Diyaloğa Açık

Bakan Şimşek, küresel ekonomik zorluklarla mücadele ve diyaloğa açık olduklarını vurguladı.

Bakan Şimşek'ten Diyalog ve Reform Vurgusu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, pandemi sonrası Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirirken, "Rekabetçiliği, verimliliği ve potansiyel büyümeyi artırmaya yardımcı olacak kapsamlı bir reform programımız var. İş yapmaya ve diyaloğa açığız" ifadelerini kullandı.

2024 Berlin Küresel Diyaloğu Konferansı

Şimşek, "Ortak Zemin Oluşturma" teması altında gerçekleştirilen "2024 Berlin Küresel Diyaloğu" konferansında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin makroekonomik zorlukların üstesinden geldiğini ve enflasyon ile ilgili daha fazla zamana ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Cari Açık ve Bütçe Açığı Verileri

Bir yıl önceki dönemle kıyaslayarak cari açığın azaldığını, depremler sonrası bütçe açığının milli gelire oranının %1,6 seviyesine düştüğünü aktaran Şimşek, bütçe açığının kontrol altında olduğunu vurguladı. Ancak, enflasyonun kontrol altında tutulması gerektiğini ifade etti.

Enflasyon ve Para Politikaları

1970'lerden sonraki deneyimlere dayanarak, enflasyon oranlarının azalmasının 3.5 yıl sürdüğünü bildiren Şimşek, bunun için sıkı para ve maliye politikaları uyguladıklarını ve enflasyonun 2026 sonuna kadar tek haneli rakamlara inmesini beklediklerini dile getirdi. "Bunu iyi bir istihdam artışı sağlarken yapmak istiyoruz" dedi.

Küresel Ticarete Dikkat

Uluslararası Para Fonu'nun analizlerini paylaşarak, küresel ticaretteki parçalanmanın aleyhindeki etkilerini vurgulayan Şimşek, Türkiye'nin bu duruma karşı dirençli olduğunu belirtti. "AB ile olan Gümrük Birliğimiz sayesinde, kurallara dayalı ticaret yapıyoruz" dedi.

Yatırım Fırsatları ve Ekonomik Büyüme

Türkiye'nin yatırım fırsatları hakkında bilgi veren Bakan, 1.3 trilyon dolarlık milli gelir ile önemli bir ekonomi olduklarını belirtti. Son 20 yılda %5,5 büyüme oranı yakaladıklarını ifade ederek, "Rekabetçiliği artırmak ve ekonomik şoklara karşı dayanıklı bir yapı oluşturmak için çalışıyoruz" dedi.

Şimşek, ayrıca Avrupalı dostlarla yeni ilişkiler kurma niyetinde olduklarını belirtti: "Elbette sadece bölgeyle değil, çevremizdeki Avrupalı dostlarımızla da yeniden ilişki kurmak istiyoruz".

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Ortak Zemin Oluşturma" teması altında düzenlenen "2024 Berlin Küresel Diyaloğu" konferansında konuştu.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr