17.09.2024-09:22 (Son Güncelleme:17.09.2024-09:22)

Bakan Şimşek: "Enflasyonla Mücadelede En Zor Dönemi Geride Bıraktık"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı televizyon programında enflasyonla mücadelede önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, en zor dönemin geride kaldığını vurgulayarak, "Kalıcı refah artışı için enflasyonu tekrar tek haneye indireceğiz." dedi. Şimşek, KDV, kurumlar vergisi ve gelir vergisinde artış düşünmediklerini belirtti.

CNN Türk’te katıldığı canlı yayında, ekonomi gündemine dair soruları yanıtlayan Şimşek, 2025'in sonuna kadar enflasyonu yüzde 20'nin altına indirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Şimşek, dış kırılganlığın azaltılması ve enflasyonun kontrol altına alınmasının öncelikleri olduğunu ifade ederek, "Cari açığı önemli ölçüde azalttık, bu da kırılganlığımızı azaltan önemli bir adım oldu." dedi.

Cari Açık ve Rezervlerde Büyük İyileşme

Şimşek, geçen sene mayıs ayında 57 milyar dolar olan cari açığın, 19 milyar dolara indirildiğini belirtti. Aynı dönemde ülkenin uluslararası rezervlerinin de büyük ölçüde iyileştiğini vurgulayan Bakan, "Geçen sene 98,5 milyar dolar olan rezervlerimiz bugün 153 milyar dolara çıktı. Swap hariç net rezervlerimiz 90 milyar doların üzerinde iyileşti." dedi.


"Vergi Artışı Yok, Enflasyonu Tek Haneye İndireceğiz"

-KDV Artışına Gidilmeyecek

Vergi düzenlemeleri hakkında da konuşan Bakan Şimşek, KDV, kurumlar vergisi ve gelir vergisinde herhangi bir artış planlarının olmadığını belirtti. "Vatandaşımıza yansıyacak şekilde KDV oranlarını artırmayı düşünmüyoruz," diyen Şimşek, enflasyonun en kötü ve adaletsiz vergi olduğunu vurguladı.

-Dezenflasyon Süreci Başladı

Bakan Şimşek, Orta Vadeli Program kapsamında enflasyonun kontrol altına alınması hedefiyle dezenflasyon sürecinin başladığını ve kalıcı bir iyileşme sürecine girildiğini ifade etti. Enflasyonun düşürülmesi konusunda kararlı olduklarını belirten Şimşek, ülke ekonomisinin tekrar sürdürülebilir bir büyüme yakalayacağını söyledi.

Mehmet Şimşek: "2025'te Enflasyonu %20'nin Altına Düşüreceğiz"

Şimşek, 2025'in ilk çeyreğinde enflasyonun %30’lu rakamlara düşeceğini ve haziran, temmuz aylarında ise %20 seviyelerine inebileceğini belirtti. 2025’in sonunda ise enflasyonun %20'nin altına düşeceğine inandığını ifade eden Şimşek, programlarının sonuç vereceğini ve kalıcı refah artışı için enflasyonu tek haneye indireceklerini şu sözlerle söyledi:

"2025'in ilk çeyreğinde enflasyon yüzde 30'lu rakamlara düşecek. Haziran, temmuz gibi çok büyük ihtimalle yüzde 20'li rakamlara düşecek. Belki daha önce düşer. 2025'in sonunda enflasyonu yüzde 20'nin altına indirebileceğimize samimi şekilde inanıyorum. Kredibilite konuşarak kazanılmaz, sonuç üreterek elde edilir. Enflasyonla ilgili tereddütlere saygı duyuyorum ama biz inanıyoruz ve programımız sonuçları üretecek. Kalıcı refah artışı için, daha adil gelir dağılımı için enflasyonu tekrar tek haneye indireceğiz."


Makro Finansal İstikrar Sağlanıyor

Bakan Şimşek, görev süresince önceliklerinin makro finansal istikrarı sağlamak olduğunu belirterek, rezervlerde, kur korumalı mevduatta (KKM) ve cari açıkta büyük iyileşmeler kaydedildiğini aktardı. Şimşek, cari açığın ve rezervlerin artık endişe kaynağı olmaktan çıktığını dile getirdi.

Ilımlı Büyüme Sürecine Girildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın enflasyon ve büyüme ile ilgili açıklamalarına değinen Şimşek, kısa vadede enflasyonun düşmesiyle iç talepte bir miktar yavaşlama olabileceğini, ancak uzun vadede yüksek ve sürdürülebilir büyümenin temelinin atıldığını ifade etti. Türkiye’nin ılımlı bir büyüme sürecine girdiğini vurgulayan Şimşek, orta ve uzun vadede dezenflasyonla birlikte Türkiye’nin tekrar yüksek büyüme patikasına gireceğini belirtti.

Vergi Artışı Gündemde Değil

Vergiler konusunda ise Bakan Şimşek, KDV, kurumlar vergisi ve gelir vergisinde bir artışın gündemlerinde olmadığını yineledi. "Programımızda herhangi bir vergi artışı yok," diyen Şimşek, bazı indirimli oranlar ve istisnalar konusunda çalışmaların devam ettiğini şu şekilde söyledi:

"Ondan sonra da düzlüğe çıkmakla kalmayacağız, koşabileceğiz. Sanayicimizin umudu olsun. Çünkü toparlanma başladı. Küresel finansal koşullar iyileşiyor. Özellikle bizim ticaret ortaklarımızda toparlanma hızlanıyor. Enflasyonist ortamda eskiden stoka çalışıyordu. Bu programla birlikte enflasyon düşmeye başladı, fiyatlar onların istedikleri kadar artmıyor. Stok tutmanın maliyeti yükseldi. Bu nedenle sanayi üretiminde geçici bir yavaşlama, daralma var. Reel ekonomiyi yakından takip ediyoruz Göstergeler üzerinden modeller üzerinden gereken tedbirleri alırız ama şu anda ekonomide ılımlı bir büyüme var. Neden? çünkü bizim programın bir çıktısı bu."


2024'te 657 Milyar Liralık Tasarruf Hedefi

Şimşek, 2024 yılı bütçesinde harcama disiplininin ön planda olduğunu ve bu tedbirlerle yaklaşık 657 milyar liralık tasarruf sağlanacağını belirtti. Tasarrufların en öncelikli alanlara aktarılacağını vurgulayan Şimşek, bu alanların tarımsal sulama, lojistik, yeşil dönüşüm ve organize sanayi bölgelerinin limanlara bağlanması olduğunu açıklayarak, şunları kaydetti:

"Ben de anlamakta zorluk çekiyorum. Cumhurbaşkanı'mız seçim sonrası davet ettiler. Bu sorumluluğu teveccüh göstererek bana tevdi ettiler. Bu sorumluluk şiarıyla hareket ediyorum. Benim bir siyasi gündemim yok. Benim bir unvan merakım yok. Bunlar diplomayla kazanılan unvanlar değil. Cumhurbaşkanı'mız Başbakan iken bir şekilde vesile oldular. Türkiye'ye döndüm ve ülkeme hizmet etme fırsatı buldum. Bizim için büyük bir onur, hakikaten büyük bir gurur. Buradan herhangi bir kişisel anlamda bir çıkar gündemim yok. Bir siyasi gündemim yok. Makro ekonomik dengeleri sağlama, sorunları çözme noktasında Sayın Cumhurbaşkanı'mıza yardımcı olma dışında başka bir ne motivasyonum var ne gündemim var. Gerçekten güzel ülkemize hizmet dışında zerre kadar başka bir saikim yok. Başka bir motivasyonum yok. Benimle özdeşleştirilmesi doğru olmaz. Bakın bunu samimi olarak söylüyorum Cumhurbaşkanı'mız var, Cumhurbaşkanı Yardımcı'mız var. Ekonomide çok değerli arkadaşlarımız var. Gerçekten bu güçlü bir ekip işi.

Bu asılsız iddialar sonrası Türkiye'den muazzam bir para çıkışı oldu. Özellikle off-shore. Dışarıdan kaynak. Çünkü onlar tedirgin oldular. Dolayısıyla bu tedirginliklerin, belirsizliklerin, bu tür iddiaların maalesef maliyeti var. Memlekete maliyeti var. Maalesef bu dedikodular devam etti. Dışarıya bir şekilde servis edildi. Programa yönelik bir çaba olduğu düşüncesindeyim. Kim bunu yayıyorsa içeriden, dışarıdan bilmiyorum. İyilik yapmadığı çok net. Neden? Çünkü bu program ekip işi ama dışarıda bizimle bir miktar daha ilişkilendiriliyor. Sonuçta geçen sene mayıs sonrası süreçte biz bir miktar ön plana çıktık. Biraz onun üzerinden gidiliyor. Sadece o mu? Bu dönemde kişisel anlamda da bizim üzerimize geliyorlar ki anlamlandırmakta zorluk çekiyorum. Ben bunu bütün samimiyetimle söylüyorum. Bazen arkadaşların bir kısmı şunu diyorlar, 'ya bu program başarılı olursa işte 2028'e giden süreçte işte belli kesimlerin menfaatine olmayacak şekilde' bir genel kanı var. Halbuki ülkemiz kazansın. Program başarılı olsun. Ondan sonra yeter ki milletimize kaliteli hizmet sunalım. Ülkede yatırımlar gerçekleşsin. Ülkede kırılganlıklar azalsın. Bu arada ben her şey iyileşti, sorunları çözdük iddiasında değilim. Öyle bir iddiamız yok. Gerçekten zorlu bir süreci geride bıraktık."


Türkiye’ye Yatırım Fırsatları Anlatılacak

Bakan Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD’ye yapacakları ziyaret kapsamında yatırımcılarla görüşeceklerini ve Türkiye’nin yatırım fırsatlarını anlatmaya devam edeceklerini söyledi. Şimşek, programın başarısının güçlü bir ekip çalışması olduğunu vurgulayarak, programı uygulamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tam destek aldıklarını belirterek, şu ifadelerle sonlandırdı:

"Cumhurbaşkanı'mız da bu anlamda ahenk içerisinde ve gerçekten güçlü desteği sayesinde bu program var. Orada hani belli makamlarda insanlar, bakanlar var ama sonuçta seçilmiş liderin bir şekilde sahiplenmesi olmazsa o süreçler işlemiyor, program çalışmıyor. Dolayısıyla program, Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde hazırlanmış. Kendisi geçen sene açıkladılar ve bu programı uygulamada her türlü desteği alıyoruz. Almaya devam edeceğiz. Ben kendisine de perspektifi sürekli sunuyoruz. Çünkü biliyorum kendisi özellikle vatandaşımızın bu geçim sorunu konusunda çok hassas. Gerçekten öyle. çok net. Üretim konusunda, istihdam konusunda, yatırım konusunda, ihracat konusunda hassas. Hem vatandaş hem iş. Dolayısıyla aynı hassasiyeti biz taşımak zorundayız ama kolay değil yani bu konjonktür geçici birtakım etkileri içeriyor. Bakın geçici diyorum, altını çiziyorum. hiçbir ilaç yan etkisiz olur mu? Hiçbir tedavi meşakkatsiz olur mu? Kolaycı çözüm olsa zaten bulunmuş olurdu. Onun için kestirme yol peşinde değiliz, kolaycı çözümler peşinde değiliz. Kalıcı kazanımlar peşindeyiz."

cerenpeksen@haber365.com