26.11.2023-12:37 (Son Güncelleme:26.11.2023-12:37)

Bakan Özhaseki’den önemli açıklama: Deprem bölgesindeki konutlar ne zaman teslim edilecek?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bir televizyon programı canlı yayınında deprem bölgesindeki konutların teslim tarihini duyurdu. İşte ayrıntılar…

Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet’in sorularını yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, gündeme dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Haber7’ye göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Deprem konutlarında bu yapıları sadece bina olarak yapıp teslim edecek olsak, maliyeti 100 milyar doların üzerinde. Sadece yapım masrafları 100 milyar doların üzerinde. Her yerde hazine arazisi bulmak kolay olmuyor. Her hazine gözüken yerde inşaata başlayamıyorsunuz. Vatandaş şehrinden ayrılmak istemiyor. Bizim de aklımıza gelen şuydu, bu bölge deprem bölgesiyse başka bölgeye taşıyalım ama vatandaş istemiyor.

100 bine yakın köy evi 6 aya teslim edilecek

20'den fazla çarşı var, buralarda da inşaata başladık. Orijinaline uygun yapılması önemli. Başlayabildiğimiz inşaat sayısı bağımsız birim olarak 250 bine yaklaştı. Bunların her birinin teslim süresini de bir sene olarak gördük. Biz inşaatlara Nisan ayında başlamıştık, Ocak ayında vermeye başlıyoruz. Ayrıca bu kadarla kalmıyor, daha başka türlü de çalışmalar lazım. Köy evleri için deprem şurasında alınan bir karar vardı. Bundan sonra çelik yapalım dedik. Kaç ton çelik kullanılacağıyla ilgili standartları geliştirdik. 100 bine yakın köy evini de 6 ay içerisinde bitireceğiz. Çelikten evleri köylüler de çok sevdi. 4-5 ton civarında çeliği birbirine tutturulmuş şekilde koyuyorsunuz, onu devirebilmeniz mümkün değil.

3. bir faydası da bu işin yalımı daha esaslı oluyor, daha sıcak oluyor. Önümüzdeki yaza kadar kırsaldaki tüm depremzedelerin mağduriyeti giderilmiş olacak.


Yerinde dönüşüm projesi

Yerinde dönüşüm projesine 245 bin başvuru var. 1,5 milyon lirayı biz veriyoruz. Vatandaşlar 3-4 sene sonra ödemeye başlayacaklar. Orta hasarlı binalarda güçlendirme isteyen vatandaşlarımız var. Biz isterseniz ağır hasarlı görelim yeniden inşa edelim diyoruz.

Vatandaşın bir kısmı benim evim hasarlı yazılmış ama değil diyor. Memurlar gelip baktılar ama öyle değil diyorlar. İşte öyle değil, giden arkadaşlar tecrübe sahibi kişiler. İtirazlar değerlendirildi ama itirazlar sürüyor. Orta hasarlı binalardaki vatandaşlar yerinde güçlendirme istediler, biz de saygı duyuyoruz. Bilim adamları tarafından önce incelenecek sonra güçlendirme çalışmaları yapılacak.

Büyükşehir belediye başkanlarımız da söyledik, aradaki formaliteleri çok hızlı şekilde bitmesi için yardımcı oluyorlar.

500 binden fazla insan konteynerda yaşıyor. Bazen evine güvenemiyorlar orada kalıyorlar.

Hatay’da son durum

Hatay'da çok tescilli eser var, onlar Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ele alındı. O süreç, tarihi eserlerin restorasyon süreci Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda.

Ağır hasarlı binalar yıkılacak, molozlar kaldırılacak, zemin etütü yapılacak. Bunlar statik mühendislik hesapları. Bunların yapılmadığı bir yerde inşaata başlayamazsınız. Binaların yıkılması, taşınması da kolay değil. Bizim o bölgelerde geç başlamamızın sebebi var, o da zeminin bize teslim edilememesi. Kahramanmaraş'ta Azerbaycan mahallesiyle ilgili Azerbaycan hükümeti destek vereceklerini açıkladı.

Fay hattıyla ilgili bilim adamları diyor ki 65 metre kadar. Biz fay hattının geçtiği yerle ilgili 100 metre bıraktık. Fayın üzerini yeşil alan yaptık.

Cumhurbaşkanımızdan talimatı aldık

Maliye Bakanlığı tarafından bize kısıt yok, Allah razı olsun. Bu bölgede yapılan projelerde kimseyi para sıkıntısı ile uğraştıramayız. Binbir türlü zorluklarda çalışan işçiler. Bu konuda hiçbir kısıt getirmemek için Cumhurbaşkanımızdan talimatı aldık. İşin ağırlıklı tarafı 2024'te. En hızlı inşaat nereden baksanız 1 sene sürer. Cumhurbaşkanımız da başladığı tarihten itibaren 1 sene sonra teslim ederiz diyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr