16.09.2024-16:11 (Son Güncelleme:16.09.2024-16:11)

Bakan Işıkhan: "Yerli İş Gücümüzü Önceleyerek Yabancılara Çalışma İzni Veriyoruz"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye’nin nitelikli iş gücü teminindeki küresel yarıştan kopmadan, yerli iş gücünü koruyarak yabancılara çalışma izni verdiklerini açıkladı.

İstanbul Havalimanı'nda düzenlenen "Türkiye Tech Visa" programının tanıtım töreninde konuşan Bakan Işıkhan, programın teknoloji alanında üstün yeteneklere sahip yabancıları ve yenilikçi tekno-girişimcileri ülkeye kazandırmayı hedeflediğini belirtti.

Türkiye Tech Visa Programı Neler Sunuyor?

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirilen "Türkiye Tech Visa" programının tanıtımında konuşan Işıkhan, Türkiye’nin teknoloji alanındaki vizyonuna vurgu yaptı. Program, teknolojiye dayalı yenilikçi iş modellerine sahip yabancı girişimcilerin ülkeye kazandırılmasını hedefliyor. Bakan Işıkhan, bu girişimle Türkiye’nin küresel ölçekte rekabet gücünü artırmayı ve teknoloji alanında nitelikli iş gücünü çekmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Bakan Işıkhan, göç olgusunun insanlık tarihi kadar eski olduğunu ve iş gücü göçünün özellikle Sanayi Devrimi'nden bu yana artış gösterdiğini belirtti. Küresel ekonomik dengelerin ve teknoloji alanındaki gelişmelerin ülkelerin iş gücü ihtiyaçlarını doğrudan etkilediğine dikkat çeken Işıkhan, bu bağlamda Türkiye’nin yerli iş gücünü önceleyerek çalışma izni süreçlerini yönettiğini vurguladı.

Bakan Işıkhan, dünya genelinde yaşanan krizler, salgınlar ve mega trendler olarak adlandırılan ikiz dönüşümlerin (dijital ve yeşil dönüşüm) iş gücü piyasalarını etkilediğini ifade etti. Özellikle teknoloji ve inovasyon odaklı sektörlerde iş gücü açığının giderek arttığını belirten Işıkhan, Türkiye’nin bu dönüşümlere ayak uyduracak adımları atarken ulusal iş gücünü koruma ilkesinden taviz vermediğini söyledi.

Bakan Işıkhan, Türkiye’nin kültürel ve inanç değerlerinin üretmeye ve emeğe verdiği önemi hatırlatarak, "Biz millet olarak üretmenin, emeğin, alın terinin ve çalışan hakkının ne kadar değerli ve kutsal olduğunun bilinci içerisindeyiz" dedi. Çalışma hayatında yerli iş gücünü koruyup geliştirmeyi hedeflediklerini ancak aynı zamanda nitelikli yabancı iş gücüne de kapıları açarak ekonomik büyümeyi sağlamayı amaçladıklarını sözlerine ekleyen >Işıkhan, şöyle konuştu:

>"Biz, millet olarak üretmenin, emeğin, alın terinin ve çalışan hakkının ne kadar değerli ve kutsal olduğunun bilinci içerisindeyiz. Hem kültürümüz hem de inanç değerlerimiz, bizi bu kültür içerisinde yoğurmuştur. >Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak 'İnsana yakışır iş, yeşil ve dijital dönüşümü tamamlamış güvenli bir iş ortamında tam istihdam ile sürdürülebilir kalkınmayı sağlamış müreffeh bir Türkiye' vizyonu ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, ilgili tüm paydaşlarımızla ve sosyal diyalog anlayışıyla Türkiye Yüzyılı'nı emeğin ve üretimin yüzyılı yapmaya kararlıyız."

>Işıkhan, yabancılar ve uluslararası iş gücünün, sadece Türkiye'de değil, dünyanın farklı yerlerinde de zaman zaman çeşitli tartışma zeminlerine çekilebildiğini dile getirerek, önemli olanın bu konuyu sağduyu ve ülke menfaatleri çerçevesinde sağlıklı bir şekilde konuşabilmek ve ele almak olduğunu vurguladı.

>Çalışma hayatında yaşanan hızlı dönüşümlerin, bazı sektörlerde ve mesleklerde iş gücü ihtiyacını gün geçtikçe artırdığına dikkati çeken Işıkhan, şunları kaydetti:

>"Bu ihtiyacı karşılamak üzere Bakanlık olarak nitelikli yabancı iş gücünü, ülkemiz iş gücü piyasası erişimine hazırlıyoruz. Böylece, ülkemizin nitelikli iş gücü teminindeki küresel yarıştan kopmadan ve elbette yerli iş gücümüzü önceleyerek ve koruyarak yabancılara çalışma izni veriyoruz. Uluslararası iş gücü politikamızın temelinde öncelikle kendi vatandaşlarımıza istihdam olanakları sağlamanın yer aldığını özellikle belirtmek isterim. Kendi iş gücü arzımızın yeterli olmadığı hallerde uluslararası iş gücünün tamamlayıcı etkisinden istifade ediyoruz."

>Işıkhan, bilgi ve iletişim sektörünün bugünün büyük ekonomileri için vazgeçilmeyen sektörler arasında olduğunun altını çizerek, dünyanın en büyük şirketlerinin bilgi ve iletişim sektöründe ortaya çıkan yeni teknolojiler odağında faaliyet gösterdiğini, bu şirketlerin büyük ekonomik katma değer yaratırken aynı zamanda bugünü ve geleceği de şekillendirdiklerini anlattı.

>Sektörün en büyük şirketleri dünyanın en büyük ekonomileriyle beraber düşünülse de birçok gelişmekte olan ülkenin de bu alanda rekabet ettiğini dile getiren Işıkhan, "Bilhassa start-up modeliyle kurulan ve büyüyen şirketler, gelişmekte olan ekonomiler için önemli bir rekabet alanıdır. Türkiye'de halihazırda hızla gelişmekte olan bir start-up ekosistemi mevcuttur. Daha önce Turcorn'u çıkararak kendini ispatlayan ve yenileri için desteklediğimiz ekosistemimizi, yeni aktörlerle de beslemek, küresel rekabette geri kalmamak için elzem niteliğindedir" değerlendirmesinde bulundu.

>

>Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, buna yönelik olarak >Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı başta olmak üzere diğer ilgili kamu kurumlarının da desteğiyle Türkiye Tech Visa programını bugün uygulamaya başladıklarını belirterek şöyle devam etti:

>"Program dahilinde ülkemizde start-up girişimi kurmak isteyen yabancılara, hızlandırılmış ve istisnai usule tabi çalışma izni süreçleri sunacak ve ilk başvuruda 3 yıla kadar çalışma izni düzenleyeceğiz. Bu sayede bürokratik süreci kısaltarak hızlı işleyen bu sektörün ihtiyacını karşılayan idari bir süreç işleteceğiz. Türkiye Tech Visa programı ile bir yandan yeni girişimleri ve yeni yetenekleri ülkemize kazandırırken diğer yandan da onların bilgi ve deneyimlerinden istifade ederek yerli iş gücümüzün kapasitesini artıracağız ve inovasyon sistemimize değer katacağız. Bu çeşitlilik, farklı bakış açıları ve yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlayarak girişimcilik ekosistemimizi daha da zenginleştirirken değerli girişimciler için yeni fırsatlar yaratacak ve büyük başarı hikayelerine vesile olacaktır."

>Bakan Işıkhan, bilgi ve iletişim sektörünün hızlı büyüyen yapısının, bu sektörde nitelikli insan kaynağı ihtiyacını da ortaya çıkardığına değinerek, bu gerçekten hareket ederek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla 1 Eylül 2022'den bu yana yürüttükleri "Uluslararası Yetenek Transferi Programı" kapsamında, >Ar-Ge ve Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösteren firmalarda, belirlenen 284 meslekte çalışacak yabancılar için yapılan çalışma izni başvurularını istisnai usulle ve öncelikli tutarak değerlendirip sonuçlandırdıklarını aktardı.

>Program kapsamında bugüne kadar 2 bin 544 parlak yeteneği ülkeye kazandırdıkları bilgisini paylaşan Işıkhan, "Bakanlık olarak amacımız, teknoloji girişimciliğini >teşvik etmek ve bunun önündeki engelleri kaldırmak için geliştirdiğimiz bu gibi programlarla daha güçlü, yenilikçi ve rekabetçi bir yatırım ortamı sağlamaktır. Bugün attığımız adımlar hem 12. Kalkınma Planımız hem Türkiye Yüzyılı vizyonumuz hem de geçen hafta Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızla birlikte açıkladığımız Orta Vadeli Program doğrultusunda ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapma konusundaki gayret ve kararlılığımızı da destekleyecektir" ifadelerini kullandı.

>Türkiye Tech Visa programının hayata geçirilmesine katkı sağlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı >Mehmet Fatih Kacır ve ekibine, bakanlık çalışanlarına, Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğüne ve katkı sunan kurumlara teşekkür eden Işıkhan, programın ülkeye hayırlı olmasını diledi.

Yeni başlatılan "Türkiye Tech Visa" programı, teknoloji ve inovasyon alanlarında çalışmak isteyen yabancı girişimcilere ve profesyonellere yönelik kolaylaştırılmış vize ve çalışma izni süreçleri sunuyor. Program, Türkiye’nin teknoloji odaklı yatırımlarını artırmayı ve ülkeyi global teknoloji merkezlerinden biri haline getirmeyi hedefliyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr