Bakan Bayraktar: "BOTAŞ ve Gazprom ortaklığında yeni bir işletme şirketi kurmayı planlıyoruz"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İstanbul Finans Merkezi'nde BOTAŞ ve Gazprom ortaklığında bir işletme şirketi kurmayı planladıklarını açıkladı. Bu önemli gelişmeyi St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) kapsamında duyuran Bakan Bayraktar, enerji sektöründeki hedefler ve iş birlikleri hakkında bilgi verdi.
Bayraktar, Türkiye'nin enerji stratejisinde doğal gaz ve nükleerin önemli bir yer tuttuğunu ve bu alanlarda Rusya ile yoğun bir işbirliğinin sürdüğünü belirtti. SPIEF'te yaptığı konuşmada Türkiye'nin enerji hedeflerini ve planlarını anlatarak, iş birliği fırsatlarını değerlendirdiklerini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'de bir doğal gaz ticaret merkezi kurulması yönündeki hedeflerine dikkat çeken Bayraktar, "Bu hedef doğrultusunda yaptığımız ve yapmayı planladığımız çalışmaları değerlendirdik." dedi.
Doğal gaz ticaret merkezi kurulmasına yönelik çalışmaların hızla devam ettiğini belirten Bayraktar, "Doğal gaz merkezi için en önemli konulardan biri fiziki altyapının hazır olmasıdır. Türkiye, son yıllarda yaptığı yatırımlarla bu konuda önemli ilerlemeler kaydetti. Şimdi İstanbul Finans Merkezi'nde BOTAŞ ve Gazprom ortaklığında bir işletme şirketi kurmayı planlıyoruz." açıklamasında bulundu.
Bu plan doğrultusunda görüşmelerin sürdüğünü aktaran Bayraktar, önümüzdeki aylarda somut adımlar atarak ticaret merkezini hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Bayraktar, Türkiye ile Rusya arasındaki enerji iş birliği ve geleceğe yönelik hedefler hakkında bilgi verdi.
Bayraktar, Türkiye'nin enerji stratejisinde doğal gaz ve nükleerin önemli bir yer tuttuğunu vurguladı. Nükleer enerjinin Türkiye’nin enerji portföyünde ve uzun vadeli enerji güvenliği hedeflerinde kritik bir rol oynadığını belirtti. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) yürütülen yoğun çalışmalara dikkat çeken Bayraktar, "30 bin civarında insan şu anda orada hummalı bir şekilde özellikle ilk reaktörü önümüzdeki aylarda devreye alabilmemiz için çaba gösteriyor" dedi.
Türkiye'nin 2050 Hedefi: 15 Bin Megavat Nükleer Güç
Türkiye’nin 2050 yılına kadar toplam 12 reaktör ve 15 bin megavatlık nükleer güce ulaşmayı hedeflediğini açıklayan Bayraktar, bu hedef doğrultusunda Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom ile istişarelerin sürdüğünü belirtti. Türkiye ve Rusya arasındaki doğal gaz ticaretinde 2026’da 40. yıla girileceğine dikkat çeken Bayraktar, doğal gaz ve nükleer enerji alanındaki iş birliğini yeni projelerle 22. yüzyıla taşımayı hedeflediklerini söyledi.
Bayraktar, doğal kaynaklar alanında da işbirliğini artırmak istediklerini belirterek, Rusya Doğal Kaynaklar Bakanı Alexander Kozlov ile kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdiklerini açıkladı. İstanbul Finans Merkezi’nde kurulması planlanan Türkiye Enerji ve Maden Borsası’nın bu iş birliği kapsamında önemli bir rol oynayacağını ifade etti.
Nükleer Enerji: Türkiye’nin Karbon Nötr Hedefinin Temel Taşı
Bayraktar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’yi önümüzdeki 30 yıl içerisinde karbon nötr bir ekonomi haline getirme hedefinin nükleer enerjiyle desteklendiğini vurguladı. Küresel ısınmayla mücadelede ve enerji dönüşümünde nükleer enerjinin kritik bir yere sahip olduğunu belirtti. Bayraktar, "Ulaştırmadan tarıma, tarımdan sanayiye, enerjiye kadar birçok alanda değişikliklere ihtiyaç duyuyoruz" dedi.
Elektrikleşmenin Türkiye’de ve dünyada hızla büyüdüğüne dikkat çeken Bayraktar, bu artan talebi karşılamak için temiz enerji kaynaklarına ihtiyaç olduğunu belirtti. Doğal gazın çevreci bir seçenek olarak ön plana çıktığını ve nükleer enerjinin yenilenebilir enerjiyi desteklemede önemli bir rol oynadığını ifade etti.
Bayraktar, COP28’de dünya enerji dönüşümünde nükleer gücü üç katına çıkarma hedefinin Türkiye’nin uzun vadeli enerji hedefleriyle örtüştüğünü söyledi. "Bu bizim uzun zamandır ortaya koyduğumuz hedeflerle de örtüşen bir durumdur" dedi.