Bahar Temizliği Yaparken Hemen Herkesin Yanlış Yaptığı 12 Hareket
Kışın karanlık ve kasvetli günleri bizi uzun bir süreliğine terk etmek üzere. Güneş yavaş yavaş yüzünü göstermeye, insanın içi ısınmaya başladı bile. Ancak bahar temizliğini herhangi bir bahar temizliği gibi görmemek ve şu hataları yapmamak gerekiyor.
TOZ BEZİNİ ELİNİZE ALMADAN ÖNCE BUNLARIN ÜZERİNDEN BİR GEÇMEK İSTEYEBİLİRSİNİZ
Ocak ızgaralarına yapışmış inatçı yemek kalıntılarını kazıyarak çıkartmaya çalışıyorsunuz. O lekeler, yanmış yemek kalıntıları kazıyarak, ovarak çıkmaz. Saatlerce uğraştığınızla kalır, hem yorulur hem de sonucu görüp üzülürsünüz. Ancak ocaktaki lekelerden kurtulmanın çok kolay bir yolu var. Tek yapmanız gereken ızgaraları tek tek kilitli poşetlere koyup amonyak eklemek. Bir gece bu şekilde bırakıp ertesi gün fırçayla ovaladığınızda yepyeni olduğunu göreceksiniz.
PATATES, SOĞAN SEPETLERİNİZİ HAVALANDIRMIYORSUNUZ
Aylarca içinde patates ve soğanla yaşayan o sepetleriniz de temizlenmeyi hak ediyor. Bunun için yapmanız gereken ise çok basit. Sepeti tamamen boşaltın ve balkon ya da bahçede ağzı açık şekilde akşama kadar havalanmalarını sağlayın.
CAMLARI SİLERKEN SİRKE KULLANMAKTAN KAÇINIYORSUNUZ
Bahara hazırlanan camlarınızın kusursuz gözükmesini istiyorsanız sirkeye şans vermelisiniz. Üstelik korktuğunuz gibi koku da yapmıyor desek? Sprey şişesine 3 su bardağı ılık su, 2 su bardağı sirke ve 1 yemek kaşığı bulaşık deterjanı koyup camları bununla sildiğinizde farkı göreceksiniz. Aynalarınızı silerken de yine sirkenin mucizesinden faydalanabilirsiniz.
KESKİN VE TAHTA SAPLI BIÇAKLARI BULAŞIK MAKİNESİNDE YIKIYORSUNUZ
Zira bulaşık makinesinde yıkanan bıçaklar zamanla çok daha çabuk körleşecek, keskinliğini kaybedecektir. Ayrıca tahta kaşık, tahta kesme tahtası gibi tahta saplı bıçaklar da bulaşık makinesine koyulmamalı, zira tahta malzemeler makinede çatlayacak ve bakteriler bu çatlaklara saklanacaktır.
PASLANMAZ ÇELİK ÜRÜNLERİ TEMİZLERKEN SUYLA UZUN SÜRE TEMAS ETMESİNİ SAĞLIYORSUNUZ
Paslanma çelikten yapılma tencereleri ve diğer mutfak malzemelerini normal bulaşıklar gibi yıkıyorsanız aslında yanlış yapıyorsunuz. Zira suyla uzun süre temas eden paslanmaz çelik maddelerin yüzeyinde çukurlar oluşabilir. Bu yüzden onları temizlemenin en iyi yolu beyaz sirke ya da limon suyuyla onları ovmak ve lekeleri çıkarmak için yumuşak bir bezle iyice silmek.
BULAŞIKLARI ELDE YIKARKEN EN YAĞLILARDAN BAŞLIYORSUNUZ.
Bulaşıkları elde yıkıyorsanız şu sıralamayla gitmelisiniz: Kristaller, bardaklar, çatal-bıçaklar, cam tabaklar, diğer tabaklar, servis tabakları ve gereçleri ve en son yağlı tencere, tavalar. Yani en kolay temizleneceklerle başlamalı ve en sona en zorlu olanları bırakmalısınız.
DÖKÜM TAVAYI BULAŞIK MAKİNESİNDE YIKIYORSUNUZ
Demirle su bir araya geldiğinde ne olur hepimiz biliyoruz: Paslanır. Kalın tabanı ve ısıyı eşit dağıtmasıyla özellikle et pişirirken hayatımızı kurtaran döküm tavaya bu kötülüğü yapmayın ve onu bulaşık makinesine sıradan bir bulaşık gibi koymayın.
Elde mi yıkamalıyım diye soranlara cevap o kadar basit değil diyeceğiz maalesef. Döküm tavanın temizliği biraz daha zahmetli. Zira onu seasoning denilen bir işlemden geçirmeniz gerekiyor. Hemen anlatalım:
Tavayı 180 dereceya ayarladığınız fırında ısıtın. Tavayı çıkarıp soğuttuktan sonra onu iyice yağlayın. Yağı fırçayla tavanın hem içine, hem dışına iyice yedirin. Sonra kağıt bir havlu ile fazla yağı çekin, sadece incecik bir yağ tabakası kalsın. Bu aşamadan sonra önceden 250 dereceye kadar ısıttığınız fırına tavayı ters yüz edilmiş şekilde koyun. Yaklaşık 1 saat böyle kaldıktan sonra tavanın fırın içinde soğumasına izin verin. Tavayı çıkardıktan sonra kağıt havlu ile tavayı yeniden iyice silin ve farkı görün.
BULAŞIK MAKİNESİNİN KAPAĞINI TEMİZLEMEYİ UNUTUYORSUNUZ
Bulaşık makinesinin en fazla kir biriktiren yeri burası desek? Sebebi genelde kapağın altına su gitmemesi ve yemek kalıntılarının, bakterilerinin burada birikmesi. Temizlemek içinse sirke-su karışımını bu bölgeye sıkıp silmeniz yeterli.
TAHTA YÜZEYLERİ SÜREKLİ CİLALAMAYI TERCİH EDİYORSUNUZ
Eğer düzenli olarak tahta/ahşap eşyalarınızın yüzeyini cilalıyorsanız ona aslında zarar veriyorsunuz. Zira cilanın kimyasal yapısı ile tahta bir araya geldiğinde daha fazla tozu üzerine çekmeye başlıyor. Düzenli cilalamak ya da ahşap cila spreyi püskürtmek yerine düzenli olarak tozunu almak çok daha fazla çözüm odaklı olacaktır.
YÜZEYLERİ TEMİZLEMEDEN ÇAMAŞIR SUYUNU DÖKÜYORSUNUZ
İster yerler, ister tezgah üstleri olsun sadece çamaşır suyu dökmek mucize yaratmayacaktır. Eğer öncesinde yüzeydeki kir ve kırıntıları temizlemezseniz mikroplar çamaşır suyu kullansanız bile yüzeyde kalmaya devam edebilir. Doğru olan önce o yüzeyin kabasını temizlemek, sonra çamaşır suyu ile derinlemesine temizlik yapmak.
ELEKTRONİK EŞYALARDAKİ TOZLARI ALMAK İÇİN ELEKTRİKLİ SÜPÜRGEYİ KULLANIYORSUNUZ
Normalde evde yerleri süpürürken elektronik eşyaların tozunu da onunla alıyorsanız aslında bu büyük bir hata. Sebebi ev temizliği için üretilen elektrikli süpürgelerin diğer elektronik eşyaların parçalarında daha fazla statik elektrik yaratması ve dolayısıyla onlara zarar vermesi.
KİMYASAL TEMİZLİK ÜRÜNLERİNİ BİRBİRİNE KARIŞTIRIP KULLANIYORSUNUZ
Yanlış, hatta ölümcül bile olabilecek bir hata bu. Herkes gibi çamaşır suyuyla amonyağın asla karıştırılmaması gerektiğini biliyor olabilirsiniz ancak aslında piyasada satılan kimyasal temizlik ürünlerin birbiriyle etkileşime girmesine izin vermemeniz gerek. İçinde çok farklı ve çeşitli kimyasal bileşen olan bu ürünleri birbirine karıştırarak hayatınızı tehlikeye atıyor olabilirsiniz.
Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırınız.