09.04.2021-16:37 (Son Güncelleme:09.04.2021-16:42)

Bahar Alerjisine İyi Gelen Yöntemler

Baharın habercisi nisan ayının gelmesiyle birlikte, polen alerjisi olanlar zor günler geçirmeye başladı. Peki bahar alerjisine iyi gelen yöntemler nelerdir? Sizler için araştırdık.

Baharın gelişiyle birlikte ağaçlarda artan polenler burunda kaşıntı, hapşırık, burun tıkanıklığı ya da burun akıntısını beraberinde getirdi. Peki bahar alerjisi nedir? Belirtileri nelerdir? Sizde baharda alerjik reaksiyonlardan mustaripseniz bu listeye bir göz atın.

BAHAR ALERJİSİNE İYİ GELEN YÖNTEMLER

Bahar alerjisi nedir?

İnsan vücudu çevresel etkilere oldukça duyarlı bir yapıya sahip. Bahar alerjisi, genetik eğilimi olan kişilerde çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan bir durumdur. Bahar aylarının gelmesiyle tetiklenen alerjik durum yaşam kalitesinin düşmesine neden olur.

Bahar Alerjisini Etkileyen Ağaçlar

Bahar alerjisinin en büyük tetikleyicisi polen türlü ağaçlardır. Bu ağaçların başında; kızılağaç, fındık ağacı ve huş ağacı geliyor. Bunlara ek olarak çimen türleri de bahar alerjisini etkilemektedir.

Polen Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Özellikle bahar aylarında sık sık nezle, burun akıntısı, peş peşe hapşırma, burunda kaşınma vb. gibi belirtiler ya da alerjik nezle belirtileri olan; gözlerde sulanma, kaşınma gibi göz alerjisi belirtileri, geçmeyen öksürük önemli belirtiler arasındadır.

Bahar Alerjisi Genetik Olabilir Mi?

Yapılan bir araştırmaya göre bahar alerjisinin genetik faktör olduğu belirtilmiştir. Anne veya babası alerjik olan çocuklarda alerjiye rastlanma ihtimali yüzde 30, her iki ebeveyni alerjik olan çocuklarda alerjiye rastlanma oranı yüzde 60'tır. Çocuklara alerjik reaksiyon belirtisi konulması için biraz beklenilmelidir.

Bahar Alerjisine İyi Gelen Yöntemler

Bahar alerjisine karşı kulak dolma bilgilere dikkat edilmesini belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar: ‘Buruna sirkeli su çekmek doğru değildir. Aksine sirkeli su, asidik olduğu için burun mukozasına zarar verir. Burnu yıkamak için 1 bardak suya 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı yemeklik karbonat koyarak karıştırıp bu karışımı burnunuza çekebilirsiniz’ değerlendirmesinde bulundu.

Peki Bahar Alerjisi Nasıl Geçer?

Alerji tedavisinde kullanılan ilaçların görülen belirtileri ortadan kaldırarak, yaşam kalitesinin artırılabileceğini belirten Türkiye Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Muşabak, hastanın klinik belirtilerinin şiddetine ve sıklığına göre kortizon içeren birtakım burun spreylerini de tavsiye ettiklerini söylüyor.

Uzun süren burun akıntısı ve öksürüğün de alerji habercisi olduğun altını çizen Muşabak, şöyle devam etti; ‘Bazı hastalar sık hastalandıklarını, antibiyotik kullanmalarına rağmen iyileşemediklerini söylüyor. Bu durumda iki şeyin akla gelmesi gerekiyor, bağışıklık yetmezliğiyle ilgili bir problem ya da alerjik bir durum var. Bu şikayetler çok sık ortaya çıkıyorsa, alerjinin mutlaka araştırılması gerekiyor. Alerji olmadığı durumlarda ise bağışıklık yetmezliğinin dikkate alınması gerekiyor. Enfeksiyon hastalıkları sağlıklı bireylerde en fazla 10 gün kadar etkisini sürdürür ve tedavi edildikten sonra düzelir ancak alerjilerde durum böyle değildir.’

Haber365
bilgi@haber365.com.tr