08.05.2022-21:44 (Son Güncelleme:08.05.2022-21:44)

Bağkur borcu yapılandırma nasıl yapılır? BAĞ-KUR prim borcu affı çıktı mı, çıkar mı?

Vergi borcu yapılandırmasıyla ilgili çıkarılan kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının hemen ardından en çok merak edilen konuların başında BAĞ-KUR borcu yapılandırması oldu. Bağkur primlerine ilişkin borcu olan vatandaşlar 'Bağkur borcu yapılandırma nasıl yapılır?' sorularına yanıt ararken araştırılan diğer konular da BAĞ-KUR prim borcu affı çıktı mı, çıkar mı? soruları oldu.

Bağkur kapsamında olan ve aynı zamanda prim borcu olan vatandaşların merak içinde bekledikleri yapılandırma haberleri geldi. Vergi borçlarına dair yapılandırma işlemlerinin yer aldığı kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının hemen ardında Bağkur borcunda dolayı sigorta süresini dondurmak zorunda kalanlar borçlarının yapılandırma kapsamında girip girmediğini araştırmaya başladılar.

Bağkur primlerinde borçların silinmesi ve aynı zamanda borçtan dolayı sigorta süresinin dondurulması ile ilgili 2008, 2015 ve 2018 yıllarında üç kez düzenlemeler yapılmıştır. 2008 yılında yapılan düzenlemede 5 yıldan beri, 2015 yılındaki düzenlemede 12 aydan beri, 2018 yılında yapılan düzenlemede ise 31 Mayıs 2018'den itibaren ödenmemiş olan prim borçları silinmişti. Bu kişilerin sigortalılık süreleri dondurulduktan sonra bu sürelerin emeklilikte dikkate alınmayacağı kabul edilmişti.


Bağ-Kur prim borcu yapılandırma işlemleri

Dondurulma işlemine sokulan sigorta süresinin tamamına ihya başvurusu yapacak olan BAĞ-KUR'lu prim ödemelerini mevcut asgari ücretten yatırmak zorundalar. Vefat eden BAĞ-KUR’luların eş ve çocukları ise dul ve yetim aylığında faydalanmak için dilerlerse kendileri de ihya başvurusu yapabilirler. Dondurulmuş olan sürelerin hepsinin prim bedelini yatıran hak sahipleri prim süresinde yeterliliği ulaşmaları halinde dul ve yetim aylığı bağlatma hakkında sahip olabiliyorlar.

Meclisten geçen kanun kapsamında esnaf ve tarım BAĞ-KUR’luları 31 Ekim 2020 tarihi öncesinde bulunan prim borçlarını isterlerse 2 ay içinde yapılandırma başvurusu gerçekleştirdiklerinde mevcut borçları yeni kanunda çerçevesinde yapılandırılacak. Bu kapsamda ise borçlu, borçlarını 1 yıldan 3 yıla kadar 6, 9, 12, 18 eşit taksitler halinde ödeyebilecek.

Pirim borcu olan BAĞ-KUR’lu borcunu 2 ay içinde ödemediyse ya da yapılandırma başvurusu yapmadıysa sigortalılık süreleri durdurulacak. Sigorta süresi durdurulan kişi BAĞ-KUR'da sigortalılığı devam etmesi halinde 1 Kasım 2020 tarihinden itibaren sigorta süresi yeniden başlatılmış sayılacak.

BAĞ-KUR prim borcu affı çıktı mı, çıkar mı?

BAĞ-KUR prim borcu olan, sigorta süresi durdurulan fakat 4/b çerçevesinde çalışmaya devam eden kişiler, borçlu olmaktan çıktıkları için 1 Kasım tarihi sonrasındaki dönem içinde 5 puan gibi bir indirimden faydalanacaklar. Kanunda yer alan maddelerde primlerini düzenli olarak ödeme planına alan BAĞ-KUR’lulardan yüzde 34.5 oran yerine yüzde 29.5 oranında bir prim alınma durumu ortaya çıkıyor. Asgari ücret bedelinden primlerini ödeyen Bağkur borçlusu aldığı 5 puan indirimle birlikte 1.015 TL yerine 868 TL tutarında bir prim ödeyecek. 

Haber365
bilgi@haber365.com.tr