Bağışıklık Sisteminin Zayıflamasına Neden Oluyor
Bağışıklık sistemi vücudu dışarıdan gelebilecek her türlü mikrop ve virüse karşı korumayı sağlar. Ancak karbonhidrat değeri yüksek, paketlenmiş gıdalar, aşırı şeker tüketimi, düşük lifli rafine ürünler, doymuş yağdan zengin gıdalar bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur.
Güçlü bir bağışıklık sistemi için besin değeri yüksek olan gıdaları tüketmek gerekir. Bu anlamda besin çeşitliliği, taze sebze ve meyve tüketimi oldukça önem taşır diyen uzmanlar bazı besinlerin fazla tüketilmesinin de bağışıklık sistemini zayıflatabileceğine işaret ediyor.
EKMEK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ZAYIFLAMASINA NEDEN OLUR
Ekmeğin fazla tüketilmesi bağışık sisteminin zayıflamasına neden olur diyen İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Aydın, şu bilgileri verdi:
‘Bağışıklık sistemi, bir canlıyı hastalıklara karşı koruyan, zararlı organizmaları ve tümör hücrelerini tanıyıp, onları yok eden işleyişlerin toplamıdır. Sistem, vücuda giren veya vücutla temasta bulunan her yabancı maddeye tarama yaparak onlar, sağlıklı vücut hücre ve dokularından ayırt eder. Güçlü bir bağışıklık sistemi vücudun dış etmenlere karşı gelmesini ve hastalık gelişmesini engeller. Buna karşın çevresel, psikolojik ve endojen (vücut içinden gelen) birçok farklı durum bağışıklık sisteminin etkilenmesine neden olabilir. Bazen tükettiğimiz besinler, bazen kullandığımız ilaçlar bağışıklık sistemini zayıflatabilir.’
PAKETLİ GIDALARA DİKKAT
karbonhidrat değeri yüksek, paketlenmiş gıdalar, aşırı şeker tüketimi, düşük lifli rafine ürünler, doymuş yağdan zengin gıdalar bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Hasan Aydın ortaya çıkabilecek sorunlara ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
‘Bu tür ürünlerin sık ve aşırı tüketimi vücutta inflamasyon (iltihap) artışına yol açarak hastalıkların gelişimine neden olabilir. Özellikle aşırı şeker tüketiminin, bağışıklık sistemi hücrelerinin bakterilere karşı savunmasını bozduğu iyi bilinen bir konudur. Ekmeğin de fazla tüketilmesi bağışıklığın zayıflamasına ve dolayısıyla tehlikelere açık hale gelinmesine neden olabiliyor. Bu nedenle, şekerli içecekler, işlenmiş gıdalar, rafine karbonhidratlar (şeker, beyaz un vb.), alkollü içecekler ve tütün ürünlerinden uzak durmak gerekiyor.’
BU ÜRÜNLERİ HER GÜN TÜKETMEYE ÖZEN GÖSTERİN
Bağırsakların dış etmenlere karşı vücudun korunmasını sağlayan bir bariyer olduğunu aktaran Prof. Dr. Aydın, ‘Bağırsaklar, her gün yiyeceklerle vücuda giren birçok yabancı maddeye maruz kaldığı için bağışıklık sistemimizin önemli bir kapısını teşkil eder. Bağırsaklarda yer alan bağışıklık hücreleri, vücutta en fazla antijene (yabancı madde işaretlerine) maruz kalan hücrelerdir. Dolayısıyla sağlıklı bir bünyenin, bir anlamda bağırsak sağlığından geçtiği söylenebilir. Vitamin ve mikrobesinlerden zengin taze sebze ve meyveler, tohumlar, tam tahıllar, süt ürünlerinin bağışıklık sisteminin güçlü kalması için her gün tüketilmesi gerekir’ uyarısında bulundu.
BAZI İLAÇLAR DA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATIYOR
Tedavi amacıyla kullanılması zorunlu olan bazı ilaçlarında bağışıklık sistemini zayıflattığının altını çizen Prof. Dr. Hasan Aydın, otoimmün hastalıklar, organ nakli gibi durumlarda kullanılan bu ilaçların tedavi edici özelliği bulunsa da, vücudun enfeksiyonlara karşı açık hale getirdiğini, bu nedenle de hastaların çok daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Hasan Aydın, ilaçlarla ilgili şu bilgileri verdi:
‘Bilinen en eski ilaçlardan olan kortizon birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Özellikle tablet halinde veya iğne şeklinde uygulanan formları uzun süre (2 haftadan uzun) kullanıldığında bağışıklık sistemini baskılıyor ve vücudu enfeksiyona açık hale getiriyor. Kanser tedavisi için kullanılan kemoterapi ilaçlarında da temel amaç, kanserli hücreleri yok etmek olsa da bağışıklığı zayıflatıyor. Bunların dışında, bazı otoimmün hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, güçlü bir şekilde bağışıklık sistemini baskılıyor, aşırı dozda ve uzun süre kullanılan opioid ağrı kesiciler, hatta gereksiz kullanılan antibiyotikler bile vücut florasını bozarak bağışıklık sistemini zayıflatabiliyor. Dolayısıyla bu grup ilaçları kullanan hastaların mutlaka yakın takip halinde olmaları ve hekimlerinin belirttiği kurallara uyma konusunda özel bir hassasiyet göstermeleri son derece önemlidir.’