Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Hangi Besinler Tüketilmeli?
Türkiye'de ortaya çıkan coronavirüs vakasının ardından vatandaşlar bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilmesi gereken besinleri aramaya başladı.
Türkiye'de ortaya çıkan Coronavirüs vakasının ardından vatandaşlar bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilmesi gereken besinleri aramaya başladı. Sağlık Bakanlığı resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için sağlıklı beslenme önerilerine ilişkin tavsiyelerde bulundu. Peki, bağışıklık sistemini güçlendirmek için hangi besinleri tüketmek gerekir? İşte detaylar...
A ve C vitaminleri bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahip vitaminler arasında yer alır. Havuç, brokoli, karnabahar, kabak, lahana, maydanoz gibi antioksidan vitaminlerden zengin besinleri tüketmenin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketilmesi oldukça önemlidir.
Kemik ve diş sağlığı için önemli olan D vitamini, güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen bir vitamindir ve besinlerde çok fazla bulunmaz. Özellikle kış mevsimde havanın güneşli olduğu zamanlarda mümkün olduğunca güneşten faydalanmak gerekir. Balık; D vitamini, beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli olan Omega-3, kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot mineralleri ve E vitamini içerir. Bu nedenle kış ayları boyunca haftada 2-3 kez balık tüketilmesi önerilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemli bir mineraller arasında bulunan Çinko ve Selenyumun da bol bol tüketilmesi gerekir. Selenyum; deniz ürünleri, et, soğan ve sarımsakta bulunur. Çinko ise kabak çekirdeği, çiğ fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, hindi eti, kuzu eti, kuşkonmaz ve mantarda bulunur. Bu minerallerin antioksidan etkisi oldukça yüksektir ve vücudun toksinlere karşı savaşan hücrelerini güçlendirmeye yarar.