Bağ-Kur'lular Erken Emekli Olabilecek! Borç Yapılandırma Düzenlemesi Yayımlandı
Tüm Türkiye’yi ilgilendiren vergi cezaları, sigorta primleri ve KYK borçları kapsayan yeniden yapılandırılmayla ilgili kanun yürürlüğe girdi.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kanun 30 Nisan tarihinden önceki kesinleşmiş borçlar yapılandırmadan yararlanacak. İlk taksiti ödemeleri Eylül ayında başlayacak olan yapılandırma başvurularının 31 Ağustos'a kadar yapılması gerekiyor.
Yasaya göre, vergi cezaları, SGK prim borçları ve gümrük cezaları yeniden yapılandırılabilecek. Ek olarak, belediyelerin su alacakları, emlak ve çevre vergisi, motorlu taşıt vergileri, otoyol ve köprü cezaları da kapsanan alana eklendi.
30 Nisan tarihinden önce kesinleşen borçlar yapılandırmadan yararlanabilecek. Başvurularının 31 Ağustos tarihine kadar yapılması gereken yapılandırmanın, ilk taksit ödemeleri eylül sonuna kadar yapılacak.
Yapılandırmaya konu borçların asıllarının yapılandırma kapsamında ödenmesi koşuluyla ceza, faiz, gecikme zammı alacaklarının tamamı siliniyor. Sadece alacak asılları ile Yİ-ÜFE farkı ödenecek.
Borç yapılandırma kapsamında vergi borcu olanlar e-devlet üzerinden giriş yaparak 'İnteraktif Vergi Dairesi' bölümünden başvuru yapabilir.
Başvuru işlemleri sistemde Yapılandırma İşlemleri başlığı altında '7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında Tecil İşlemleri' bölümünden başvuru yapılarak gerçekleştiriliyor.
BORÇ YAPILANDIRMA İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER;
1) EMLAK VERGİSİ BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?
Yapılandırmayla birlikte> emlak vergisi, çevre temizlik vergi borçlarının silinmesi söz konusu değil. Ancak, peşin ödeme, taksitli seçeneklerde vatandaşlara büyük kolaylık sağlanıyor. Düzenlemeye göre 30 Nisan da dâhil bu tarihten önce emlak vergisi borcu bulunanlar yararlanabiliyor.
2) BEYANNAME VERİLMESİ GEREKLİ Mİ?
Yıl içinde gayrimenkul satın alanların yılsonuna kadar belediyelere 'emlak vergi bildirimi' vermesi gerekiyor. Alıcının emlak vergisi ödeme mükellefiyeti satın aldığı yılı izleyen yıldan itibaren başlıyor. Satış yılana ait vergiyi ise satıcı ödüyor.
3) YAPILANDIRMA BAŞVURULARI NE ZAMAN BİTECEK?
Borç yapılandırmasından yararlanmak isteyenlerin vatandaşların, 31 Ağustos tarihine kadar başvurularını tamamlaması gerekiyor.
4) PEŞİN ÖDEMELERDE İNDİRİM YAPILIYOR MU?
Anaparayı ilk taksit süresi içerisinde ödeyenlerden gecikme faizi yerine, hesaplanan enflasyon farkının yüzde 90'ı silinecek ve yalnızca yüzde 10'u alınacak. Borcunu taksitlendirerek ikinci taksit süresi içinde kalan paranın tamamını ödeyenlerin de enflasyon farkının yarısı silinecek.
5) NE KADAR FAİZ İŞLENİYOR?
Yapılandırma yasasına göre, anapara ve enflasyon farkından oluşan tutara, taksit sayısına göre katsayı uygulaması yapılacak.
Yapılandırmada;
6 eşit taksit için yeni katsayı yüzde 1.09,
9 taksitte yüzde 1.135,
12 eşit taksitte yüzde 1.18,
18 eşit taksitte yüzde 1.27 şeklinde faiz uygulanacak.
6) ÖDEMEYENLERİN DURUMU NE OLACAK?
İlk iki taksiti zamanında ödemeyen ve eksik ödeyenin yapılandırması bozuluyor. Ayrıca, vergi ve cezalarını da birlikte ödemek zorunda kalıyor.
TAŞIT VERGİSİNE YAPILANDIRMA! TRAFİK CEZASINDA İNDİRİM
Yeni yapılandırma yasasının yürürlüğe girdiği 8 Haziran 2021 tarihine kadar ödenmemiş idari para cezalarının anaparasında indirimden yararlanılabilecek.
Buna göre, 8 Haziran 2021 itibarıyla dava açma süresi geçmemiş ve ilk derece mahkemelerinde dava açılmış olan idari para cezalarının yüzde 50’si silinecek. İlk derece mahkemesince veya istinaf başvurusu üzerine bölge idare mahkemesi ya da sulh ceza hakimliğince cezanın kaldırıldığı fakat yargılamanın devam ettiği cezanın yüzde 90’ı silinecek.
Verilen en son kararın bozma kararı olması halinde cezanın yüzde 50’si, kısmen onama kısmen bozma kararı olması halinde onanan kısmın tamamı, silinen cezanın yüzde 10’u, bozulan kısmın yüzde 50’si tahsil edilecek.
1) BAŞVURUYU NEREYE YAPMALIYIM?
Örneğin, trafik kurallarını ihlal nedeniyle kesilen 488 TL trafik para cezası 12 Kasım 2019 tarihinde tebliğ edilmiş olsun. Cezanın iptali için 20 Kasım 2019 tarihinde dava açılmış ve yargılama devam ederken yapılandırma kanunundan yararlanmak isteyen vatandaş 31 Ağustos 2021 tarihine kadar ilgili emniyet birimine başvurarak davadan vazgeçtiğini, yapılandırma hakkından yararlanacağını belirterek üç nüsha dilekçe verecek.
Emniyet birimi dilekçenin bir örneğini 3 iş günü içinde davanın devam ettiği ilgili mahkemeye, bir örneğini de cezayı takiple yetkili vergi dairesine gönderecek.
2) BORÇLAR NASIL YAPILANDIRILACAK?
İlk derece mahkemesinde devam eden davadan vazgeçildiği için idari para cezasının yüzde 50’si ile bu tutara isabet eden enflasyon farkı hesaplanarak tahsil edilecek.
Vatandaşın normalde 488 TL anapara ve 439.20 TL faiz olmak üzere toplam 927.20 TL borcu olmasına karşın, anaparanın yarısı olan 244 TL ve buna ilişkin 15.37 TL enflasyon farkı olmak üzere toplam 259.37 TL ödemesi halinde kalan 683.20 TL borç silinecek.
24 Haziran 2020 tarihinde 2.473 TL trafik para cezası tebliğ edilen bir başka vatandaş 15 Temmuz 2020 tarihinde sulh ceza hakimliğinde açtığı davayı kazanmış fakat ilgili emniyet müdürlüğü üst yargı merciine itirazda bulunmuşsa, bu kişi de yapılandırmadan yararlanabilecek. Söz konusu vatandaştan 2473 TL cezanın yüzde 10’u olan 247.30 TL anapara ve bu anaparaya karşılık gelen 9.52 TL enflasyon farkı olmak üzere toplam 256.82 TL alınacak. Vatandaşın borcunun 3 bin 585.85 TL’lik kısmı silinecek.
DAVA AÇMA SÜRESİ GEÇMİŞ TRAFİK PARA CEZALARI
Dava açma süresi geçmiş olan trafik cezaları için de yapılandırma başvurusu yapılabilecek. Borçlar peşin veya taksitli olarak ödenebilecek. Peşin ödemenin ilk taksit süresinde yapılması halinde anaparanın tamamı ile hesaplanan enflasyon farkının yüzde 10’u tahsil edilecek. Peşin ödemenin ilk iki taksit ödeme süresi içinde yapılması halinde enflasyon farkının yüzde 50’si silinip kalanı ile anapara tahsil edilecek.
Vatandaşlar taksitli ödeme tercihinde bulunduklarında üç yıla kadar vadeyle ödeyebilecekler. Örneğin, 10 Mart 2020 tarihinde 776 TL trafik para cezası kesilen vatandaşın bu anaparaya ilaveten 582 TL de gecikme faizi olmak üzere toplam 1.358 TL borcu bulunmaktadır. Yapılandırma başvurusu yapması halinde bu kişinin borcu 776 anapara + 40.74 TL enflasyon farkı olmak üzere 816.74 TL’ye düşecek. Taksitle ödemede yıllık yüzde 9 oranında faiz uygulanacak. Örneğimizdeki kişi 18 taksitte ödemeyi seçerse yüzde 27 oranında faiz uygulanarak toplam borcu 1.037 TL olacak ve bunu 57.61 TL’lik 18 eşit taksitte ödeyebilecek.
Söz konusu borcu peşin ödemesi halinde 776 TL anaparaya ilave olarak 4.07 TL enflasyon farkı olmak üzere 780.07 TL; ilk iki taksit süresi içinde ödemesi halinde ise 776 TL + 20.37 TL olmak üzere 796.37 TL tahsil edilecek.
ARAÇ MUAYENESİ YAPTIRABİLECEKLER
Vergi, trafik cezası veya otoyol – köprü geçiş ücreti borcu bulunan araçların fenni muayenesi yapılmıyor. Yapılandırılan motorlu taşıtlar vergisi, trafik para cezası ve köprü otoyol geçiş ücretleri ile idari para cezalarının yüzde 10’unun ödenmesi halinde araç muayenesi yaptırılabilecek. Vadeli ödemeyi tercih edenlerin sonraki süreç boyunca araç muayenesini yaptırabilmeleri için yılda ikiden fazla taksiti aksatmadan ödemeleri gerekiyor.
YASA HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR?
Kanunla yapılandırma kapsamına alınan borçlar şöyle; Vergi Usul Kanunu kapsamına giren ve beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları, 2021 yılı için tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksidi hariç tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları,
Yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları, idari para cezaları, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında tahsil dairesine takip için intikal etmiş olan asli ve fer'i amme alacakları; işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan ya da kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan emtia, makine, teçhizat, demirbaşlar ile kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların beyanı,
Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü doğan ve Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil daireleri tarafından takip edilen gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler, gecikme faizleri, gecikme zammı alacakları, SGK'ye bağlı tahsil daireleri tarafından takip edilen ve belirtilen sürelerin sonuna kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş alacaklar,
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun ilgili maddeleri kapsamındaki sigortalılık statülerinden kaynaklanan, 2021 yılı nisan ayı ve önceki aylara ilişkin sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları,