23.01.2024-14:58 (Son Güncelleme:23.01.2024-14:58)

Bademcik ameliyatında teknolojik dönem: Plazma teknolojisi hayata geçiyor!

Bademcik ameliyatı yapıldığında, çeşitli teknolojilerin kullanıldığını aktaran Prof. Dr. Tuncay Özçelik, plazma teknolojisi ile yapılan işlemde bademciklerin tamamen alınmadığını dolayısıyla solunum ve yutma sorunlarına yol açabilecek, sadece fazlalık kısımları aldıklarını açıkladı.

Bayındır Söğütözü Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Özçelik, genellikle çocukluk döneminde en sık görülen hastalıklar; bademcik iltihapları, büyümeleri, büyük geniz eti ve orta kulakta sıvı toplanması şeklinde hastalıklar görülebilir. Bu sorunlar bazı çocuklarda bademcik veya geniz eti büyümesi, bazı çocuklarda ise ikisi birlikte görülebiliyor. Özçelik, geniz eti veya bademcik büyümesi sonucu çocukların uyurken doğru nefes alamadıklarını, horladıklarını hatta geniz eti ve/veya bademcik büyümesi çok ciddi anlamda nefes kesilmesi dahi yaşayabileceklerini açıkladı.

Çocukların yaşadığı problemler!

Çocukların gece ağız açık uyuma, horlama, hırıltılı solunum ve bazen uyku apneleriyle birlikte gece uykularından terleyerek uyandıklarını belirten Özçelik, "Gece iyi ve yeteri kadar nefes alamayan çocuk, büyüme hormonunun en fazla salgılandığı dönem olan derin uykuya geçemediği için zaman içinde büyüme ve gelişmede duraklama ortaya çıkıyor. Sorunun çözülmemesi durumunda ise bir süre sonra yaşıtlarından geri kalma başlıyor’’ dedi.

Tedavi için kullanılan yöntemler!


Orta kulak tedavisinde yanıt alınmadığında başka yöntemlerin kullanıldığını belirten Özçelik şunları söyledi: "Bademcikler ve geniz eti eğer büyüklük açısından sorun oluşturacak duruma gelmişse en az ağrıyla ve kanamasız bir şekilde uygulanan plazma (radyofrekans enerjisi) yöntemi ile kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebiliyor. Bu yöntemde geniz etini burun içinden endoskopik olarak görerek tamamen buharlaştırarak, hiç kalıntı kalmayacak şekilde almak ve eğer bademcikler sağlıklı ve boyutları nefes alma yolunu kapayacak şekilde büyükse yine aynı işlem sırasında buharlaştırarak küçülterek ve koruyarak normal boyutlarına getirmek mümkün olabiliyor. Eğer orta kulakta tedavilere yanıt alınamayan sıvı toplanması da varsa yine aynı işlemle kulak zarlarına tüp takılarak sorun çözülebiliyor."

Bademciğin tamamı alınmasına gerek yok!


Eskiden uygulanan tedavi yöntemlerinde, bademci iltihaplandırılmasına bakılmaksızın bademcikler direkt aldıklarını anımsatan Özçelik, "Gelişen teknolojiyle ileri tedavi teknikleri uygulanarak, sorunun bademciklerin ileri derecede büyümesinden kaynaklandığı durumlarda bademciğin tamamının alınmasına gerek olmuyor’’ şeklinde konuştu.

Daha ağrısız bir süreç!

Plazma teknolojisiyle yapılan operasyonda hastaların daha acısız bir dönem geçirdiklerini aktaran Özçelik, "Kalan bademcik dokusu ameliyat sahasını kaplayarak ameliyat sonrası ağrının az olmasını ve çabuk iyileşmesini sağlıyor. Aynı yöntemle geniz eti de endoskopik olarak tam görüş açısı altında tamamen alınabiliyor ve herhangi bir kalıntı kalmadığı içinde tekrarlama olasılığı minimuma indiriliyor. Çevre dokulara zarar vermeden uygulanan bu yöntemde işlem daha kısa sürüyor. Böylelikle daha az anestezi alan çocuklar yemek yemeye erken dönemde başlıyor, kısa sürede okul ve sosyal hayatlarına dönebiliyor’’ dedi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr