B12 Vitamini Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur?
İnsan vücudu metabolizmasının sağlıklı işlemesi için gerekli miktarda B12 vitamini üretemez. Bu sebeple B12 vitamini yiyeceklerden ve gerekirse vitamin takviyeleri aracılığıyla mutlaka alınmalıdır. B12 içeren besinler nelerdir? Detaylar haberimizde
İnsan vücudu metabolizmasının sağlıklı işlemesi için gerekli miktarda B12 vitamini üretemez. B12 sadece ince bağırsaklarda üretilir, üretilen miktar hem yeterli değildir hem de dışarı atılır. Bu sebeple B12 vitamini yiyeceklerden ve gerekirse vitamin takviyeleri aracılığıyla mutlaka alınmalıdır.
Kobalamin olarak da adlandırılan B12 vitamini; kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını sağlayan, beyin ve sinir sisteminin fonksiyonlarının devam etmesinde hayati öneme sahip bir vitamindir.
B12 VİTAMİNİNİN FAYDALARI NELERDİR?
-Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara yakalanma riskini azaltır, hasta olunduğunda iyileşme sürecini hızlandırır.
-Merkezi sinir sistemini güçlendirir.
-Hafıza problemlerinin oluşumunu engeller.
-Alzheimer hastalığı oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
-Sindirim sistemi ve kalp sağlığı için faydalıdır.
-Karbonhidratların glikoza çevrilmesine yardımcı olur, böylece vücuda gerekli olan enerjinin sağlanması sürecinde rol oynar.
-Hücre yenilenme sürecinde rol aldığı için cilt, saç ve tırnak sağlığında kritik öneme sahiptir.
-Kolon kanseri, prostat ve akciğer kanserlerinden korur.
-Depresyon etkilerini azaltır.
-Protein sentezi sürecine katkı sağlar.
-Tansiyonu düzenleyici ve kolesterol düşürücü etkisi vardır.
-Felç riskini azaltır.
B12 Vitamin Eksikliği Belirtileri
B12 vitamin eksikliği belirtileri ile karşılaşan kişilerin mutlaka doktora görünmeleri gerekir. Önemsenmeyen B12 vitamin eksikliği belirtileri daha büyük hastalıkların habercisi olabileceği gibi vücutta kalıcı hasarların oluşmasına yol açabilir. En sık görülen B12 eksikliği belirtileri şunlardır: Sürekli yorgunluk ve halsizlik, kol ve bacaklarda uyuşma ve kasılmalar, gerginlik ve depresyon, sürekli endişe hali, görme bozukluğu, dilde şişkinlik ve pütürlü dokusunun düzleşmesi, renk solması ve kilo kaybı, hafızada ve algıda gerileme, konsantrasyon zayıflığı, hareket yetilerinde gerileme ve nefes darlığı.