09.08.2024-09:44 (Son Güncelleme:09.08.2024-09:44)

Azerbaycan ile Ermenistan anlaşma sağladı: Barış süreci için önemli imza

Azerbaycan ile Ermenistan arasında ulaşım hatlarının barış anlaşması şartlarından çıkarılması hususunda fikir birliğine varıldı.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barışı olumlu yönde etkileyecek bir anlaşma yapıldı. Azerbaycan ve Ermenistan, Nahçıvan'ı bağlayan güzergah da dahil olmak üzere ulaşım hatlarıyla ilgili maddenin barış anlaşmasından çıkarılması konusunda uzlaşmaya vardı.

Barış süreci için önemli imza

Akşam’da yer alan habere göre; Azerbaycan Cumhurbaşkanı Özel Görevler Temsilcisi Elçin Amirbeyov, ABD'li yayın kuruluşu Özgür Avrupa Radyosu'na verdiği demeçte, barış anlaşmasının imzalanmasını hızlandırmak amacıyla, taraflar arasında anlaşmazlığa yol açan ulaşım hatlarıyla ilgili maddenin taslak metinden çıkarıldığını açıkladı.

Amirbeyov, Azerbaycan ve Ermenistan'ın barış anlaşması imzalandıktan sonra, Azerbaycan ile Nahçıvan arasında ulaşım hattının sağlanması için kabul edilebilir bir formül bulmak üzere müzakerelere devam edebileceğini belirtti.


İki ülke anlaştı ve mutabakattan çıkarıldı

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ani Badalyan da bölgedeki ulaşım hatlarının açılmasına ilişkin maddenin karşılıklı mutabakatla taslak metinden çıkarıldığını doğruladı. Badalyan, ulaşım hatlarının açılmasının Ermenistan'ın barış ve ekonomik kalkınma vizyonunun önemli bir parçası olmaya devam ettiğini ifade etti.

Azerbaycan'ı Ermenistan üzerinden Nahçıvan'a bağlayacak olan ve "Zengezur Koridoru" olarak adlandırılan güzergah da dahil olmak üzere bölgedeki tüm ulaşım hatlarının açılması, barış müzakerelerinde iki ülke arasında tartışmalı konulardan biri olarak öne çıkıyordu. Bakü yönetimi, Azerbaycan vatandaşlarının ve yüklerinin Ermenistan üzerinden geçişlerinde hiçbir kontrole tabi tutulmaması gerektiğini savunurken, Erivan yönetimi geçişlerin Ermenistan yasalarına uygun olarak yapılmasını talep ediyordu.

muratcankilic@haber365.com.tr