10.10.2024-15:04 (Son Güncelleme:10.10.2024-15:04)

Ayvalık'ta Deniz Çayırlarını Koruma Projesi Başlatıldı

Ayvalık'ta 'denizin akciğerleri' deniz çayırlarını koruma amacıyla yeni bir proje hayata geçirildi.

Deniz Çayırlarının Korunmasına Yönelik Yeni Proje

Ayvalık'ta, biyoçeşitliliğin korunması amacıyla yeni bir proje başlatıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Kadir Çokçetin'in sözlerine göre, "Ülkemizin zengin biyoçeşitliliğinin korunması, sürdürülebilir yönetim ile mümkündür." dedi.

Yeni Şamandıra Sistemi Kuruldu

Bu kapsamda, Ayvalık'ta 50 adet tekne bağlama şamandırası yerleştirildi. Bu şamandıralar, yerel deniz çayırlarını korumak ve istilacı denizüzümünün yayılmasını engellemek amacıyla "Denizel İstilacı Yabancı Türler Projesi" (MarIAS) çerçevesinde kuruldu.

Projenin Amaçları

16 Eylül'de tamamlanan "Tekne Bağlama Sistemi" ile deniz tabanında oluşan tahribatın azaltılması hedefleniyor. Çokçetin, "Bağlama sistemi sayesinde deniz çayırları tahribatının yüzde 50 azaltılması, fiziksel hasarın engellenmesi ve deniz turizminin çevresel sürdürülebilirliği sağlanacaktır," ifadelerini kullandı.

Yerel İdare ve STK'ların Desteği

Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, denizlerin korunmasının önemini vurgulayarak, "Ayvalık'ın su altı zenginliği ile dünyada önemli bir yere sahip olduğunu söyleyebilirim. Bu proje ile riskler en aza indirilecektir," dedi.

Doğa Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Figen Ant, yerel halkın bilgilendirilmesinin önemine dikkat çekerken, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, sağlıklı ekosistemlerin korunması için yapılan çalışmaların önemini belirtti. Vinton, "Amacımız doğal dengeyi yeniden sağlamak," dedi.

Etkinlikte Şamandıralar Gözlemlendi

Etkinliğin sonunda, DKMP'ye ait tekne ile Pınar Adası'na gidilerek burada yerleştirilen şamandıralar gözlemlendi.

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yeni yerleştirilen 50 tekne bağlama şamandırasıyla yerel deniz çayırları istilacı denizüzümünden koruyor. "Denizel İstilacı Yabancı Türler Projesi" (MarIAS) kapsamında, Ayvalık Cumhuriyet Meydanı'nda, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Denizel Alanı Tekne Bağlama Sistemi tanıtım etkinliği düzenlendi.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr