Ayurvedanın kendisi bir tür yogadır. Yoga çeşitlerinden farklı olarak şifa yogası olarak bilinen Ayurveda tüm yoganın yönlerini, bireyin seviyesi, micazı ve yapısına bağlı olarak kişilerin şifalanmasını, doğru bir yaşam tarzına geçmeleri ve spiritüel gelişimleri için tercih edilmektedir.
Ayurveda Neden Kullanılır?
Ayurveda 6.000 yıl önce Hindistan’da keşfedilen antik bir tıp sistemidir. Yaşam stili, temizlenme programları ve diyet yoluyla kişilerin ruh, akıl ve beden sağlığını bütünleştirmeyi hedefler. Ayurveda insanı evrendeki elementlere göre değerlendirir ve bu elementlerden kişileri üç farklı karaktere(doşa) ayırır: Vata, Pitta ve Kapha. Her bir doshanın beslenmesi ve yaşam stili ise birbirinden tamamen farklıdır.
Ayurvedik Beslenme Nedir?
Ayurvedik beslenme kişinin kendi element kombinasyonuna ve yaradılışına göre beslenerek kişinin içsel mutluluğuna ulaşmasıdır. Özellikle yoga ile birlikte pratik edilmesi sağlığı ve dengesinin oluşmasında yardımcıdır.
Ayurvedik beslenme; her bir dosha için hangi gıdaların denge getirdiğine ve nasıl hazırlanacağına kadar detaylı ve kadim bilgilerden oluşur. Ve her zaman sevgi ve şuur ile hazırlanmış gıdaları önerir. Örneğin; ahimsa ilkesine bağlı olarak yoga uygulayanlara et temelli bir diyet yapmaları önerilmez.
AYURVEDİK BAHARAT ÇEŞİTLERİ
- Tarçın: Kan şekerini düzenler, genellikle Kapha doshasına önerilir ve Ayurveda’da sindirimi desteklemek için kullanılır.
- Zerdeçal: Zerdeçal karaciğer detoksu için önerilir. Anti-septik ve anti-kanserojendir. Zerdeçal Ayurveda’da sayısız hastalıkta kullanılır. Birçok Hindistanlı genellikle güne zerdeçallı su ile içerek başlar.
- Zencefil: Zencefil doğal bir terapötik ve toksin atıcıdır. Bronşit, astım, öksürük rahatsızlıklar için kullanılırken aynı zamanda Ayurvedik sutralarda yemeklerden önce sonrasında sindirim için öneriliyor. Vata ve Kaphayı dengeler, Pittayı çoğaltır.
- Rezene: Ayurveda’da Rezene tüm doshaları dengelemek için kullanılıyor. Sakinleştiricidir ve diğer baharatları dengelemek için de baharat karışımlarında kullanılır.
- Kişniş: Kişniş tohumu 7.000 yıl önce Sanskrit metinlerinde bahsedilmiş bir baharat olmakla birlikte 3.000 yıl önce ise antik mısır tıbbından önemli bir baharat olduğu biliniyor. Kişniş hormon dengeleyici bir özelliği vardır. Kişniş tohumunu bir gece suda beklettikten sonra sabah içilmesi önerilir.