03.07.2020-13:59 (Son Güncelleme:03.07.2020-13:57)

Ayla Filmi Nerede Çekildi?

Ayla, 2017 yılı çıkışlı Türkiye ve Güney Kore ortak yapımı bir sinema filmidir. Ayla'nın yönetmenliğini Can Ulkay, yapımcılığını Mustafa Uslu üstlenmiştir. Filmin senaryosu Yiğit Güralp'e aittir.

Ayla, 1950 yılında başlayan Kore Savaşı'nda yaşanmış gerçek bir hikâyeden uyarlanmıştır. Gerçek hikâye astsubay kıdemli başçavuş Süleyman Dilbirliği ile Koreli Eunja Kim'in başından geçmiştir. Filmin çekimlerine 2016 yılında başlanmıştır.

Filmin müzikleri Fahir Atakoğlu tarafından bestelenmiştir.

Dram ve savaş türünde çekilen film 27 Ekim 2017 tarihinde Türkiye'de vizyona girmiştir. 21 Haziran 2018 tarihinde ise Güney Kore'de vizyona girmiştir. Türkçe, Korece ve İngilizce dillerinde Türkiye'de ve Güney Kore’de yayınlanmıştır. Film toplamda 125 dakika sürmektedir. Filmin toplamda 66,1 milyon Türk lirası hasılat yaptığı bilinmektedir.

Başarılı oyuncu kadrosu ile de dikkatlerimizi çeken Ayla filminde İsmail Hacıoğlu, Kim Seol, Çetin Tekindor ve Lee Kyung-Jin başrol olarak karşımıza çıkıyor. Başroller dışında Ali Atay ya da Murat Yıldırım gibi başarılı oyuncuları da görebiliyoruz.

Ayla, 4 Mart 2018 tarihinde düzenlenen 90. Akademi Ödülleri'nin Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü kategorisinde yarışmak için Türkiye'nin aday adayı olmuş fakat aday olamamıştır.

Ayla Amerika'da düzenlenen Uluslararası Asya Film Festivali, 29. Palm Springs Uluslararası Film Festivali, 24 Sedona Uluslararası Film festivali, Richmond Uluslararası Film Festivali ve World Fest Houston Uluslararası Film Festivali'nde ödül almıştır. Türkiye’de izleyicilerin oldukça beğendiği Ayla filmi yurt dışında da dikkat çekmeyi başarmıştır.

Ayla Filminin Konusu

Ayla filminin konusu 1950 yılında gerçekleşen Güney Kore savaşında yaşanan bir hikâyeyi anlatmaktadır. Kuzey Kore Güney Kore'ye saldırdığında Birleşmiş Milletler yardım çağrısı yapar ve Türkiye Kore'ye asker gönderir. Savaş esnasında askerlerden bir tanesi olan astsubay Süleyman annesi babası öldürülmüş Koreli küçük bir kız bulur. Süleyman Koreli kıza yüzü aya benzediği ve ay ışığında buldukları için Ayla ismini verir. Süleyman Ayla'nın bakımını üstlenir ve onunla aralarında bir baba kız ilişkisi oluşur. 15 ay boyunca aileye bakan ve onu saran Süleyman savaştan sonra Türkiye'ye dönmek zorunda kalır. Ayla Kore'deki Türk askerleri tarafından kurulmuş olan Ankara okulunda eğitime başlar. Süleyman her ne kadar Ayla'yı bırakıp dönmek istemese de Güney Kore'ye yasaları Ayla'yı yanına almasına izin vermez. İkili ayrıldıktan 60 yıl sonra Güney Kore'deki Ankara parkında tekrar kavuşurlar.

Süleyman Dilbirliği'nin gençliğini İsmail Hacıoğlu, yaşlılığını Çetin Tekindor canlandırmıştır. Ayla'nın çocukluğunu Kim Seol, yetişkin halini Kyung-Jin Lee ekranlara taşımıştır. Filmde aynı zamanda Ali rolünde Ali Atay'ı, Nuran rolünde Damla Sönmez'i, Üsteğmen Mesut rolünde Murat Yıldırım’ı, Fuat binbaşı rolünde ise Taner Birsel’i görüyoruz.

Ayla Filmi Nerede Çekildi

Ayla filminin çekimleri çoğunlukla Mersin Tarsus'ta yapıldı. Çekimlerde Tarsus’taki tarihi binalar kullanıldı. Filmin son sahnelerinin çekildiği gazeteci Özge’nin Ayla’ya ulaştığı sahneler Kore'nin başkenti Seul'da çekilmiştir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr