İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, Aydos Ormanı'nda 2019'da çıkan yangına ilişkin sanık Yakup Akman'ın yargılandığı davada yerel mahkemece 28 Nisan 2020'de verilen mahkumiyet kararına ilişkin istinaf başvurusunu değerlendirdi.
HUKUKA AYKIRI BULUNMADI, ÖNGÖRÜLEN SUÇ TİPİNE HÜKMETTİ
Dosya üzerinden inceleme yapan daire, kararında, yerel mahkemenin hükmünde usule ve esasa ilişkin hukuka aykırılık bulmadı.
Daire, yerel mahkemenin kararında delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığına, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğuna, eylemlerin doğru olarak nitelendirildiğine ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğuna hükmetti.
Cezaların kanuni bağlamda uygulandığının anlaşıldığını belirten daire, sanık avukatının ileri sürdüğü nedenleri yerinde görmeyerek istinaf başvurusunu 22 Eylül 2020'de esastan reddetti.
Gerekçeli kararın da yazılmasının ardından dava dosyası, Aralık 2020'de Yargıtaya gönderildi. Yargıtay 3. Ceza Dairesinin dosya üzerindeki incelemesi sürüyor.
YANAN AYDOS ORMANI’NIN DAVA GEÇMİŞİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Yakup Akman'ın Pendik'teki Aydos Ormanı'nda 19 Eylül 2019'da yangın çıkardığı için tutuklandığı, PKK terör örgütüne yakın bir sosyal medya hesabından yangının üstlenildiği belirtilmişti.
İddianamede, iki kişinin yangını gördüğünü belirtilerek, sanık Akman'ın olay günü 15.51-18.12 arasında Pendik'te olduğu, saat 17.49'da 112 acil servis ile saat 17.50'de 110 yangın ihbar ve 155 polis imdat hattını arayarak ormanda yangın başladığı bilgisini verdiği aktarılmıştı.
Sanığın yangını gördükten sonra hayatın olağan akışına göre aceleyle olay yerinden ayrılmayıp söndürmeye çalışmasının bekleneceği anlatılan iddianamede, Akman'ın kendisini görenler olduğunu fark ettikten sonra olay yerinden ayrıldığı kaydedilmişti.
AYDOS ORMANI'NDA 150 FISTIK ÇAMI 4 BİN 685 METREKARE ALAN YANDI
Akman'ın PKK/KCK terör örgütünün yönlendirmesiyle Aydos Ormanı'nda 150 fıstık çamı ile 4 bin 685 metrekare alanın yanmasına neden olduğu bilgisi verilen iddianamede, sanığın 'devletin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla kurulmuş silahlı terör örgütü adına devlet ormanı yakmak" suçundan müebbet, 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan ise 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.
25 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILMIŞ VE TUTUKLUK HALİNİN DEVAMINA HÜKMEDİLMİŞTİ
İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Nisan 2020'deki karar duruşmasında, sanık Yakup Akman'a 'devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vererek, bunu müebbet hapse çevirmişti. >Heyet ayrıca sanığın terör örgütü PKK kapsamında ‘devletin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde devlet ormanlarını yakma’ suçundan da 25 yıl hapis cezasına çarptırılmasına ve tutukluluk halinin devamına hükmetmişti.