12.06.2022-12:03 (Son Güncelleme:12.06.2022-12:03)

Ayak kokusunun nedenleri nedir, nasıl geçer? Ayak kokusunu gideren doğal yöntemler

İster kadın olsun ister erkek olsun ayak kokusu çok büyük bir problemdir, etrafınızda kimse olmasa bile insana kendini kötü ve bakımsız hissettirir.

Ayak kokusu yaygın olarak görülen bir durumdur. Bir çok kişiyi günlük hayatında rahatsız eden bu durumun oluşma nedenleri farklılık gösterebilir. Her gün uzun süre giyilen ayakkabılar, ıslak ayak ile ayakkabı kullanımlar, ataklarda oluşan mantarlar ve bir çok sebep ayak kokusuna neden olur ve bu durum toplum içinde kişinin özgüvensiz ve çekingen olmasına neden olur.

Erkek olsun kadın olsun, pek çok kişinin hayatında olan en büyük problemlerden birisi olan ayak kokusunun neden olduğu merak edilirken aynı zamanda ayak kokusu problemini doğal ve kısa yoldan çözmenin yöntemleri aranır. Peki, ayak kokusunun nedenleri nedir, neden olur? Ayak kokusu nasıl önlenir? İşte ayak kokusunu gideren basit ve etkili doğal yöntemler..


Ayak kokusunun nedenleri nedir, nasıl geçer?

Pek çok kişinin korkulu rüyası olan ayak kokusu ayakta oluşan bakterilerden dolayı salgılanan kötü bir kokudur. Genel olarak terlemeye bağlı ortaya çıkan ayak kokusu gerek tercih edilen ayakkabıdan gerekse bazı ciltlere bağlı veya başka nedenlerden dolayı oluşan rahatsız verici bir durumdur. Bazı kişilerde ayak kokusu genetik olarak da görülebilir.

Az su tüketimi, ayakta mantar enfeksiyonu, naylon çorap kullanımı ayak kokusunun başlıca nedenleri olarak sayılırken, şeker ve troid hastalığı, sinir sistemi rahatsızlığı da ayak kokusu nedenleri arasında yer alır. Bazı kişilerde ise kullanılan ilaçların yan etkileri olarak da görülebilir.

Özellikle kış aylarında çok sık rastlanılan ayak kokusu ayakların tüm gün ayakkabının içinde kalmasıyla oluşabilir. Hava almayan ayakkabıların içinde terleyen ayaklar koku oluştururken alabileceğiniz bazı doğal önlemlerle bu sorundan kurtulabilirsiniz.

Ayak kokusunu gideren doğal yöntemler


Ayaklarda oluşan koku genetik faktörlerden değilse bunu evde uygulayabileceğiniz basit yöntemlerle giderebilirsiniz. Her gün düzenli olarak; limon suyu, karbonat, sirke, adaçayı ve nane gibi doğal ürünlerin yanı sıra lavanta yağı, çay gibi ürnleri de kullanarak ayak kokusunun önüne geçmeniz kaçınılmaz olacaktır. İşte ayak kokusunu gidermek için hazırladığımız basit ve etkili yöntemler..

4 çay kaşığı tuzlu su ile ayaklarınızı yıkayın

Ayaklarınız çok sık terliyorsa bunu kurutmak adına ayaklarınızı tuzlu su ile yıkayabilirsiniz. Akşamları, 4 bardak suyun içine 4 çay kaşığı kadar tuz ilave edin ve ayaklarınızı bu suyun içinde 15 dakika bekletin. Temiz ve pamuklu bir havlu ile ayaklarınızı iyice kurutun ve yine pamuklu çorak giymeye özen gösterin.

Karbonat

Ayak kokusu giderici formüllerde birisi de karbonattır. Yoğun miktarda sodyum içeren karbonat ayaklarda koku yapan tüm bakterileri yok eder ve pH seviyesini dengeler. Çoraplarınızı giymeden önce bir miktar karbonat dökebilirsiniz.

Sirke

Ayak kokusu yok etmenin bir diğer yolu da sirkedir. Sirke ayak kokusu için oldukça etkilidir. Sirkenin içinde yer alan asit, bakterilerin yaşaması için gerekli tüm uygun ortamları ortadan kaldırır. 2 litre su ile doldurduğunuz leğene ilave edeceğiniz 2 su bardağı sirkeyle ayaklarınızı 15 dakika yıkamanız bakterilerin yok olmasına neden olacaktır. Bunu haftada 1 kez yapmanız yeterlidir.

Adaçayı ve Nane

Adaçayı ve Nane ayak kokusuna iyi gelen ürünlerden bir tanesidir. Adaçayı yaprakları ve nane ayak kokusunu engellen özelliklere sahiptir. Bunun için adaçayını ve naneyi bir gece önceden kullanmayı düşündüğünüz ayakkabınızın içine koyabilirsiniz.

Lavanta Yağı

Lavanta yağı ayak kokusuna iyi gelen bir başka üründür. Kokuya neden olan bakterileri ortadan kaldırmak için en etkili çözümlerin başında gelen lavanta yağını ılık su doldurduğun leğenin içine 15 damla kadar damlatın. Ayaklarınızı 20 dakika boyunca bu suda bekletin. Birkaç gün boyunca tekrarlayacağınız bu yöntem günde iki kez de uygulayabilirsiniz. 

elvan@haber365.com.tr